在職全職

跳至

首頁

尾頁

民房

有冇媽媽由澳門移民過香港住

我在香港住了六年啦, 有興趣入來傾下啦

大宅

Re: 有冇媽媽由澳門移民過香港住

有啊....就係我啦!!!!!!
不過我係上年先黎架!!!!

民房

咁你係香港習慣未, 多唔多朋友係香港,你住邊區,你話我地會唔會識呢? 你知澳門咁細啦....應該唔會係仇人嘛

大宅

我係澳門出世嫁,過左hk都有13年啦........

大宅

我係hk仲有小小唔慣啦....
好似搭車咁啦....
閒閒地係度都要一兩個鐘...
因為我住屯門架.....朋友唔算識好多啦..但係都唔少
我係澳門係住係漁翁街果邊架....
我唸我地唔會係仇人呱

民房

你過來香港咁耐一定習慣啦, 咁你多唔多返澳門?現在澳門靚左好多.我都好想返去住.

民房

唔使怕,我冇仇人架!原來你住得同我好近,我住天水圍,我成日都去屯門行街, 你知啦!湊仔婆去得邊 :-( 你的小朋友多大,仔定女,我小b女17個月啦.好辛苦...

大宅

hcwong: 都好少番我好細個已經過左黎啦所以都唔係好識路....不過我今年2月個時同我mama家姐細佬番個去...個日我記得係年初六超級多人.....過澳門關都等左成4-5個字.......但我ma佢地就好快.....佢地用澳門身分證...我同我個仔用hk個d證件個d幾耐呀...........得係一日...碼頭隔離多左個漁人碼頭同金沙呀...都幾靚....我個仔26個月啦..

民房

hi,GAKET03

乜你唔係有澳門證咩?我成日都返澳門架,因為我屋企人仲係澳門, 剛剛三月份我返去住左九日, 都好似唔係好够咁. 仲有好多野未食, 不過同BB一齊返去都唔以以去邊, 個BB又唔比我揸車, 開車唔够二十分鐘哭到好似比人打咁,喂...你今年幾大 住邊區?得閒多D聯絡.

大宅

hcwong50 寫道:
唔使怕,我冇仇人架!原來你住得同我好近,我住天水圍,我成日都去屯門行街, 你知啦!湊仔婆去得邊 :-( 你的小朋友多大,仔定女,我小b女17個月啦.好辛苦...

係湊仔婆真係唔去得邊架.....
我個小b囡到4號十一個月啦...咦家學緊行..又行得唔係好穩 ..又要唔比人扶 :evil: ...又要成日到處行見到野就囉..見到櫈就爬 ..真係好辛苦..好似睇牛咁..
:-(

大宅

hi,GAKET03

乜你唔係有澳門證咩?我成日都返澳門架,因為我屋企人仲係澳門, 剛剛三月份我返去住左九日, 都好似唔係好够咁. 仲有好多野未食, 不過同BB一齊返去都唔以以去邊, 個BB又唔比我揸車, 開車唔够二十分鐘哭到好似比人打咁,喂...你今年幾大 住邊區?得閒多D聯絡.

我有時一兩個月先翻去一次架...
我屋企人都係係澳門架...我同你一樣同啊b一齊翻..基本上都冇得到處去架啦....唯有等我妹放假or放學先去行下囉..有人幫手睇下嗎

大宅

GAKET03 寫道:
hcwong: 都好少番我好細個已經過左黎啦所以都唔係好識路....不過我今年2月個時同我mama家姐老佬番個去...個日我記得係年初六超級多人.....過澳門關都等左成4-5個字.......但我ma佢地就好快.....佢地用澳門身分證...我同我個仔用hk個d證件個d幾耐呀...........得係一日...碼頭隔離多左個漁人碼頭同金沙呀...都幾靚....我個仔26個月啦..

你冇申請翻個macau證嗎???
通常翻去時...macau身分證 都會過得快d架....
++++++
兩位靚媽咪...how old啊...????

民房

hi,童

你個仔咁快識行啦,我個女剛剛16個月先行,(19�3�06)真係好似睇牛咁.我己有澳門證啦,我bb都攞埋啦  我都係1-2個月返一次啦.我今年32啦 :-( 你呢!

大宅

我今年得22住觀塘..我ma就住屯門.....我有澳門身分證...但我個仔無,所以我咪要用香港d證件囉....可以同bb攞埋咩....咁你地有無換澳門身分證呀

民房

我己用緊澳門智能身份證啦,你可以同個仔攞架!第一件事先取bb出世紙,回港證,結婚證書,你老公身份證明交件,去澳門身份證明局辦理居留證,如接受你申請的話會通知你.不過你要比小小耐性,因為澳門做野好慢.我個女就快葡萄牙籍都ok啦 原來你咁細個,你就好啦,咁快有個仔, 我真係老啦 :-( 你有時間就同bb申請個證,而家乜證都有就最好!

大宅

早生有早生好..遲生有遲生好...咁你係全職mama呀...我個仔已家返幼兒園啦.....悶左2 年我都要去搵野做啦.....

民房

我係全識媽媽,好辛苦架.我個印印7月走啦我仲死 :-( 你個仔返幼兒園啦,多大返?多唔多生病,我都想亞女24個月返,我可以輕鬆下,又可以比佢學下野,你可唔可以比多d意見

大宅

hi,童

你個仔咁快識行啦,我個女剛剛16個月先行,(19�3�06)真係好似睇牛咁.我己有澳門證啦,我bb都攞埋啦  我都係1-2個月返一次啦.我今年32啦 :-( 你呢!

係啊...佢學緊行架啦...我唸過多半個月到會行得穩架....
我有澳門智能身份證啊..但我bb冇啊...未幫佢申請..
我係bb係女仔黎架...係小b囡..我今年十九歲

大宅

hcwong: 我個仔1月19日出世,佢足2yrs我就去我想申請個間但遲了己經無位,咪去附近個間讀..幼兒園d學費好貴一個月全日要成2千幾蚊嫁..你想比你小b女讀就而家搵定d你心意學校啦..有d18個月可報名有d20個月可報名..你係全職mama你可比佢讀半日....我個個2 月己經番但唔係番全日.3月先番全日,佢比係未番個時係乖左好多...成日放學番黎都會唱歌仔呀...個樣好好笑嫁....但佢又講唔正....

童:你得19細我3年呀,我生個時都得19...咁你個女係自己揍呀

民房

GAKET03 & 童:

你地就好啦, 咁細個, 大把精力 我都要好好考慮吓讀邊間好.點解你地咁細就生BB,呢個時間係你地黃金時間喎,想當年我呢個年齡玩到亞媽都唔認得

首頁

尾頁

跳至