懷孕前後

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

相信呢幾日大家都知發生咩事,對我地呢班睇開余醫生嘅媽咪唔多唔少都有d不安,我自己本身係余醫生舊客,之前都係余醫生開刀,今胎都係約咗余醫生10月尾開刀,一路以嚟我都好相信余醫生的專業。特別係我本身有焦慮症,佢可以令我係兩個懷孕期都陀得好安心。今早有好多朋友一早打俾我,因為知我睇開余醫生,個個都問我點打算,令我突然感到好徬徨!

大宅

我都係,宜家十五十六

子爵府

回覆:想問吓有幾多JM依家睇緊余啟文? 嚟緊會繼續搵佢順產或開刀嗎?

作為是次不幸事件bb家人的好友,我會建議千萬不要自亂陣腳,相反應該好好同你的婦科好好溝通,至於兒科醫生可能有多一兩位選擇會好些,大家加油

Prayer is both a gift of grace and a determined response on our part.

大宅

呢幾日睇左好多posts,都令自己好忐忑,不過我而家都31週,要揾過好同自己夾到的醫生應該唔容易,加上我上一胎都揾余醫生接生,我同老公都好放心滿意,所以我應該唔轉啦,老公叫我唔好睇甘多負面新聞太影響自己情緒。。我都係有情緒病的。。。

大宅

引用:呢幾日睇左好多posts,都令自己好忐忑,不過

原帖由 NANAAU 於 12-09-06 發表
呢幾日睇左好多posts,都令自己好忐忑,不過我而家都31週,要揾過好同自己夾到的醫生應該唔容易,加上我上一 ...
同你一樣,我又係31週,你book咗邊日開刀? 其實我都係咁諗,要搵一個夾自己嘅醫生真係唔易,仲要我地本身有情緒問題,更加要搵一個令自己安心嘅醫生。余醫生事實係令到我好安心,只不過今朝一早,不停朋友打嚟問我,搞到我突然唔知點好!

子爵府

回覆:想問吓有幾多JM依家睇緊余啟文? 嚟緊會繼續搵佢順產或開刀嗎?

作為是次不幸事件bb家人的好友,我會建議各位jm千萬不要自亂陣腳,相反應該好好同你的婦科好好溝通,至於兒科醫生可能有多一兩位選擇會好些,因為至今,bb父母、聯合、QE也不知為何bb會有這樣的創傷(出生後發生),但已排除是先天性、遺傳病等原因,相反其兒科主診,就算照了ultra sound,其他醫護人員也提過要作進一步診斷,因從ultra sound報告有發現bb腦室有漲大,但劉醫生從來沒有正視這問題,而bb家人和護士分別在過去這儿天也找過不少專家去study這事,多位醫生、醫護人員也覺得是匪夷所思,但怎樣也好,真理只會越辯越明,只希望大家繼續為bb一家祈禱,大家加油,謝謝大家,大家請留言支持bb家人,bb媽媽是有上bk的,我亦會代為轉達。

Prayer is both a gift of grace and a determined response on our part.

複式洋房

回覆:adayy 的帖子

今朝睇蘋果動新聞睇到流眼淚,祝福個BB 快d康復,爸爸媽媽得到滿意交代

大宅

fattybb 發表於 12-9-6 09:23
同你一樣,我又係31週,你book咗邊日開刀? 其實我都係咁諗,要搵一個夾自己嘅醫生真係唔易,仲要我地本身 ...
我book左11月2號上午呀,你呢?我d朋友仲未問我,可能怕我會擔心,不過我估6299晏d會打俾老公問下點,不過我老公好堅定,無打算轉醫生,我都係睇老公頭,唔好打亂自己個plan...

大宅

我尋晚同c6相量了, 亦覺得呢個時候轉醫生未必適合(而家32w了, 會搵余醫生無痛順產), 何況件事未搞清楚前一早下結論對邊個都唔公平, 不過至於兒科醫生會搵邊個, 我同c6仲未決定到

大宅

畀面勳章

千萬不要自亂陣腳!!!

