美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

子爵府

熱血勳章

古方美療十之八:白茯苓廉價珍珠粉
美白去斑產品,佔據現今美容產品中一重要席位;女性不論在甚麼年紀,或多或少也會受着色斑的困擾(如雀斑、黃褐斑、肝斑等)。

皮膚美白除取決於先天稟賦因素外,後天因素大多離不開:一、暗瘡痊癒後留下了凹陷印痕形成陰影;二、日曬造成肌膚老化、膚色變黑和產生雀斑;三、空氣污染、水質污染、飲食污染等,尤以空氣對皮膚的影響和傷害最大。

不論古今,不少女性都一直追求美白無瑕肌膚,中藥材中有着不少具有美白效用的上品,其中以白茯苓為佼佼者,能有效補充肌膚所需,淡化色素,改善膚色晦暗及黃褐斑,有廉價珍珠粉之美譽。

可用白茯苓粉兩茶匙,加入適量水拌勻成糊狀,敷面約20分鐘後,用清水洗去,洗臉後會覺得皮膚光滑細嫩。又或將白茯苓粉與面霜調勻外搽,效果亦非常理想。白茯苓藥性平和,不易產生過敏反應,甚至是妊娠婦女因荷爾蒙改變而出現的色斑亦可使用。

原文

之前有 JM share 『七白粉』應該都有效!!

伯爵府

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大宅

BK Milk勳章

我呢幾日有用七白粉,先前用錯護膚品,搞到皮膚又黑黑暗暗,宜家皮膚滑滑,又白左,等我試埋白茯苓先..謝謝你分享

子爵府

熱血勳章

lulu12711 發表於 12-8-7 11:15
我呢幾日有用七白粉,先前用錯護膚品,搞到皮膚又黑黑暗暗,宜家皮膚滑滑,又白左,等我試埋白茯苓先.. ...
七白粉已經有白茯苓。不用轉!

因為有其他藥可以加強效果!

大宅

引用:我呢幾日有用七白粉,先前用錯護膚品,搞到皮

原帖由 lulu12711 於 12-08-07 發表
我呢幾日有用七白粉,先前用錯護膚品,搞到皮膚又黑黑暗暗,宜家皮膚滑滑,又白左,等我試埋白茯苓先.. ...
七白粉係咪喺中藥鋪有得賣?

大宅

回覆:[轉]古方美療十之八:白茯苓廉價珍珠粉

我加左珍珠粉去七白粉入面,發現好正

子爵府

熱血勳章

水之藍 發表於 12-8-7 14:03
我加左珍珠粉去七白粉入面,發現好正
我單食珍珠粉都白得好快。
所以七白粉都慳番!!

P.S. 我本身白底,最近曬黑了小小。

大宅

請問七白粉喺邊度買到?? 中藥舖??

大宅

回覆:chowkarman 的帖子

係呀,你去藥房叫他磿

大宅

回覆:水之藍 的帖子

之前有jm post左每種藥材分量,我都係照住去叫人磿,好彩無敏感
你用個時最好在手試左先好上面

男爵府

引用:請問七白粉喺邊度買到??++中藥舖??

原帖由 chowkarman 於 12-08-07 發表
我係石硤尾

子爵府

熱血勳章

chowkarman 發表於 12-8-7 14:09
Yes. 有些舖會磨埋粉。

大宅

請問 珍珠粉, 如何服食? 是否一支珍珠粉 (在裕華買 "永福堂" 沖一杯水便可?
因我想美白快些, 有否 jm 試過 work?

子爵府

熱血勳章

開心老婆豬 發表於 12-8-7 14:38
請問 珍珠粉, 如何服食? 是否一支珍珠粉 (在裕華買 "永福堂" 沖一杯水便可?
因我想美白快些, 有否 jm 試過 ...
我便是食『永福堂』的。$13X 好抵食!

每天一枝,含住啖水跟倒珍珠粉入口便可以。
沒有沖水。

大宅

唔該哂咁多位 jm, 我放工去藥房睇吓

大宅

BK Milk勳章

回覆 knifesheep 的帖子

想問你食珍珠末一日食幾多份量,同食邊隻珍珠末??食幾耐先見效??唔好意思,太多問題

複式洋房

引用:Quote:原帖由+chowkarman+於+12-08-07+發表

原帖由 Corney619 於 12-08-07 發表
我係石硤尾
你係石硤尾邊度買到^,可否pm我

子爵府

熱血勳章

lulu12711 發表於 12-8-7 14:52

想問你食珍珠末一日食幾多份量,同食邊隻珍珠末??食幾耐先見效??:questi ...
一日食幾多份量 --> 買回來是一枝枝的。每天一枝。

食邊隻珍珠末 --> 裕華,永福堂 $13x 1 盒。1盒30枝。即是1 盒大約是一個月的份量。

食幾耐見效 --> 因人而已。我本身白。無斑。大約 1 星期塊面個 Tone 白了小小。無咁黃。

對我來講最明顯的效用是︰小了面油!

大宅

BK Milk勳章

thxthx

首頁

尾頁

跳至