家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:cloudwingwing 的帖子

好老實講,我和先生都是有計劃的人,我25歲,先生29歲。本來打算2-3年後才考慮要不要BB。現在突然有左,都又驚又喜。怕自己應付不到。身邊的朋友多是30歲才有第一個BB。相信我們到那個時候才有BB,無論經濟上或思想上都會有所準備。現在真的太突然,呵呵!謝謝你的回復。

小露比*  唔會突然間有左嫁喎..除非你地無做安全既姐  發表於 12-5-16 21:02

複式洋房

回覆:ninemonths 的帖子

Ya,that's what I worry about. Parents would like to give the best education to their kids. Hehe. Thanks very much for your sharing.

子爵府

睇完呢個post,好多月入3,4萬既家庭都唔夠膽生.

jessicatsehk   慘!  發表於 12-5-16 09:45

複式洋房

回覆:vet 的帖子

我朋友也這樣笑我們,話我們連買套套的錢也省,呵呵。不過意外有了BB,我們其實都好開心。

大宅

其實睇完我覺得你地似晒命多過似問野, "我25歲,先生29歲, 月入8萬, 仲未計年尾花紅," 呢幾個point 已經覺得有問題啦, 25歲同28歲已經有8萬, 真唔知你係做咩囉. 仲要8萬蚊人工都話驚唔知養唔養得起小朋友. 咁好多人都唔使生啦. 你只係比一個家庭既父母生活費. 已經好好. 有人幾萬收入要比2邊父母生活費. 如果你真係專業人士...呢d 問題跟本唔需要問. 8萬蚊一個家庭收入. 生2-3個都得啦. 仲要問 ?????

子爵府

我覺得樓主係心理準備絕對未夠,
養一定夠錢, 平有平養啦, 唔好同大劉子淇D仔女比.
但未準備好去教, 多多收入都唔適合BB.

伯爵府

annenwp 發表於 12-5-15 18:25
我們兩個剛結婚,在沒有計劃的情況之下有左BB。兩個都比較年輕,不到30歲。不知道這樣的經濟狀況突然有BB可 ...

我覺得你支出和收入極不相乎..... 以你地收入, 每月支出只有"食飯HK$6,000,其他雜費約HK$4,000", 即每人每月只用 $5,000 ? 依家物價咁貴, 只係食飯搭車都要呢個錢....
你地收入咁高, 只租層樓 $8,500租樓咁平 ?

你地收入咁高, 交稅錢應該唔少, 又無計係支出入面 ???
你地自己住的水電煤,管理費,差餉又無計到 ???
交樓後點解只講裝修, 買家電, 屋企用品 ???

你個婦科醫生係咪專睇高收入人仕? 我生2個睇醫生,都無提過要400萬, 最多只係話檢查要400蚊一次, 問我預備好未.....

如果你地收入和支出好似以上咁講, 生BB一定無問題, 因為裝修,買車嗰D支出都可平可貴, 你可以只已調節....
奶粉尿片嗰D支出係你地來講都只係濕濕碎(遠比你係上面無講的支出少), 最煩係要請工人湊, 養工人仲貴過你養小朋友.

Hichristy  一語道破膠post  發表於 12-5-17 06:48
joycehang41010    發表於 12-5-16 15:59
kekka  同感,我地交際費都唔止6000元,吹水成份多  發表於 12-5-16 11:40
moresby  有膠味  發表於 12-5-16 11:10
Sumyeema1  呵呵,真系聞到膠味  發表於 12-5-16 10:38

珍珠宮

8 皮野, 話多唔多, 生一個一定夠. 生多個要睇餸食飯

子爵府

我家庭月入2萬, 我而家大肚, 第3個, 咁我係唔係唔使生存呀

hotsing  same as me, I got twins! I can't survive!   發表於 12-5-16 11:38
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

琥珀宮

引用:我們兩個剛結婚,在沒有計劃的情況之下有左

原帖由 annenwp 於 12-05-15 發表
我們兩個剛結婚,在沒有計劃的情況之下有左BB。兩個都比較年輕,不到30歲。不知道這樣的經濟狀況突然有BB可 ...
樓主係無心理準備下有bb,擔憂係小不免同正常,但無理由係經濟方面law。咁既收入同支出,正常人都無理由會覺得係經濟方面應付唔到!出呢個post確實令人費解,難怪有人覺得係曬!

男爵府

回覆:這樣的經濟狀況突然有BB可否應付到

可能樓主買車要新Benz ,呀b 讀書要去國際,生b 去養和劉華房,請個陪月要劉華8萬蚊一個月果,坐月補品又要十萬8萬,咁8 萬蚊真係吾夠洗啦。

kokogo  睇嚟唔似囉, 佢租樓8500食飯只是6000, 佢家庭收入咁高, 都唔識享受, 都似吹多  發表於 12-5-19 12:18
cloudwingwing  陪月8萬蚊一個月? 嘩....  發表於 12-5-16 15:16

子爵府

這樣的經濟狀況突然有BB可否應付到

妳話妳得十幾萬 CASH FLOW, 到明年裝修及BB出世時可能會緊張 D, 除非妳在政府醫院生. 唯有趁 BB 未出世呢幾個月儲返多 D. 應付人生兩大 '倒水' 階段. 暫時睇, BB 出世頭幾年一定夠, 讀書睇妳點揀了.

子爵府

回覆 ppsfung 的帖子

月入80k嘅家庭,又點會只租8.5k既屋.如果真係甘節儉,又點會怕養唔起個仔?

joycehang41010    發表於 12-5-16 16:01
vet  agree  發表於 12-5-16 12:32

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

記得儘快請定工人. 又用多成4千.

Believe those who are seeking the truth. Doubt those who find it.

侯爵府

月入8萬的專業人仕連這些簡單budgeting都要求救??? 唔好玩啦!!!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

happy+ 發表於 12-5-16 11:01
回覆 ppsfung 的帖子

月入80k嘅家庭,又點會只租8.5k既屋.如果真係甘節儉,又點會怕養唔起個仔? ...

我地果d唔係最高級既屋苑,2房租金都$14k,8.5k仲有咩???
租d市區唐樓都8k+啦~~

◕順其自然啦~♥ ◕

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

Enoshma 發表於 12-5-16 10:59
可能樓主買車要新Benz ,呀b 讀書要去國際,生b 去養和劉華房,請個陪月要劉華8萬蚊一個月果,坐月補品又要 ...

Benz睇class嘛,我估佢地要買1球以上既車,先襯到佢地既身分!

◕順其自然啦~♥ ◕

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆 回覆:annenwp的帖子

碰巧我們也是月入若莫七萬幾喎!
好奇想問市場上八千幾月租那裏有荀盤呢?

生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

水晶宮

回覆:這樣的經濟狀況突然有BB可否應付到

樓主你已經係全港top 10收入家庭啦,莫非其它90%家庭小朋友全生活在悲慘世界?惜福啊...

wahan  係囉係囉  發表於 12-5-16 12:54
少奶奶的身份,丫頭的命...

伯爵府

我覺得大家誤會左樓主喇.

樓主係話"家庭"月入80K+, 唔係夫妻每人40K+;
所以, 可能係佢先生月入70K+, 樓主月入10K+;

咁樓主先有咁既故慮.

Gogojuly  1.
家庭月收入HK$80,000+,不包括年尾花紅,兩人皆為專業人士。  發表於 12-5-16 13:22
Gogojuly  70k & 10k 溝通唔到,10k要問!?  發表於 12-5-16 13:21

首頁

尾頁

跳至