想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我day3 開始量體溫~ 每日早上7:30alarm響就張digital 探熱針放入口~ 由day3-7 (5日) 都係36.6!! 我試過冲完涼就37.2~ 我體溫有冇問題??

伯爵府

HiPP勳章(2)

係咪一起身就乜都吾做 ???
有無熟睡最少 4 hrs ?? ...

男爵府

引用:我day3+開始量體溫~+每日早上7:30alarm響就

原帖由 smallnetsu 於 12-09-14 發表
我day3 開始量體溫~ 每日早上7:30alarm響就張digital 探熱針放入口~ 由day3-7 (5日) 都係36.6!! 我試過冲完 ...
應該每日都有偏差,你用水銀定電子探熱針?

男爵府

引用:係咪一起身就乜都吾做+???+有無熟睡最少+4+

原帖由 紫色線 於 12-09-14 發表
係一醒左即時係張床探熱,咁又無講話要瞓幾多個鐘頭先可以探喎,正常起身計啦。

伯爵府

DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

正常量體溫最佳時間係早上七時至九時, 睡眠時間最少要有6HRS, 但最好唔好超過8HRS, 因為瞓得越耐同越晏體溫相對就會越高。同埋量體溫係一開眼就要量, 千其唔好起身做任何嘢, 坐起身都唔好, 咁就會最準喇~

但樓主你體溫隨咗日日都係36.6咁準有啲怪, 仲有就係月經開始應該會進入低溫期, 而36.6算係高溫喎~ 你平時幾點瞓?? 會唔會量嘅時間已經超過睡眠8HRS??

呢個有個關於體溫嘅網頁, 睇下幫唔幫倒你:

看懂妳的基礎體溫表(一)
http://www.wretch.cc/blog/huanyii/968067

看懂妳的基礎體溫表(二)
http://www.wretch.cc/blog/huanyii/968712

複式洋房

我要返 OVERNITE SHIFT所以有時要下晏兩三點先量,
體溫由D10開始
D10 35.9
D11 35.9
D12 35.9
D13 36.4 (下午量)
D14 36.3 (下午量)

複式洋房

回覆 Vinkivan 的帖子

THANKS FOR THE LINK~

伯爵府

Carriemeow 發表於 12-9-15 01:22
我要返 OVERNITE SHIFT所以有時要下晏兩三點先量,
體溫由D10開始
D10 35.9
我之前問過中EC, 如果返SHIFT嘅人點量, 佢話要連續瞓夠6-8HRS, 起身就即刻量, 咁係最準嘅~!!

伯爵府

Carriemeow 發表於 12-9-15 01:22

THANKS FOR THE LINK~
WELCOME

複式洋房

Vinkivan 發表於 12-9-15 01:29
我之前問過中EC, 如果返SHIFT嘅人點量, 佢話要連續瞓夠6-8HRS, 起身就即刻量, 咁係最準嘅~!!
...
我一醒就量啦,頭幾日返早,成5點起身,唔知咁同低溫有冇關係呢?

伯爵府

Carriemeow 發表於 12-9-15 01:35
我一醒就量啦,頭幾日返早,成5點起身,唔知咁同低溫有冇關係呢?
我見你D10-D12都係低溫, 可能係排卵日, 係CYCLE幾多??

複式洋房

Vinkivan 發表於 12-9-15 01:39
我見你D10-D12都係低溫, 可能係排卵日, 係CYCLE幾多??

CYCLE 36日,我D7完晒MM,今日突然有0非...... ><

伯爵府

Carriemeow 發表於 12-9-15 01:45
CYCLE 36日,我D7完晒MM,今日突然有0非...... >
如果CYCLE 36, 咁D10-D12就唔會係排卵, 咁可能係嗰幾日太早起身量, 所以會偏低, 我都試過因為早起身量而偏低咗~

突然有啡?? 係少少定多?? 正常清晒應該唔會有啡咖啵~ 咁你要留意下有冇持續, 如果有就最好睇睇醫生~!!

複式洋房

Vinkivan 發表於 12-9-15 01:53
如果CYCLE 36, 咁D10-D12就唔會係排卵, 咁可能係嗰幾日太早起身量, 所以會偏低, 我都試過因為早起身量而偏 ...

我都覺得唔係排卵! 可能真係早起身!

少少啦!但個肚好yuen...唔知同飲0左黑糖當歸有冇關.

大宅

引用:係咪一起身就乜都吾做+???+有無熟睡最少+4+

原帖由 紫色線 於 12-09-14 發表
係吖~ 一開眼就伸手攞支針放入口~ 個身仲灘係張床到~ 有七小時睡眠時間 ~

大宅

引用:Quote:原帖由+smallnetsu+於+12-09-14+發表

原帖由 karmankama 於 12-09-15 發表
應該每日都有偏差,你用水銀定電子探熱針?
我用電子~ 只有一個小數位

大宅

Thanks for the link~ 我平時11點幾至12點到訓~ 一覺訓到天光type~極少失眠~

一般早上7點半鬧鐘響伸手羅探熱針 (得一個小數點既電子針) 量體溫~ 之後再懶床到8點先起身~

我本身係熱底?? 冬天時手腳都暖粒粒~ 好似一般女仔連夏天多數手腳都係凍既~ 所
以唔知關唔關事~ 依家體溫無變化過都唔知幾時先低溫幾時先算高溫

大宅

回覆:第一次量體溫...但點解日日都36.6??

上網research左陣~ 原來我應該係陰虛火旺~ 唔應該介凍飲~ 太高溫其實唔好

首頁

尾頁

跳至