跳至

首頁

尾頁

男爵府

自行分配學位階段, 只得15分... (獨生, 冇細佬妹)

1. 熱門官校冇直屬中學, 只有聯繫中學, 15分有機會抽, 但機會很細...

2. 最心宜熱門有宗教女校, 有直屬中學, 15分基本上係零機會, 但唯一可取的只有在叩門階段可能會有成意分加...

比你會點揀?

呢樣唔得, o個樣唔得, 呢樣唔准, o個樣唔准......牛耕田,馬食穀,老豆賺錢女享福。

伯爵府

環保接龍勳章

回覆:自行問題...

你唔係簡咗真光咩?仲煩?

spmok1999  我意向係讀官津校多過私小, 真光都只係聯繫中學, 始終唔夠直屬直上中學機會大...  發表於 12-9-12 00:25
spmok1999  真光係唔洗揀, 亦即係冇得揀...  發表於 12-9-12 00:20

珍珠宮

畀面勳章

我會揀2.

因為少左男仔入黎爭!

其實橫掂第一輪都係冇份, 表照填, 諗住博第二輪/叩門入.

spmok1999  如果真係一心一意就有得增加叩門o既機會就話姐,但可能連叩門o既機會都冇?  發表於 12-9-12 00:31
spmok1999  我內心好茅盾呀! 就咁白白浪費o左一次機會又會唔會好可惜呢?  發表於 12-9-12 00:23

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 回覆:spmok1999的帖子

某附屬小學喺大抽獎階段依然有機
唯一係不接受非連繫KG生叩門

官小,聯繫BPS
但本區生多選YW/SSGS

女生似乎揀附屬小學有保障啲~

spmok1999  同意o丫!這都是我一向的諗法, 但若揀 2 便浪費了一次機會還是覺得可惜呢!  發表於 12-9-12 11:05

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我準備第時揀2

spmok1999  我都偏向揀 2, 但又覺得白白浪費一次機會而又對叩門的機會沒又幫助...  發表於 12-9-12 11:08

伯爵府

環保接龍勳章

我哋本身有宗教分,所以個步署唔同你。

不過我教書嘅fd講,直屬中學唔等於guarantee收直屬小學嘅學生,都係要爭。如成績係小學係中上嘅先叫有80%可以入到。另一個教直資中學嘅FD講佢哋都唔會100%收附屬小學嘅學生,只可以話大約收75%。所以,唔好咁老定。

我fd有教我女英文,所以佢英文比較標青。我fd話如我夠博嘅就報李陞,keep到全級頭10名,中學入庇利羅士就冇難度,因為比起般小,競爭冇咁大。因為官中都一定要留某個%嘅學校俾個別官小。

我個女依家會首階段用宗教分報基恩,first round 唔收大抽獎首志願都係基恩。但會報聖嘉勒做後備。

男爵府

chingcging 發表於 12-9-12 11:49
我哋本身有宗教分,所以個步署唔同你。

不過我教書嘅fd講,直屬中學唔等於guarantee收直屬小學嘅學生,都 ...

只怕李陞平均程度略遜, 上中學會辛苦D, 揀李陞我覺得只是退而求其次的另一條路...
基恩首志願都好大機會, 如果英文底好聖嘉勒都o岩o丫!
呢樣唔得, o個樣唔得, 呢樣唔准, o個樣唔准......牛耕田,馬食穀,老豆賺錢女享福。

伯爵府

環保接龍勳章

spmok1999 發表於 12-9-12 12:26
只怕李陞平均程度略遜, 上中學會辛苦D, 揀李陞我覺得只是退而求其次的另一條路...
基恩首志願都好大機會, ...

