嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

PUTTOLI 發表於 12-7-11 00:23
資優...係性格情緒有問題但對某一樣野特別強項,,,
亦可能大多數同時間患上自閉/過度活躍症囉!!
其實我都想知邊到有得check,我個表姪有d問題,想check下佢係唔係資優,睇下可以點樣幫到佢~thankyou~
歡迎到my blog一遊
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!eAa3uviUGRkBoEixntwbIoiAVhA-

男爵府

請問點樣 資優BB??

男爵府

回覆:請問點樣 資優BB??

要六歲后check才準

男爵府

IT229 發表於 12-7-11 10:23
"不過快過6個月以上同慢過6個月以上先知有咩"

呢句唔明?
有冇發展緩慢同比同齡特別叻!!
因依方便既專家話夠多外在刺激因素係有得追同落後~
你睇幼稚園收大B同細B都可以相差一年,,,咪一樣吸收緊同一樣既知識...
緩慢又唔係會特別差!

男爵府

todayfine 發表於 12-7-11 18:30
其實我都想知邊到有得check,我個表姪有d問題,想check下佢係唔係資優,睇下可以點樣幫到佢~thankyou~
...

請去教育王國個邊...
有資優專題!!!
佢地清楚邊個TEST 好~

校內社工轉介/健康院(60分鐘)/醫院(同健康院一樣)都有智力測試!
公營機構個D跟進得好D!!!
私營評估完可能得個"知"字...唔知邊到配合!!!就算有都好好好貴~

大宅

回覆:請問點樣 資優BB??

Check左如果真係資優,就可以尋找適當既輔導發展潛能。資優既兒童係一般既教育環境下會表現得唔專心,返叛,有機會係課堂教既嘢佢地已經識,覺得悶,但老師會視佢地為玩皮學生,忽略左佢地既潛能,埋沒左佢地發展既機會。

其實對子女發展有疑惑,無論係好定唔好,多關注係好事,只要唔係將過份既期望同壓力加係孩子身上就可以啦

首頁

尾頁

跳至