母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

全pump媽就嚟5個月,定時定侯pump,咁身體會唔會知道bb已經大個自然小奶呢定係要我自己調教
e+5個鐘唔會變石頭,但仍然pump到8安(以前有10安),係咪6個月後食固體食物會食小d奶?如果係咁我唔追㗎啦....

別墅

回覆:pump媽會唔會因為bb食小咗而d奶會小d呢?

我都想知如果淨係pump奶d奶會吾會越來越少。但我係阿b每次食完都pump的。

大宅

pump媽會唔會因為bb食小咗而d奶會小d呢?

唔係第一日食固體就食少咗奶㗎,須要一段過渡時期,等bb 真正食到一餐糊代到人奶,先真係食少咗奶。我打算食咗一個月固體先減產。

伯爵府

好媽媽勳章

lo_1010 發表於 12-6-30 18:18
唔係第一日食固體就食少咗奶㗎,須要一段過渡時期,等bb 真正食到一餐糊代到人奶,先真係食少咗奶。我打算 ...

咁即係果餐糊仔係additional,咁我即係大概7個月先啦....
但係我會唔會好似埋身咁會因bb大個會小呢

大宅

引用:Quote:lo_1010 發表於 12-6-30 18:18 唔係

原帖由 bb鼠 於 12-06-30 發表
咁即係果餐糊仔係additional,咁我即係大概7個月先啦....
但係我會唔會好似埋身咁會因bb大個會小呢:questio ...
糊仔唔係additional, 你可以用人奶開糊仔,bb 最初食三四羹,未夠飽,咁就俾埋餘下嗰枝奶bb 飲囉。 至於多奶少奶係視乎有冇刺激乳頭,分泌更多乳汁,bb 食咗固體,對人奶需求會少咗,會少咗埋身食,刺激少咗自然做少啲奶。如果係泵媽,假使你冇泵少啲次數,理論上係唔會少奶。

伯爵府

好媽媽勳章

lo_1010 發表於 12-7-1 00:17
糊仔唔係additional, 你可以用人奶開糊仔,bb 最初食三四羹,未夠飽,咁就俾埋餘下嗰枝奶bb 飲囉。 至於多 ...

明白,即係bb食定咗固體食物後我自己再慢慢調節泵小些

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