2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

Bbgi 發表於 12-7-16 15:16
回覆 cocok 的帖子

Me too, d 皮膚乾都扯住,d印好大!
我小腿直頭變左暗紅色,唔知生完幾耐先變返原色
你呢?幾多WEEK?D印重災區係邊度?

別墅

我而家38weeks喇!我手腳係重災區,隻腳同你一樣暗紅色仲甩皮Tim, 希望快d變返原色

琥珀宮

畀面勳章

回覆 Bbgi 的帖子

終於找到一個同我一樣有呢個煩惱既人!

我38WK6D,咁你有無搽野呀?我手好返9成喇,係腳囉!都好大範圍同仲紅,有時都乾到好痕,
大力少少抓都會甩皮架。。。

我地KEEP IN TOUCH啦!睇下係咪生完真係好快好返同幾時退晒D印!
祝我地快D好返喇!!!!

別墅

我完全同你一樣!你係邊度生吖?我係東區,預產期30/7

琥珀宮

畀面勳章

回覆 Bbgi 的帖子

我在廣華生呀,EDD724!
你係咪大約35WK開始起?最痕係咪大約一個星期?
你有無睇過皮膚醫生同問過婦產科醫生呀?

大宅

別墅

差唔多到35wks, 初初係手好痕,然後又紅又腫又痛又痕又𪊓,慢慢全身都係!睇醫生佢話無辨法,
係好多媽媽後期都有,荷爾蒙問題生完會好d!咁咪有排過我諗!醫生有開A cream 比我用,但治標

唔治本!有朋友話試下用金銀花冲涼,真係好d! 起碼瞓到同無咁腫,而家都會有痕,但好好多,一定要搽保

濕(A cream), 希望生完會好d! 我哋一齊努力!

琥珀宮

畀面勳章

Bbgi 發表於 12-7-17 14:17

差唔多到35wks, 初初係手好痕,然後又紅又腫又痛又痕又𪊓,慢慢全身都係:crying ...
我係由肚起先架!之後蔓延到手同腳!我想問你有無肚紋?因為有D人話同肚紋有關!

我係35WK起,最嚴重係一個星期左右,果時真係覺都無得訓,心情好差!以為有咩怪病!
又驚影晌BB!

我睇過皮膚同私家,佢地都話要生完先好,只係開左D藥膏俾我,都係治標不治本!
政府又係開A膏俾我,不過後期可能已經開始好D,我覺得沖涼同搽A膏係最能舒緩!
A膏無藥性搽多D都得!而家一直都KEEP住搽囉!

金銀花沖涼我都有試過呀,但都係舒服一陣囉,咁而家我就用QV沖涼~方便D
同埋沖完舒服D~之後好痕真係一日沖幾次涼,同埋一定要開冷氣,一熱會再痕D!
總之都真係好煩!好想BB快D出世同D疹完全好返!!!

琥珀宮

畀面勳章

Bbgi 發表於 12-7-17 14:17

差唔多到35wks, 初初係手好痕,然後又紅又腫又痛又痕又𪊓,慢慢全身都係:crying ...
同埋你有無戒口呀?我而家戒蛋、奶、牛同埋所有比較濕毒既野,係我媽叫我戒,
但估唔到廣華既助產士都叫我戒,所以唯有戒啦,佢地話對皮膚好D,驚我會發!
唔係發達個發,係發炎個發

別墅

有爆紋!肚同大脾爆到暈左,但都無辨法,之後慢慢搽返嘢囉(希望可以好d),不過而家求
腳嗰d紅色快d退,而家唔敢著裙,一定要著褲!唔係d人會覺得我生嘢咁天氣又熱,真係想暈!係吖

一定要開冷氣,唔可以開風扇,一吹就痕!真係好煩!嗰肚又大,嗰人又痕又熱,所以通常留係屋企嘆冷氣

算啦!媽媽真偉大!

別墅

到有戒吖,好似心理會好d! 忍多一震囉!不過我早兩日煲左冬瓜湯好似舒適d (唔知係唔係心理呢)好似嗰人無咁痕同濕!
你bb係仔仔or 囡囡呀?我係囡囡!

其實一路都唔係陀得好辛苦,又無嘔又食得又行得,覺得都唔錯,但一到33wks開始就有恥骨痛,瞓覺轉身

痛到咯咯聲,仲知而家唔係痛醒就係痕醒!

琥珀宮

畀面勳章

Bbgi 發表於 12-7-17 14:47

有爆紋!肚同大脾爆到暈左,但都無辨法,之後慢慢搽返嘢囉(希望可以 ...
我都係呀!!!
本身只有少少淺粉紅色紋在肚底,但出疹後一肚都係紋,之後發現原來連大脾都有!!:;pppp:

我本來好CARE D 紋,之前日日搽肚紋膏,但出疹後只CARE D 疹,想好返同退晒D印!
我又係之前勁煩著衫!因為包實又焗住,唔包實露出來又俾人眼望望!
試過著ONE PIECE及膝裙無著LEGGINGS俾個男人當我怪物同生野咁眼望望,好心傷!
之後買左三條長裙同兩條鬆身棉質長褲!唉~~~~

係!生仔同做媽媽真係好偉大!同埋而家黎到最後階段放產假倒數先難捱!心急如焚!
我仲要因為D皮膚提早放產假,放前3後7,但阿B而家仲未出來!仲有一個星期就到預產期喇!
唉!!心情低落!!!!

琥珀宮

畀面勳章

Bbgi 發表於 12-7-17 14:59

到有戒吖,好似心理會好d! 忍多一震囉!不過我早兩日煲左冬瓜湯好似舒適d (唔知係唔係 ...
我陀既係仔仔,第一胎!醫生話好多孕婦第一胎後期會出呢D疹,你係咪都係第一胎?

我都係一直陀得好舒服,無嘔又食得訓得,直到出疹就超辛苦!
我而家又係訓得唔好,兩三個鐘醒一醒,痕醒又有,三角位痛因為阿B頭仔
落左盤骨,轉身超痛, 點訓都唔舒服,總之訓得好差!!!

別墅

我都想b快d出來!但又緊張!

別墅

我都係第一胎

別墅

想煲白連so飲,但又驚發過,又想清胎毒,都唔知點好?!

首頁

尾頁

跳至