禁止訪問

回覆:fattybb 的帖子

大宅

我12W幾,依家都好徬徨,唔知轉邊個Dr好!

大宅

開心吸收勳章 BK Milk勳章

adayy 發表於 12-9-6 09:23
作為是次不幸事件bb家人的好友,我會建議各位jm千萬不要自亂陣腳,相反應該好好同你的婦科好好溝通,至於兒 ...

我會為佢地一家祈禱,希望BB快D回復健康,一家人開開心心
囝囝2013.1.20 出左世了~

大宅

回覆 fattybb 的帖子

我太太都28w了, 都唔知轉唔轉好..>.<

子爵府

千萬不要自亂陣腳

子爵府

千萬不要自亂陣腳

大宅

畀面勳章

MISMIS 發表於 12-9-6 10:44
我12W幾,依家都好徬徨,唔知轉邊個Dr好!
我都係12W幾,仁安生你轉得邊個?排其他仁安醫生又唔知等幾耐

他已經係主管,經驗多,事件原因也未查清楚

除非被人停牌,我想暫時不變應萬變,看看事態發展,好似今午開會.....

大宅

引用:Quote:MISMIS+發表於+12-9-6+10:44+我12W幾

原帖由 LeeJason 於 12-09-06 發表
我都係12W幾,仁安生你轉得邊個?排其他仁安醫生又唔知等幾耐

他已經係主管,經驗多,事件原因也未查清楚
我都讚成你的講法.真實原因都未知,太擔心怕影響自己

大宅

畀面勳章

夾爆骨腦出血較罕見

【東方日報專訊】【本報訊】鄒氏夫婦的兒子出生時懷疑被產鉗創傷頭部至顱骨裂腦出血,婦產科專科醫生靳嘉仁昨表示,剖腹產子過程中使用產鉗輔助的情況十分普遍,嬰兒頭骨柔軟,產鉗將嬰兒頭骨夾至爆裂造成腦出血相當罕見,機會率小於百分之一。有兒科專家指出,初生嬰兒嘔奶多由感染造成,較少機會由腦出血造成,一般不會隨便進行磁力共振及腦掃描檢查,以免輻射影響嬰兒。

鉗位不當多輕微外傷

靳嘉仁指,產婦預約剖腹,並未陣痛,子宮無收縮動作推出胎兒,故接生醫生經常需要使用產鉗輔助取出嬰兒,「第一個做法係用鉗輕輕夾住BB個頭,直接將BB夾出嚟;第二個做法係將一邊鉗放BB頭下,好似跑道咁畀BB順住出嚟,另一名醫生按產婦肚皮,推胎兒屁股讓BB出嚟。」他指,若醫生「落鉗」位置不當,可能不慎夾傷嬰兒的嘴、面或額頭,但多為輕微外傷,被夾至骨裂腦出血「好難」。他指初生嬰頭骨柔軟,除非發生「跌落地」等嚴重撞擊,否則輕微碰撞不會造成腦出血。

中文大學兒科學系教授韓錦倫指,初生嬰兒顱骨裂、腦出血通常由三個原因造成,第一是出生時受到嚴重創傷,如被產鉗夾傷;第二可能被父母、醫護人員「跌過落地」或頭部撞硬物;或天生骨骼較弱易裂,俗稱「玻璃骨」,但機會最微。他指初生嬰嘔奶,醫生多從感染方向治療,因較少由腦出血導致。若嬰兒腦出血,兒科醫生的責任是先確保嬰兒的維生機能,然後由腦外科、骨科醫生共同會診,找出合適治療方法。

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

我生兩個都係余醫生接生,講真我好滿意,今次事件仍在調查中未定案,可能係其他原因令BB腦出血,根本唔係接生時出事,準媽媽唔好太過擔憂,余醫生咁多年來接生咁多BB,係好有經驗的醫生

首頁
12345...7

尾頁

跳至