嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

在私院出世的孖B,大家有無預算多少錢埋單?

大宅

畀面勳章

around 8 至 10 萬

男爵府

回覆 回覆:sagesage的帖子

仲要預鬆D.
因為孖生隨時唔夠磅, touch wood入去訓箱仔, 一人一日就收幾K.
超聲波個磅數唔準架.

大宅

引用:仲要預鬆D. 因為孖生隨時唔夠磅,+touch+woo

原帖由 yamadalei 於 12-05-14 發表
仲要預鬆D.
因為孖生隨時唔夠磅, touch wood入去訓箱仔, 一人一日就收幾K.
超聲波個磅數唔準架.
不足磅,通常要住多少日?

大宅

引用:仲要預鬆D. 因為孖生隨時唔夠磅,+touch+woo

原帖由 yamadalei 於 12-05-14 發表
仲要預鬆D.
超聲波個磅數唔準架.
通常輕過ultrasound嘅磅數?現在32週,醫生話1.98同1.65kg...希望佢哋會足磅啦!

男爵府

回覆 latter_lover 的帖子

個variation會好大...我有識既人單胎差成2磅, 其實超聲波都係根據bb既頭圍身長去估, 所以唔一定準架.如果打算俾最好既野bb, 餵母乳, 我覺得都係政府好d, 響推廣母乳方面既support, 私家係無甘全面架.
同埋政府會將雙胞胎排去另一條隊, 同單胎個部門唔同, 全程由高級醫生跟進.
雙胞胎早產既機會率都高好多, 政府醫院一定有nicu, 會穩陣d.

珍珠宮

除非好有錢,否則都唔建議私家生,因為實在有好多變數
我寧願留返d$$$$$$$俾bbs
況且政府對孖b唔錯架

大宅

孖仔孖女好易早產, 或出世要入箱住幾天的, 去公立啦~~ 私家請醫生, 專科的話,點止一天幾k呀~~

bb一出世洗費好大的, 坐月+奶粉+尿布...仲有超多野都要$$$,
生仔只係1天者.......

我之前生女時入qe, 四號產房, 嘩, 不知幾靚, 自己一間房, 有電話電視, 可以邊生仔邊玩波波, 媽咪有得入黎陪產.......(不過產後就唔係果回事...)

子爵府

回覆:sagesage 的帖子

我兩年前,養和二等房,住多左一日共五日四夜,埋單80000多!

複式洋房

回覆 回覆:soright的帖子

去年聖德肋撒要$100k, 唔計不足磅BB住院費

大宅

大宅

回覆:sagesage 的帖子

Just delivered my twins 2 mths ago. Semi private room, c section with pediatric standby during c section (becos my twins broke water on 37 wks). The bills are around 150k for me and 20k for each of the BBs.

大宅

回覆:yiedip 的帖子

One point to note, quite a considerable portion of the fees are for doctors fee. So u better check with ur doctors first.

大宅

回覆:yiedip 的帖子

Which hospital did you go to?

大宅

回覆:私院孖B要多少錢埋單?

兩個星期前係仁安生孖女,額外緊急開刀連兒科醫生手術室stand by fee,5日4夜出院$74,000

大宅

引用:兩個星期前係仁安生孖女,額外緊急開刀連兒

原帖由 bb_dragon 於 12-06-09 發表
兩個星期前係仁安生孖女,額外緊急開刀連兒科醫生手術室stand by fee,5日4夜出院$74,000

...
請問你幾w生呀?是否開刀?仁安遲遲都無覆我有無位呀~

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆:私院孖B要多少錢埋單?

其實私家好睇你住咩房,同醫生收費。當然同一個醫生收單人房,或四人房係有好大分別。而其他收費也跟隨房的級數而改變!如孖b輕謗要瞓箱,你又要預埋兒科醫生收費。

大宅

點解唔係政府醫院生? 4日3夜孖B連開刀, 埋單$350 平到冇朋友

大宅

回覆:latter_lover 的帖子

Hk sanatorium

大宅

引用:Quote:原帖由+bb_dragon+於+12-06-09+發表

原帖由 喬媽2010 於 12-06-09 發表
請問你幾w生呀?是否開刀?仁安遲遲都無覆我有無位呀~
我剛好36週見紅入院,仁安多胎生產一定係開刀。好好彩兩個女一個4磅半一個5磅,唔使瞓箱亦冇黃,反而係我血壓低要做test同食藥使多左千幾蚊。住過仁安真係highly recommend,服務同環境都好好,之前都入過政府住兩晚,幾百蚊同幾萬蚊其實冇得比較,我本來都諗住係政府生,但最後私家話我兩個女情況都好好先決定去仁安,反正我唔會再生,就當一世人豪一次囉。你試下再打去仁安個邊問下有冇位,除非太遲,通常都追到家喎

首頁

尾頁

跳至