論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

第一次黎香港應該係去身體check過冇問題先留低做嘢!所以工人通常大肚原因係做夠一年回鄉返黎之後有咗,但又唔肯走/要補錢走,用所有方法都送唔走工人,雇主怕俾人告而蹝錢又蹝時間!所以請大家當工人準備返鄉下嘅之前,幫佢準備一封自願離職信,當中要求離職原因係“因為發現自己有BB,所以自動離職同時並唔需要雇主賠償任何費用!“再要工人簽名!講到明要等佢年假完返香港驗身後醫生証實冇BB先至俾返封信佢/一直keep住到工人完約都得,預防有D賤工人未返鄉下都搞到大肚!如果工人有咗都可以保障雇主自己!其實呢個方法亦都可以用嚮新工人度,如果唔肯簽就即係可以炒得!

侯爵府

回覆:iris0907 的帖子

行唔通,因封信無日期

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

回覆:iris0907 的帖子

請問是你的真實經驗嗎?但問題係工人唔肯簽,我哋都奈佢唔何呢!

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

回覆:sunshine0613 的帖子

日期可否:
1)日後有須要時才後補; or
2)寫工人放假後返番工的第一天

大宅

iris0907 發表於 12-8-17 02:52
如果唔肯簽就即係可以炒得!

如果到時佢唔走話顧主之前強迫佢簽呢封信,並非自願,會唔會被人告?

禁止訪問

珍珠宮

咁都行得通,大家就唔使咁頭痕~

我同意工人大肚,僱主係好慘,但我哋可以做的,就係在合法的情況下,盡量保障自己,而唔係一早叫工人寫定自己大肚而辭工的離職信(工人寫時明明無大肚,咁樣即係屈工人?)

一陣工人反告你迫佢離職,工人大住個肚,個官俾多幾分同情分佢……你會輸得好慘

男爵府

根本你呢D私下協議不可凌駕法律之上,佢如要告你,你一樣要賠。

複式洋房

唔返鄉下都可大肚, 香港有很多巴基及黑鬼.

tcmkhksar  講得好啱!  發表於 12-8-21 12:12

複式洋房

回覆:新方法預防工人大肚

工人聽日走,所以我已經打咗信,信中係寫為自願辭職“同意書“:工人XXX,年假為XX月XX號至XX月XX號,因對雇主承諾及保障,如果發現懷孕,同意自動辭職,除了本身人工外,並不需要雇主作出任何賠償!並同意此信將會回港工作後两個月到醫院檢查確實為止!同意簽此同意書只對書面承諾,絕無威迫成份!(你們要知道呢封係同意書,並唔係叫工人簽定辭職信,香港人都有口頭承諾啦,書面承諾係萬一工人反口,對我地呢D雇主有D嘢揸手,等D工人驚下,唔駛肉隨針板上,不過如果有D工人醒目到用法律“喇“告你,咁呢封同意書都只係純粹阻擋一少部分,相信到時雇主都冇得避!)

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

fefemom 發表於 12-8-17 07:50
iris0907 發表於 12-8-17 02:52
如果唔肯簽就即係可以炒得!

如果到時佢唔走話顧主之前強迫佢簽呢封信,並非自願,會唔會被人告?

一定會,到時佢唔肯走咪話亞 mum 迫佢囉 ~~~

男爵府

iris0907 發表於 12-8-17 12:53
工人聽日走,所以我已經打咗信,信中係寫為自願辭職“同意書“:工人XXX,年假為XX月XX號至XX月XX號,因對雇 ...

我寧願勸佢打避孕針, 好過白紙黑字, 係人見到張咁既協議書, 都唔會相信工人係100%自願, 反而對僱主印象扣分, 打工婦女又點會肯因為懷孕而放棄應得的產假褔利呢? 淨係 "絕無威迫成分" 這一句已經暴露端倪啦!

littlecatmiko  agree  發表於 12-8-17 22:59

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

iris0907 發表於 12-8-17 12:53
工人聽日走,所以我已經打咗信,信中係寫為自願辭職“同意書“:工人XXX,年假為XX月XX號至XX月XX號,因對雇 ...

