母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

bb 而家 2個半月,未介夜奶, 所以零晨4,5點果次會擺bb 上床餵, 餵完會一齊訓到朝早8點..有冇媽媽都同我一樣都係咁? 長期落去, bb 會唔會肯訓自己張床仔架?

公爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:夜晚埋身餵之後會同bb 一齊訓嗎? ..

我都係,我BB就來二個月,我無諗過呢個問題。我諗一陣應該唔會唔肯自己訓床仔。如果成晚都同我地訓就會。

珍珠宮

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 熱血勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

我係
最緊要自己小心d.
等大d同佢地分房訓囉!

男爵府

回覆:夜晚埋身餵之後會同bb 一齊訓嗎? ..

我BB都係2個半月,回家後一齊瞓sofa,佢瞓L字個凸位,瞓左一個月。第二個月開始同床瞓,但都砌左個位比佢,有自己個小area自己嘅被同枕頭。半夜就咁塞過去比佢食。但如果食另一邊都會抱起調位,食完再抱返佢自己個被鋪。
由琴晚開始比佢瞓自己床仔,擺正我隔離,癡住我地張床,我地拆左向我地床那邊的BB床嘅床板,方便餵奶。床褥高度同我地床一樣。
BB都冇問題。瞓邊都得。

子爵府

我就冇同bb半夜一齊瞓, 怕壓親佢/自己瞓得就住就住唔夠瞓
餵完會放返落床仔

apple220  我個b 餵完放返落床會整醒佢.. >.<  發表於 12-4-17 13:12

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

大宅

BB防敏心得分享勳章

BB一直都喺同我訓,夜晚仲要喂兩次

大宅

趣教勳章 叻叻勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

HEHE~~

曾經試過......但係即係搵著自己黎攪~~~因為佢勁醒訓~~成日起身....喊~~

宜家BB2個月多一個星期~~我地晚晚一齊訓~~~

由九點開始要啜.....12點幾起身....跟住有時佢一個鐘或者兩個鐘醒一次~~我就俾佢啜.....跟住好快訓番...

0係.............我都知唔多好,但係無計,如果唔係咁自己就無得訓~~~大家做奶媽都知好辛苦~~~^^

宜家我就唸...我個BB成日啜自己手先訓...有時間唔中我就俾我果個佢啜,之後就訓得好"林"啦~~

我直情懶到....可能有时俾佢啜曬D奶..佢會好抆...我連位都唔調,,,,直接俾佢啜埋我既另一邊~~~(初初我都調,但係太煩啦...攪來攪去~~)
我既BB係2012年2月10日出世啦~~~^^

我係全人奶媽....希望..可以餵到佢2歲~~

禁止訪問

畀面勳章 陪月勳章

大宅

我都係bb2個多月就同我地一齊訓,方便夜晚餵奶,又比自己好好休息。我個bb而家11個月都係keep住一齊訓,因為有時出牙仔,食奶仲食得多(可能牙仔痕).....

不過最緊要自己小心o的。

我都担心第時bb唔肯分開訓,不過第時先算啦。

唔知各位媽媽有冇好建議令bb可以自己安心訓成晚呢 ?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

等BB大D就堅決分床吖

禁止訪問

回覆:hlm1888 的帖子

伯爵府

原來咁多媽媽都係咁..不過咁樣咪令 bb 介唔到夜奶?
同埋你地 bb 日頭可唔可以自己訓床仔?

子爵府

回覆 apple220 的帖子

放落床喊, 你哄佢一陣等佢自己瞓返就ok
好多bb都係咁

畀佢自己瞓等佢學習獨立同埋學習自己入睡對佢有好處

apple220  等我今晚開始試下先~~thank you  發表於 12-4-17 13:44

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

我BB一直同我一起训,觉得昵样方便,等大嘀,佢自己都唔想同我训喇。

子爵府

分開瞓有好多好處, 至少是但一個病咗, 都冇咁容易交叉感染

如果bb放落床喊得耐, 你可以搵几晚翌日唔使返工嘅日子同佢練習, 佢習慣咗就唔會再扭計

大宅

趣教勳章 叻叻勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 akichan 的帖子

HAHA~~~

我個B宜家都差唔多九點或者十點就勁喊要啜訓~~~

但係有樣野想問你~~~因為有樣我擔心既`~~

如果BB識轉身...一齊訓會唔會勁轉身好危險架???

同埋....你BB要唔要啜住訓???
我既BB係2012年2月10日出世啦~~~^^

我係全人奶媽....希望..可以餵到佢2歲~~

公爵府

有「營」勳章 叻叻勳章

我張床仔擺喺大床隔離,方便照顧。

公爵府

有「營」勳章 叻叻勳章

一喂完奶抱多陣會擺佢落床仔度。

禁止訪問

畀面勳章 陪月勳章

大宅

BK Milk勳章

阿b滿月後都係同我一齊瞓,因為自己好醒瞓,所以都ok,依家佢成日風車轉咁瞓覺,自己有時要縮埋一邊瞓,俾佢瞓左大半張床,哈哈…同bb瞓既好處係佢有乜依郁自己會第一時間知道,又可以幫佢蓋被… 不過個人覺得都係俾bb自己瞓床仔會好d,一來訓練佢自己瞓,二來媽媽會無咁辛苦。

akichan  係呀, 好讚同你睇法  發表於 12-4-17 15:22

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