夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

做人媽媽之後,所有嘢都囡囡行先,一路都冇稔過自己,直至今次...

話說未有bb之前我有份筍工,人工高福利好,但係因為要凑囡所以辭咗工.

唔係冇人幫手,我地有姐姐,我阿媽同奶奶都唔駛lo,但c6係好緊張個囡嘅人,唔放心比其他人湊女,每次我出trip佢都俾好大壓力我,話我dump低個女,放工亦唔會俾我休息叫姐姐幫手睇女,我出完trip返可以連續30個鐘唔瞓湊女,頂唔順之下唯有做ftm

我感激有呢個option,如果唔係我真係會死,但係當我自以為為家庭作出sacrifice 嘅時候,原來冇人appreciate,冇人感激,甚至冇人會關心我

今次係奶奶病咗,但係佢係都要睇孫,結果野到個孫

c6好孝順,唔返工陪奶奶睇醫生(份工好free嘅)

個囡發高燒39.6度,c6考慮唔出trip睇住個女(end up出trip前好返)

我不眠不休凑女,自己都病咗,c6打電話返,問個女點,
我話個女好返d,37.5度,但係我燒到38.5度,加上几晚冇教好瞓,個人暈暈地

c6答: 好,你睇住個女

冇問候冇關心冇理過我,

阿媽問我有冇話俾c6知,我話有,阿媽話咁佢會返來幫手gala, c6答:唔駛lo呀?

我有d唔開心,因為待遇相差太遠,係咪我小氣?
url=http://www.TickerFactory.com/]
[img][http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20722;104/st/20100203/dt/12/k/e75b/preg.png[/img]
[/url]

別墅

我好明白你既感受,大家其實都係愛個女,依家好多夫婦都會為左小朋友,而忽略左兩公婆既關係,我相信你老公唔係有心唔去關心你,可能佢會覺得你明白既,相對,你有無得閒好似前拍拖咁tum下佢,關心下佢,我都係過來人同你既情況好似,我仲要返份工,日日放工都係返屋企湊女,幾辛苦都無人會明,有時都好灰,好唔開心,但都係唯有自我安慰,當你見到自己個女一日一日長大,得閒鍚你一啖,果種感覺,只有你才感受到的。這便你你最大的回報,你要加油呀!

大宅

回覆:係咪我小氣?

係有小小小氣,不過唔怪得你。我c6都唔中意ee湊。但我一定唔會做ftm,坦白講,我係香港時都係姐姐湊,e+搬返外國都係請ee。因我要stay sane,我覺得做ftm的媽媽好叻,因冇收工時間,仲要好似返shift同on 24 小時又冇糧出。我c6被迫做了ftd兩個月,到佢搵到工都話明白點解我寧願返工,請人湊!

水晶宮

你老公都算自私,但都係錫個女,只係唔太錫你.
你嫁得比佢,你之前都應該知道.係咪?
如果有得傾,就傾下.
如果你老公唔同你傾,唯有:
1.接受
2.唔接受
如果接受,就大方D,睇遠D,真真正正接納你老公係咁既人.
如果唔接受,就安排定後路.
唔好邊忍邊怨,咁係好辛苦架.

大宅

回覆:係咪我小氣?

都唔算小氣嘅,為囡囡放棄事業都想另一半認同你嘅付出,但你c6疏忽咗又未體會到,兼且在佢角度,一:佢也全部獻咗比頭家, 二人同心為囡囡理所當然;二:由二人賺錢二人洗到一人賺錢三人洗差好遠,要更努力工作,佢都想得到認同及appreciate
太多夫妻因為專注力集中在子女而忽略另一半啦,日子耐了,生活上大大小小全圍繞小朋友,其實唔係咁好,好易感情淡架

大宅

樓主都係想個C6唔係成日只係識掛住99同個囡囡而忽略左自己JE~唉~不過好多男人都係咁...會覺得老婆既付出係應該同慢慢變成理所當然

公爵府

引用:樓主都係想個C6唔係成日只係識掛住99同個囡

原帖由 永恆的傻女 於 12-06-12 發表
樓主都係想個C6唔係成日只係識掛住99同個囡囡而忽略左自己JE~唉~不過好多男人都係咁...會覺得老婆既付出係 ...
所以有時候女人要自私D,為自己想多D!男人耐左好多野會take it for granted! c6臨失去或失去左先知好多野並不是必然!
我覺得ftm 好偉大,但好多時c6都不會感激c9的付出,好多c6會覺得自己揾$養家,c9在家嘆世界
所以好好考慮清楚是否繼續做ftm, 人越大,做左c9越耐,好難找到好offer!

大宅

其實我有d嬲c6係因為佢局我resign,佢返工時我跟足晒個女大小事等佢安心工作,到佢放假我要返工佢就特登俾說話我聽,重叫晒6299姑仔上屋企玩bb,等佢唔駛理個b,但係佢地真係玩,bb冇得瞓冇得食,所以我一出trip bb就病,等到我返黎就再勞役我,我由十年唔病一次到個個月都病

終於我屈服啦,resign咗佢就pat我埋一邊當我係個女嘅褓母

當然,可以睇住女女大我好開心,但係而家就話我好重要,咁十年後呢?而家都唔理我了,我重要靠佢俾飯我食啊!

我同意方方媽媽所講,又要忍又要怨係好辛苦,但係之前唔係咁ga,雖然都係霸道,但係對我好細心好照顧的,而家我唔要求你physically照顧我,都唔好不聞不問,病都唔呵下吖

我都想大方接受,唔好唔開心,但係身邊人點對你總有感覺嘅,佢重會挑剔我管唔好個工人,我親個女午睡時落樓下行個圈(有姐姐在家)都叫冇看好個女,個女而家兩歲几,我只係試過冇帶女自己出去同朋友食飯兩次(有次重係暗埋個女瞓先出去),我自問好努力,但係只係得到批評,真係好灰

url=http://www.TickerFactory.com/]
[img][http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20722;104/st/20100203/dt/12/k/e75b/preg.png[/img]
[/url]

首頁

尾頁

跳至