少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

BB食食下飯無端發脾氣喊, 放佢入房BB床, 關埋門唔埋佢15分鐘, 依然照喊, 開門見佢發脾氣喊到紅哂, 我知佢要我氹番佢, 我諗佢脾氣好大, 我自己細個脾氣都好大, 都嬲亞媽唔會氹我鍚我, 但係 :

1) 我唔知佢麥事發脾氣, 因佢未識講
2) 我無鬧佢, 係佢無端端唔高興
3) 我怕會縱慣佢, 所以點都要困佢自己一段時間先放人, 咁啱唔啱?
4) 困15分鐘係咪太短 (佢唔會驚黑, 因為佢係同另一孖B一人一張床瞓. 同大人唔同房, 所以應該唔會驚)

大宅

我個仔好似你個B甘大都系甘,佢哋想表達佢想嘅嘢,而媽咪又唔明,BB又唔太識講.
嗰排系比較炆.我會問但先,問左總發脾氣,就罰企泠靜下,當然係視線範圍,泠靜後先同佢傾返咩事.通常我都系罰幾分鈡最多唔超過5分鍾.
俾樓主參考吓
小朋友發脾氣一定有原因,唔會冇原因.

子爵府

回覆 blagk1227 的帖子

係囉, 就係唔知麥事, 唔想食咪唔食囉, 洗麥發脾氣, 我從來都唔迫佢地食.

困15分鐘係咪太耐呀?

大宅

15 minutes is too long for a 16 months baby, I think.

Here is the suggestion: maybe u can try 2-5 minutes, leaving the baby to safe and quite place (which you use often to discipline him, don't use the regular place where he eat or sleep). But before doing so, try to understand why he is crying. Usually there is a reason. Try to learn/understand his cry.

If you really conclude that he 發脾氣, then you needs to be very calm (and use short sentence) tell him that you'll leave him 2 - 5 minute to calm down (and sure he'll cry harder as he might think you do want him).

When you pick him up, be calm and take him sway from the discipline area and talk to him again calmly, try to understand he is crying and repeat the above step.

I had brought a book , named Magic 1-2-3 (cannot remember the exact name) works very well but it's for kids 2 years old and above. You can consider it when he is older.

SWtwins  5分鐘, 即係唔洗等佢喊完, right?  下次試吓!  發表於 12-9-10 12:13

大宅

No, you don't have to wait he stops crying. You just picks him up, talk to him CALMLY to see if he is actually slowing down the cry or 脾氣. If your routine is the same before putting him to the discipline area, then they should get it sooner or later.

You can put him to the discipline area. Then each time he is unreasonable, you can do it after talking to him, then to his discipline area. See http://lifeprint.com/

Teaching him sign language also can facilitate the communications like 'hungry', 'yes', 'no', 'drinking', etc...

大宅

回覆 SWtwins 的帖子

15分鐘太長,可以試吓3-4分鍾,總系甘就加長1-2分鍾,呢個時間嘅BB最鍾意旭,你叫佢唔好旭3分鐘企系喥.對但嚟講已經系好大懲罰.

珍珠宮

引用:BB食食下飯無端發脾氣喊,+放佢入房BB床,+關

原帖由 SWtwins 於 12-09-10 發表
BB食食下飯無端發脾氣喊, 放佢入房BB床, 關埋門唔埋佢15分鐘, 依然照喊, 開門見佢發脾氣喊到紅哂, 我知佢要 ...
你困佢入房仲要15分鍾,實在唔啱。佢不能止喊,又滿足唔到佢需要,而且有可能爬出bb床。16個月食食下野無端端喊,通常都係太眼訓、食物太熱太硬太靭、生病例如腸胃不適,感冒。如果係要罰的話,可以嚴厲地話佢,教佢指出問題所在。我會鬧小朋友,罰無玩具,罰坐地板,但不敢困入房。

子爵府

回覆 咖央 的帖子

咁佢可能係太眼瞓啦!

佢爬唔出個BB床, 好安全, 佢未識表達, 因為得16個月, 不過因為我無氹佢, 佢喊到發哂脾氣, 等我下次安撫下佢先.

別墅

回覆:16個月幼兒發脾氣

我女就快16個月大 佢發脾氣時 會先了解佢要什麼有時可能無胃口吾想食 又可能想玩的東西
我吾比佢玩 佢會發脾氣 噤我抱離餐桌 入房同佢cool down之前再同佢講有什麼吾對 佢吾識表達但佢會明 吾好放佢自己係房 一來會令bb無安全感 二來佢係房都有危險 放鬆d啦

珍珠宮

遲D2-3 years old仲大脾氣。女女兩歲半,最喜歡在商場尖叫、哭、訓地,無端端呀,我不知道原因。

男爵府

小朋友發脾氣一定有原因,
只係我地唔明白.

囝囝發脾氣我都會溫柔抱起佢問佢做乜事唔開心,
叫佢唔開心同媽媽講,攬下佢安慰下佢.
宜家2歲佢唔開心發脾氣有時都會LUR 地,
跟住會自己話自己'發脾氣',
每人也有情緒,要發洩,
發脾氣唔係壞事,至少佢已學懂表達自己心中的不滿.

我自己不會亦不太贊成IGNORE 佢或困佢入房,
嚇親小朋友會有童年陰影

別墅

我女近期好惡,假期帶佢落街買野,行行下我抱住佢抱得累,放佢落地行, 行唔夠幾步,要抱抱,去到超市要落地,目的係搞貨架上的貨品,為免倒亂,我抱起她,她大叫嚷,我不理,繼而咬我手臂, 迫於無耐,放她落地,激c!

珍珠宮

開心吸收勳章

想請問其他媽媽,小朋友大個左後係咪會少啲發脾氣?我驚他大個左都係咁。

男爵府

引用:小朋友發脾氣一定有原因,只係我地唔明白.囝

原帖由 I_O_U_baby 於 12-09-11 發表
小朋友發脾氣一定有原因,
只係我地唔明白.
咁就死啦!我仔4、5個月已經發皮氣了!好少事一唔滿意就大喊,仲撐直條腰。到而家就黎14個月,每次去餐廳食野都唔鐘意座定定!係咁扭,剛剛去選長就3比佢,又係咁扭計,喊到全場人望住,我即走,直至落到地下,有車睇先肯收聲!點解人地啲b可以咁乖

首頁

尾頁

跳至