但我唔想女校,尤其聖心聖嘉勒。真係冇得簡先簡佢。

可能我自己16年同一間學校,仲要女校,唔想個女都係咁。

糖不甩  我沒有讀過女校, 想問問 chingcging 點解唔想個女讀女校呢? 謝謝!  發表於 12-9-18 16:19

男爵府

般小不是個好選擇嗎?

chingcging  現階段一定唔簡官校﹗  發表於 12-9-14 09:46
spmok1999  聯繫比直屬在校內競爭較大...  發表於 12-9-14 08:17

子爵府

回覆 spmok1999 的帖子

係呀, 其實我都聽過有個理意係:

去間一般既小學, keep 住考全級最 top 既5名內, 咁就must 去到 band 1 既中學

但係...問題係....比你keep 到 top 果堆又點, over level...可能比其他小學低...驚上到中學跟唔上 or 好辛苦....

因為我都有諗過駁去間一般小學, 但係就係驚到中學跟唔上既問題.... 有無 jm 有經驗 share 一下??

男爵府

organizer 發表於 12-9-18 11:58

係呀, 其實我都聽過有個理意係:

我姪女的例子就係, 但略有些不同...

她在李陞畢業, 成績名列前茅, 但到中學卻去一些 band 2尾的中文中學, 咁當然都係年年名列前茅, 咁會考都有21分, 在原校升 F.6, 到高考後卻未能成功考入在心宜的科目的學士學位, 只能達到較次的高級文憑課程的成績...

若當年她能去一間 BAND 1/BAND 2的英中我相信今天的結果不會是這樣 ...

男爵府

spmok1999 發表於 12-9-18 12:25

她在李陞畢業, 成績名列前茅, 但到中學卻去一些 band 2尾的中文中學, ...

點解名列前茅只去到band 2尾中文中學?

男爵府

請問有冇人聽過官小若入唔到聯係中學,只可以派去跨區中學?

子爵府

但係想問佢 f.7 係咩成績呀??

spmok1999  幾個 D ...  發表於 12-9-18 18:06

子爵府

回覆 Gogojuly 的帖子

yesyes, 我都想知

男爵府

Gogojuly 發表於 12-9-18 13:40
點解名列前茅只去到band 2尾中文中學?
搬屋轉區父母唔識揀又唔清唔楚, 又諗住中文易讀 d 加 "誘因"考頭三名有 $獎勵...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

spmok1999 發表於 12-9-18 18:05
搬屋轉區父母唔識揀又唔清唔楚, 又諗住中文易讀 d 加 "誘因"考頭三名有 $獎勵...
...
之後會考21分,其實都可以博吓轉BAND 1尾學校

spmok1999  但佢愛獎勵 $$ 多 d ...   發表於 12-9-19 22:17

男爵府

spmok1999 發表於 12-9-18 12:25

她在李陞畢業, 成績名列前茅, 但到中學卻去一些 band 2尾的中文中學, ...

睇埋你之後既回覆,應是佢F7時的成績一般所致

公開考試的成績很難講, 有人校內成績非常一般,但公開試很優異,有人校內名列前茅,但公開試大跌眼鏡.

大宅

spmok1999 發表於 12-9-11 22:21
自行分配學位階段, 只得15分... (獨生, 冇細佬妹)

1. 熱門官校冇直屬中學, 只有聯繫中學, 15分有機會抽, ...

選2。既然咁鐘意就行動表示, 得15分,好多熱門學校自行分配時都係無咩機會,橫惦都係,不如選間心儀既,日後叩門時呢d誠意15分就可能有用。
我同你一樣(15分,獨女),不過我係下年先選,依家諗住會咁。
當然要考定私學做backup,心會定d。 

spmok1999  已決定揀2  發表於 12-9-19 22:10

男爵府

Gogojuly 發表於 12-9-19 13:32
睇埋你之後既回覆,應是佢F7時的成績一般所致

公開考試的成績很難講, 有人校內成績非常一般,但公開 ...
係o丫! 不過我相信如果學校平均程度高d公開試成績平均都會高 d...
佢依家讀 high dip. 話見到咁多英文有 d 驚.... (應該全部都係英文)
mouth:

首頁

尾頁

跳至