2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

有冇媽咪諗住响QE生...會否排期很久才開始產檢?

大宅

我呀!!第一胎QE生....
剛剛BINGO, 第2胎都係QE!

伯爵府

回覆 le.unefran 的帖子

我今日去咗QE排期,LMP係5月9日,但要到7月18日先見助產士...係咪要咁耐架...因怕趕唔切照OSCAR

大宅

回覆 doristws 的帖子

間間政府醫院都係咁.....
你係私家醫生book定oscar先囉~~應該排刑既~
我上一胎都好遲...都排到呀!

伯爵府

謝謝你的資料...

複式洋房

有冇媽咪打算响政府生?

我第一胎排政府TMH生
TMH好唔好?

大宅

le.unefran 發表於 12-6-4 11:35
我呀!!第一胎QE生....
剛剛BINGO, 第一胎QE !
我都係呀第一胎QE,第二胎都係QE

大宅

另一位媽咪講得對, 先出去私家book定oscar 先, 有乜事都可以做後備, 政府如果有位俾你照才打電話去私家取消都ok.

另外, 你的LMP係5月9日, 請問你的cycle係幾長? 咁快可以睇醫生攞醫生紙登記? 我的lmp 係5月8日, cycle是28~30, dodo 26/5, 30/5~1/6 有點流啡, 可能會是著床血. 5/6 (day 29) 拿萬記的棒棒驗仍然是係白雪雪, 6/6開始下腹開始覺得拉扯漲肚(谷m痛,但又到今日仍未沒有來m), 尿頻, 易累, 其他徵兆則未有. 我打算再等多4~5天,即5週的時候再驗多次,將會用cb驗,希望bingo.

如果中的話, 我同你的預產期會好近,edd 是2013年2月12日. 第二胎, 想返qe生.

大宅

doristws 發表於 12-6-4 20:42

我今日去咗QE排期,LMP係5月9日,但要到7月18日先見助產士...係咪要咁耐架...因怕趕 ...

o岩ga喇~ 我LMP4月 26, 佢安排我7月7見助產士

伯爵府

回覆 曼曼嘉嘉 的帖子

但我無諗住再睇C+婦科,所以都唔知點約Oscar?
我的LMP係5月9日,dodo 18/5,但CYCLE係25天(勁準時),所以5月30日已經自己驗到,只係待6月4日先去醫生到確認,再即時到QE排期見助產士.雖然醫生話預產期係2013年2月10日,但因為我週期較短,通常都會再早一星期左右...所以醫生叫我自己預二月頭會生喎...
照妳的排卵日期推段應可在這兩天可以驗到,祝妳BINGO...到時可能產檢時可以見到面

伯爵府

回覆 2baby 的帖子

恭喜妳!
由於第一胎,都唔知政府的流程...所以都打咗電話去醫管局問清楚產科的流程...我依家都明白晒LU...謝謝妳!
祝妳同BB健康成長

大宅

doristws 發表於 12-6-7 20:53
回覆 曼曼嘉嘉 的帖子

做oscar的婦產科醫生好多時都好full吓, 所以政府的唐氏約唔到的話, 到時再找醫生就會好緊張. 我上一胎是9週的時候去照第一次的閃閃, 跟住經那位醫生轉介去另一位婦科醫生做唐氏, 因為他那兒沒有照4d的超聲波機, 約了13週, 照到係囡囡. 女仔最容易照, 多數7成以上準. 咁, 變相你又可以趁bb展去採購bb女的貨.

上次生女係意外, 所以到發覺自己有身孕已經是6週多了. 今次可以叫計劃的,想有第二個又唔想同第一個b相差太遠, 沒有刻意避孕,順其自然. 我的排卵期係遲d,不是普通14日~16日排,而是約17~19,我是看拉c去計日子. 現在等等等......day 35,派彩.

另告知你, 你週期短, 有機生龍尾b. 我個囡囡係預產期前2星期出世. 如果係呢一類型, 應該中龍b.

大宅

曼曼嘉嘉 發表於 12-6-7 16:54

另一位媽咪講得對, 先出去私家book定oscar 先, 有乜事都可以做後備, 政府如果有位俾 ...

你好呀, 我LMP 都係8/5 呀, 我26/5排卵, 而家CHECK到6D有淺線呀!!~~希望大家都順順利利啦~~

doristws  希望你BINGO,到時可以多D交流下每個時段的感受{:1_1:}  發表於 12-6-8 21:26
曼曼嘉嘉  嗯, 希望中獎. 咁大家應該可能在醫院產檢時相遇.  發表於 12-6-8 13:23

男爵府

好媽媽勳章

有冇媽咪打算响政府生?

各位好,我今胎第2胎都係qe生,LMP 8/5/2012, 今日登記,19/7見助產姑娘,我第一胎係廣華生,後來搬家,所以今胎係qe生,我想問下qe生BB整體上ok ma?

曼曼嘉嘉  加上我bb出世後有黃疸,入回qe照燈, 有什麼事都可以跟進.  發表於 12-6-8 13:26
曼曼嘉嘉  我在2010年生囡囡, 感覺產科的醫生,姑娘及姐姐都好好人.所以,第二胎會返qe.  發表於 12-6-8 13:25

別墅

各位好, 我LMP係03May, 周期30日, EDD 係 2013年2月7日...我都係第一胎, 依家Book o左東區醫完, 醫院約9/7第一次產檢, 佢話到時先約oscar, 到時我已經week 9...C+醫生 confirm我有BINGO, 但太早, 咩都照唔到...我係新手呀, 仲要做D咩, 請指教...

doristws  係呀..寫轉介信給我的醫生都叫我去買葉酸食..但要買400-500mcg先夠喎  發表於 12-6-8 21:31
曼曼嘉嘉  keep食葉酸 (補充劑或粟米片) 直到3個月.  發表於 12-6-8 13:41
曼曼嘉嘉  5wk係照胎囊, 6wk以上才會照到閃閃. 有了閃閃後book 期等做唐氏.  發表於 12-6-8 13:32

大宅

回覆:有冇媽咪打算响政府生?

我登記咗廣華啦,預產期係2/8, 一登記就俾兩個期,8月頭驗Oscar, 9月第一次產檢

大宅

有冇媽媽O係QE L BLOCK 生過呀?
我上胎O係廣華,一切都好好~
但今次想試下去QE L BLOCK 生呀~

大宅

回覆:有冇媽咪打算响政府生?

我上一胎響QE生,今胎都打算響QE生昵^^

大宅

今天睡覺時來m小姐, 未能同以上的sis做2月媽媽,感到失落!:

同一月份時一樣, m遲到了幾天, 又是4天後來m,之後連續的3個月m, 又如期的準時來, 激死我了.

伯爵府

回覆 曼曼嘉嘉 的帖子

唔緊要啦,唔好咁唔開心...下個月再努力過...不過妳有冇每早為自己測量體溫? 我都是這樣找出自己準確的排卵日.
仲有唔好俾太大壓力自己...壓力好多時是影響結果的原兇..我祝福妳順順利利生個健康蛇B

曼曼嘉嘉  本來想要個龍b,與老公有關係, 最後一次的月份都過了, 天意無緣.  發表於 12-6-10 12:09
曼曼嘉嘉  多謝你的鼓勵.   發表於 12-6-10 11:57

首頁

尾頁

跳至