烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

洋房

在家做晚餐, 有很大的理由令人卻步。
就上班一族來說: 放工已經5點後, 拖著勞累 (有時加上受了氣) 的身體去街市買餸, 回家後, 還要洗洗, 切切, 煮, 能夠吃時, 可能已經8:00, 吃完還有 -- 洗。
媽媽們雖然有時間做菜, 別忘記帶孩子往街市買餸, 特別是下雨天, 絕非易事。邊要顧火候, 又要顧小孩, 三頭六臂, 多溫純的媽媽都會有發脾氣的時候, 還有呢, 洗衫, 熨衫, 清潔..... 工作的重擔不比上班一族輕。
雖然, 在家吃飯好似困難重重, 但想想一家人圍著飯桌吃飯, 你一言, 我一語, 各自講一天遇到的事情, 同學怎樣怎樣, 同事又與那個拍拖, 說說笑笑, 是多麼的幸福, 多舒服。 信我, 餸菜的味道不重要, 吃飯的交流才是真正的目的。

就我少少少少的經驗, 囉嗦下我的 #簡易晚餐# 希望大家看後不要見笑啊!

#簡易晚餐#
湯: 南瓜百合雞湯
製法) 南瓜切件, 百合洗淨切成片, 放清雞湯, 滾至南瓜軟身, 調味即可。
餸: 香蔥豆腐
製法) 蔥切成花, 盒裝豆腐取出輕輕洗一下, 放在微波爐碟上, 撒上蔥花, 微波爐叮至熱,
吃前淋上蒸魚豉油即成。
餸: 奶油芝士腸椰菜花
製法) 椰菜花切小朵洗淨, 出水煮至軟, 香腸也出出水, 準備鑊, 倒入盒裝牛奶, 倒入椰菜花及香腸, 煮至大熱, 調味埋獻即成。
多說一句
1) 當然用上自己煮的雞湯好, 但又有多少人會自己煮, 除百合外, 也可配上杞子, 肉丸等等,,, 隨意。
2) 可以在豆腐叮完後, 才放蔥花及灒熟油, 切記,灒熟油後才落豉油。
3) 豉油可以自己校, 我喜歡一份豉油加一份糖, 加適量的水 (約兩份), 再放已拍散蒜頭, 煮片刻,
鼓油會越煮越濃, 味道就喜歡的濃淡加水。

yanfokxx  所以我由中學就冇要求阿媽煮飯, 都好,
因我而家一身好武功  發表於 12-4-27 20:17

公爵府

環保接龍勳章

大宅

回覆:dougfamily 的帖子

公爵府

BK Milk勳章

回覆:在家做晚餐, 有很大的理由令人卻步,,,,,

大宅

支持你
由放工至洗碗,唔計食飯o個半個鐘,真係企足3個鐘架,但自家煮食物是無法代替的 ! 佩服你,我只有兩公婆,都覺得好累呢 (因為c6不會幫手的.... )

我有時會lunch time 買定餸,放在office 雪櫃,咁樣會輕鬆d,起碼唔洗放工飛去街市,中午買d野又新鮮d、靚d、多d選擇,不過就無平餸執了

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

翡翠宮

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

伯爵府

住家飯是維繫一家人的感情 辛苦少少都值得 加油

子爵府

用戶要求終止服務

畀面勳章 BK Milk勳章

平日都係煮D好簡單既
係放假先會煮D複雜D既
煮家飯點都係好味D
望咩呀望

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至