就算佢返到黎真係有左, 又唔肯自動辭職,
僱主都唔可以引呢份同意書, 呢terminate 工人啦
工人唔洗走法律la, 都可以告僱主無理解僱懷孕員工
仲要有份白紙黑字o既同意書係手, 僱主o既無良+刻薄形象已經輸左

你可以話你無迫工人簽, 但工人亦都可以話僱主要佢簽左先比佢放假
根本係口同鼻咬, 同埋;一常人都聯相到呢份同意書一定係僱主提出,
你估一般人會唔會認為係僱主威脅員工簽呢
加上hk既生育保障條例/僱傭條例/家庭岡位歧視條例, 僱主勝算真係好低

複式洋房

zebraaa 發表於 12-8-17 13:58
我寧願勸佢打避孕針, 好過白紙黑字, 係人見到張咁既協議書, 都唔會相信工人係100%自願, 反而對僱主印象扣 ...
因為我工人好鍾意小朋友,之前同佢傾過計問佢嚮家鄉點避孕?佢話冇用套,冇食藥,淨係計生理期,同埋講到明話2年完約返去同佢男朋友結婚生仔,如果我勸佢打避孕針,感覺之後對身體都會有
多少生育影響,仲有成差唔多2個禮拜既大假,佢話淨係會同屋企人講放7日大假,其他大假會同男朋友去玩.......可想言之,我都幾危險!留一紙書,你仲可以睇清楚你工人,留個安心,呢個只係雇主同工人之間既承諾之後用唔用張紙緊係你自己話事啦!不過我相信如果你工人都可以做夠一年,佢都應該會冇乜問題,如果未做夠就緊係已經搵辦法炒左啦~仲會有機會等到佢大肚?

複式洋房

siusum 發表於 12-8-17 14:26
就算佢返到黎真係有左, 又唔肯自動辭職,
僱主都唔可以引呢份同意書, 呢terminate 工人啦
工人唔洗走法律la ...
不過你都講得岩,其實如果相信佢而倨工人又好既話,淨係口頭講一次都已經唔係問題,死啦~封野KEEP住左未比佢簽....聽你咁講,如果比佢簽,反而佢下一年返黎都會覺得我刻薄而冇心做野...但係我處境真係有少少危險......點算........

男爵府

iris0907 發表於 12-8-17 14:37
因為我工人好鍾意小朋友,之前同佢傾過計問佢嚮家鄉點避孕?佢話冇用套,冇食藥,淨係計生理期,同埋講到明話2年 ...

你都幾得意, 我所講同另一位JM siusum 講既差不多, 只係相差30分鐘, 但你就話認同佢, 自相矛盾, 思覺失調嗎?做你工人都幾慘

男爵府

iris0907 發表於 12-8-17 14:37
因為我工人好鍾意小朋友,之前同佢傾過計問佢嚮家鄉點避孕?佢話冇用套,冇食藥,淨係計生理期,同埋講到明話2年 ...
你唔使長篇大論講你的 "道 理" 喇! 你有咁大條理由, 你咪去做囉! 無人阻你 ga wor! 簽份協議書時搵埋律師做見証仲好tim ?!

公爵府

好媽媽勳章

樓主, 呢個舉動係不能預防工人大肚, 因為封信唔係dom dom或避孕丸

仲有, 請大家記住一點, 在想辦法保障自己時, 不可過法例界線
仲要係大肚, 除咗勞例, 仲有平機會
咁risky的事, 唔好教人做啦

你做咗, 無事, 我就恭喜你, 不過, 不要忘記, 勞方有6年追溯期, 即係佢隨時等錢使, 挑起條筋就可以去開file.

明白你出發點, 但實際唔係可行的辦法.

男爵府

ellawyc 發表於 12-8-17 21:52
樓主, 呢個舉動係不能預防工人大肚, 因為封信唔係dom dom或避孕丸

仲有, 請大家記住一點, 在想辦法保障自 ...

有D人以為自己好醒喔! 如果得, 呢一版就唔使咁多苦主上黎呻啦, 乜都寫張協議咪得囉, 使鬼咁多JM要上勞工處同D 工人死過咩!

複式洋房

我同朋友都亥事先跟工人说好,有bb希望她们可以2年后再加埋一起放个长假,这样她们都同意的。有的工人认为这么也也可以省机票。

首頁

尾頁

跳至