論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人話要整牙,又掛住屋企,想年底返菲律賓放假。可以嗎?不是二年合約期完了才由僱主比機票佢返?

333s  外傭腦子都是想找著數.. 騙錢, 机票, 假期, 試雇主懂不懂保障自己?  發表於 12-8-5 11:56

大宅

如果佢話自己買機票,你們會比佢返嗎?
有無特別野要注意架?怪怪地咁..

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

回覆 sweetcouple 的帖子

那麼工人回港時也要再驗身嗎?我們怕佢一去不返,
又怕返一返去,回來有左BB,又唔肯做野,又唔炒得,到時貼錢加機票比佢。
唔比人返好似好衰,比佢返,又驚有古惑。
可以比下意見嗎?
有無其他媽媽試過?

珍珠宮

回覆 friendlymickey 的帖子

如果佢堅持要返, 你敢唔比咩?
你咁驚佢有左, 米等佢返來時再body check一次囉~
又驚佢唔返? 唔返你又可以點吖~ 米去入境署搞手續囉~

侯爵府

BK Milk勳章

我會請距之前講清楚要做滿兩年先北大假 如果距唔制我唔會請

如果你個姐姐都講出口 我會當距離職 我會叫距寫定辭職信

任何文件都簽晒先北距走 但機票錢自理

如果返來要做身體檢查 一定要

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

畀面勳章

佢有權返去, 但你都有權唔比.
你可以叫佢去打避孕針, 但佢有權拒絕

為免夜長夢多, 就話比佢聽而家唔方便比你放假,
最快都要完約先.

別墅

我果個都係, 做滿一年話年底要請一個月假。唔知用咩理由叫她RESIGN算。

男爵府

我啱啱有呢個問題,我隻賓記..頭先同我講年底放七日,佢十一月先至做夠一年,我仲想上網問下JM你地點算,點知就見到樓主呢個POST..唉..真係同病相憐...唔俾佢放..又驚佢心心不忿玩野...俾佢放又驚佢有左或有病返嚟..唉~

男爵府

sweetcouple 發表於 12-8-3 15:13
你有權企硬唔俾佢放, 但, 佢唔心甘情願的話, 在你家內亂咁做嘢或整爛嘢, 蝕底係你!

你也有權同佢講叫佢斷 ...

你講得好中POINT~

男爵府

jloklok 發表於 12-8-3 13:16
我會請距之前講清楚要做滿兩年先北大假 如果距唔制我唔會請

如果你個姐姐都講出口 我會當距離職 我會 ...

請教點解要寫離職信先?仲有咩可以保障僱主~THX

大宅

回覆:工人只做了一年可要求放假返菲律賓嗎?

我個工人未做夠一年要放假 差不多放完假 佢話佢個仔撕爛佢本護照 返唔到嚟 卒之三星期後佢回港後即炒。我called immigration and found out she was not entitled to holiday within one year. 佢有權claim 返佢vacation entitlement. 不過佢冇.

如果佢堅持放 要佢寫定resignation letter mentioning if she cannot return as scheduled, it will be treated 佢自己resign.

;-)

複式洋房

引用:你有權企硬唔俾佢放,+但,+佢唔心甘情願的話

原帖由 sweetcouple 於 12-08-03 發表
你有權企硬唔俾佢放, 但, 佢唔心甘情願的話, 在你家內亂咁做嘢或整爛嘢, 蝕底係你!

你也有權同佢講叫佢斷 ...
香港真衰

大宅

姐姐下星期放十日假,之前帶佢打左避孕針,我諗住叫佢寫定resign letter in case佢唔返都有d野係手,但封信應該點寫?話佢幾時放假,到時唔返就當自己辭職就ok?

男爵府

aquarius721 發表於 12-8-3 22:15
姐姐下星期放十日假,之前帶佢打左避孕針,我諗住叫佢寫定resign letter in case佢唔返都有d野係手,但封信 ...

我都想請教封信點寫,THX~~

大宅

回覆:aquarius721 的帖子

Better check with Labor Department before drafting the letter. Since she doesn't report duty as agreed , same applies to us at work, it treats herself resign.

;-)

珍珠宮

ivy_lau 發表於 12-8-3 21:00
請教點解要寫離職信先?仲有咩可以保障僱主~THX

事實咁做係一d 著數都冇, 重會擺自己上枱...................
好多人以為叫工人寫定辭職信, 方便佢唔返嚟可以即刻請過個新工人, 有呢封信個手又好似有d 揸拿, 但如果個工人真係遲幾日先返, 你巳經通知 Immigration佢辭職, 佢返嚟冇咗份工, 就一定去告你話你炒佢冇補錢, 封辭職信係你迫佢寫, 你上庭宣誓完, 敢唔敢話「封信係佢自己辭職, 冇俾一個月就走咗返家鄉, 你又遲咗通知入境署」?要知工人已經被認為係弱勢, 你要佢寫辭職信 = 唔係佢自願寫 = 你迫佢寫, 個官只會更同情佢呀!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

aquarius721 發表於 12-8-3 22:15
姐姐下星期放十日假,之前帶佢打左避孕針,我諗住叫佢寫定resign letter in case佢唔返都有d野係手,但封信 ...

再講, 放假前寫封咁嘅信俾僱主根本係唔reasonable, 邊有僱員放假前真係會同僱主講:「如果唔見我返就係唔返(辭職)啦!」係僱主都會追問:「吓, 咁即係點呀, 你一係依家就辭職, 唔好要我到時先知啦!」 重有就係, 你咁要求個工人, 佢原本諗住返嘅, 都覺得自己多個choice, 唔駛補錢又唔駛通知! 如果佢真係唔返, 查實你都要做足功夫:

去前叫佢寫申請放假信俾你 approve, 列明幾時放到幾時; 如佢唔返, 先通知 Immigration 話佢冇返 (唔係terminate佢, 炒佢要補錢), 再報警備案話佢失踪, 呢d 一定要足!

教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

好多謝你既回應,因為第一次請工人,好多野都唔識

首頁

尾頁

跳至