懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我本身已8周幾了,但都係只得胎囊沒有胎兒,下星期五去照多次如果都係無既話就安排入院塞藥。因為第一次懷孕,咩都唔識,想請教大家

塞藥後大約幾耐先排出組織?係咪會好痛?
係咪要同坐月咁補身?惡露未清時應該食啲咩?係咪唔好飲水?係咪唔洗得頭?如果要洗,要用姜水沖涼洗頭?
上網見到有人寫飲生化湯,咩係生化湯?要飲幾耐?要食姜飯?雞酒?姜醋?
因為要返工,向公司請一星期假夠唔夠?

因為情況唔樂觀,所以想先準備一下,同埋想養好身體,期待下個寶貝既來臨,唔好意思太多問題了,謝謝大家幫忙!

公爵府

畀面勳章

引用:我本身已8周幾了,但都係只得胎囊沒有胎兒

原帖由 yinyin918 於 12-05-12 發表
我本身已8周幾了,但都係只得胎囊沒有胎兒,下星期五去照多次如果都係無既話就安排入院塞藥。因為第一次懷 ...
我自動流出,一個月黎兩次經,跟著流完開始睇中醫婦科流產後調理,調左2個零月,3

各位服用任何中藥前,應先向中醫師請教為宜!

公爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 yinyin918 於 12-05-12 發表

原帖由 siutreasure 於 12-05-12 發表
我自動流出,一個月黎兩次經,跟著流完開始睇中醫婦科流產後調理,調左2個零月,3

...
個零4個月後開始做人,第二個cycle中左,家下33w喇!小產後個人冇心機,都唔自己調喇(我本身係個中藥碩士生),搵個好醫生調,最好搵番中醫婦科,調得好,好快又再有架喇,放心!

各位服用任何中藥前,應先向中醫師請教為宜!

別墅

回覆:siutreasure 的帖子

本身無睇開中醫,怕順便看一個唔知好唔好,我住沙田,請問大家有無好介紹?

別墅

回覆:yinyin918 的帖子

定可以買二八方?

別墅

流X後補身問題

我都試過小產,都係睇中醫調理好,三個月後 bingo,仔仔宜家都個幾月大。

大宅

回覆:流X後補身問題

我上年11 月都經歷過你所發生的不幸,又是私家照不到胎同心跳后來簡左去廣華藥 ,出院時無排清一個星期覆診就好彩清曬,頭幾次都避孕之后無,經期遲遲沒來。都有去看中醫,開頭是調理,到一月中就看通經,是11月20塞藥的,吃通經藥前還專登驗過無先放心吃,吃完七劑后一月底去左東京玩一個拜回來2月5日再驗就bingo,還顯示有了5周。2月14去看私家,六周幾就有閃閃了。好像發了場夢一樣由無到有到無在有翻在幾個月發生。可能是緣分喇,我對上一次正常經期已經是上年九月頭,不計塞藥之後的惡露,中間第一次排翻egg就又bingo。當然今次有左都幾不可思議,我到現在18wk幾都沒official公佈。連同事都無講。我相信個天安排翻比我應該不會再拿走,等埋月底個結構我就放心喇。一起加油 !另外我當時都是請了一個禮拜假,出院後開中醫調理,其實有無幫助真的不知道,只是心理上覺得安心點。無特別補身,不過媽媽個斷時間多左煲湯,不過都是好平和的,淮山紀子時實黨參煲瘦肉或者雞有時加d花膠甘

別墅

引用:+我都試過小產,都係睇中醫調理好,三個月

原帖由 Nellyli 於 12-05-12 發表
我都試過小產,都係睇中醫調理好,三個月後 bingo,仔仔宜家都個幾月大。

...
所以我都打算去睇中醫,希望下個bb 會平安啦

別墅

引用:我上年11+月都經歷過你所發生的不幸,又是

原帖由 ackky 於 12-05-12 發表
我上年11 月都經歷過你所發生的不幸,又是私家照不到胎同心跳后來簡左去廣華藥 ,出院時無排清一個星期覆診 ...
謝謝你,祝你生個健健康康,肥肥白白既bb

首頁

尾頁

跳至