自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

政府可唔可以早d做好保護措施保護住d樹啊?
我怕上次打完個風之後其實好多樹都危危乎, 經唔起再一次風吹雨打
種一棵大樹要好多年架

kuromi_kuromi    發表於 12-8-15 22:26
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

珍珠宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆:如果真係打風

上次真係無左好多樹呀

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

wsyggk 發表於 12-8-15 20:49
政府可唔可以早d做好保護措施保護住d樹啊?
我怕上次打完個風之後其實好多樹都危危乎, 經唔起再一次風吹雨 ...

例如點保護?

水晶宮

2018復活節勳章 15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

唉! 已經無左好多樹啦

水晶宮

vivibabyvivi 發表於 12-8-15 20:52
例如點保護?
做個支架支撐住得唔得?
我唔知啊, 我唔係專家, 我淨係唔想無咗咁多樹咋

Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

珍珠宮

樹木同動物都好慘

伯爵府

其實有好多樹都有做保護,但唔夠力呢...........大自然既威力
不如話,打咁大風唔好叫D女記者出黎做報導,好易吹走...

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

wsyggk 發表於 12-8-15 20:53
做個支架支撐住得唔得?
我唔知啊, 我唔係專家, 我淨係唔想無咗咁多樹咋

棵棵樹都搵D支架撐住打完風就拆走? 會唔會有D不切實際呀......

打風係自然現象, 花草樹木生命力強, 可以承受風吹雨打,
本身弱一啲被風吹斷受自然淘汰, 其實做人都係一樣架啦

下下都話要保護, 咪好似依家D小朋友咁囉, 溫室長大, 冇左家長就一事無成
放開d啦.....

水晶宮

hazello 發表於 12-8-15 20:56
其實有好多樹都有做保護,但唔夠力呢...........大自然既威力
不如話,打咁大風唔好叫D女記者出黎做報導,好易 ...
係喎, 無諗起個女記者添

大宅

其實咁多樹會倒下,係因為啲樹根本就唔係種落去,係插落去,所以好易倒下,冇計。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

水晶宮

vivibabyvivi 發表於 12-8-15 20:59
棵棵樹都搵D支架撐住打完風就拆走? 會唔會有D不切實際呀......

打風係自然現象, 花草樹木生命力強, 可以 ...
但係我又覺得, 係我哋將d樹種喺市區, 同馬路相距咁近, 先至令到佢哋無咁強壯, 而且d樹對我哋個城市係好既.
唔係話要過份保護佢哋, 而係d樹倒塌又阻礙交通又要搵人清理, 仲要種過d樹, 其實成本唔低的.
所以我先覺得無論喺邊方面睇, 我哋都應該好好保護佢哋

伯爵府

回覆:vivibabyvivi 的帖子

絕對同意!!
有時候,大自然既野就係咁~
唔讚成違反大自然定律~

水晶宮

哈哈hahaha 發表於 12-8-15 21:02
其實咁多樹會倒下,係因為啲樹根本就唔係種落去,係插落去,所以好易倒下,冇計。
...
同意你既講法, 所以先更加應該保護佢哋

伯爵府

畀面勳章

屋企樓下好多上次的冧樹都未執…有棵霸左半條公園路…點會有人搞無事果啲

侯爵府

畀面勳章

男爵府

寶石宮

引用:樹木同動物都好慘 +

原帖由 唔好煩我 於 12-08-15 發表
樹木同動物都好慘

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 wsyggk 的帖子

我覺得樹木都係其次, 最重要係減低風暴造成意外, 無人死傷~
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

首頁

尾頁

跳至