母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

最近因為bb 食奶時經常哭, 聽人講: 用雞蛋(裡面放隻銀介子) 碌bb 身體, 可以掃肚風, 於是我就用呢個方法, 又好似掂喎, bb無哭得咁勁, 但係 bb 身體過一陣就出現一粒粒紅點, 好似被蚊咬咁, 唔知係咪雞蛋對身體敏感呢? 有無人試過呢個情況呀????

心急媽媽上

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

BB 幾大? 隻雞蛋嘅溫度(熱定涷)?

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

去肚風, 有D老人家會用生油"卒"熱自己對手,再放上BB肚臍上, 做幾次.

大宅

bb女 3個月呀, 用奶樽食人奶, 首先我煲熱雞蛋,挖咗裡面啲蛋黃,然後放隻銀介子係啲蛋白裡面, (啲朋友教銀介子係拉bb啲肚風), 然後用條紗巾包住隻雞蛋,跟著碌bb 個身囉.... 但過了一會, 個身有紅點, 但bb 又無哭喎, 仲好開心咁食奶喎....

所以我都唔知點解會有紅點...??? 駛唔駛去看醫生呢...???

苦惱媽媽....:(

大宅

我都有試用 "保心安油", 捽熱手心放在bb肚仔... 但唔work,bb仍哭, 因為b女食奶好差, 她3個月大, 仲食緊3安人奶, 每隔3小時食一次, 但係佢食奶, 先食兩安, 要停一下, 掃風, 再食埋個1安半,,, 仲要剩番少少奶 (約半安), 所以 bb 身形係細b 囉.... 唔吸收... 唉..... :(

男爵府

可能BB對蛋白過敏,所以起紅粒粒,外部用應該唔會嚴重吧,或者觀察下先

大宅

係啦.. 我驚帶佢去看醫生, 係診所野埋其它細菌呀... 都係觀察住先...

請問仲有咩方法去肚風呀..???

大宅

回覆:Louisa88 的帖子

我係用手搓熱BB油來暖BB個肚的

大宅

Thank you for your information. @@

男爵府

你試下碌完之後用溫水幫bb抹番身。
仲有你碌完隻介子係咩色??
紅係火, 藍係風。
你要睇埋隻介子係咩。先知係唔係真係多風。

大宅

有睇呀.. 隻介子係 "黑黑深紅色呀".... 係由銀介子變 "黑色介子" 呀!..

但我老公話銀色遇熱, 永遠變黑色喎... 因為 chemical....

但老人家就話係 "風". 但bb 次次食奶都哭, 我都唔理, 咩方法都試試囉....

多謝分享... :p

男爵府

玩具勳章

引用:去肚風,+有D老人家會用生油"卒"熱自己對手,

原帖由 小小山 於 12-08-15 發表
去肚風, 有D老人家會用生油"卒"熱自己對手,再放上BB肚臍上, 做幾次.
我媽媽都係用呢個方法,幾有效。搓完會放屁。BB又好享受俾人搓。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