婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

豆類食品對子宮肌瘤的影响??

我上年check 了有一個子宮肌瘤,這一年長了一倍,我每曰都飲無糖豆漿和吃豆腐, 不知是否有形响???

我很少吃肉的,有無mama看了中醫可以將瘤縮少,請share with us. Thanks.

複式洋房

Re: 豆類食品對子宮肌瘤的影响??

我在尖吵咀星光行的書局內, 看過一本美國婦產科教授寫的醫學書, 她說雌激素會助長子宮肌瘤增大, 黃豆和黃豆製品如豆漿, 豆腐含豐富的雌激素, 如有子宮肌瘤不宜多食.

禁止訪問

該用戶已被刪除

大宅

ohling 寫道:
我在尖吵咀星光行的書局內, 看過一本美國婦產科教授寫的醫學書, 她說雌激素會助長子宮肌瘤增大, 黃豆和黃豆製品如豆漿, 豆腐含豐富的雌激素, 如有子宮肌瘤不宜多食.

我常常覺得豆類食品會很健康,真是想不到會助長肌瘤,另外,有些中醫話"綠茶"也不要飲,各位mama有沒有聽過??我最近每曰都飲綠茶。 :-(

禁止訪問

男爵府

個人覺得,無論食咩,如果食太多或偏重某一類都唔係好事,食得平均d,萬一真係身體有毛病,就介吓口,世界上沒有一種或一類食物是絕對對人有益,講究d,仲要睇食物的配搭,總知就樣樣都食,將風險平均一下。 :wink:

複式洋房

vivian33432,
我不是要扮有料亂咁點, 我確實在星光行內的商務或三聯書局裡見到一本美國婦產科教授寫的醫學書寫著, 有子宮肌瘤要留意, 雌激素會助長子宮肌瘤增大, 大家可以唔信我, 可以去書局看看.

vivian33432 寫道:
係咪家.. 豆係好多營養, 完全蛋 白質都係豆加飯裏頭先有仲靚過食燕窩,燕窩裏頭D 蛋 白質係人体本身都可以做到出來 叫不完全的蛋 白質, 你又唔係有 痛証.點會唔食得豆 你係女人 唔食豆 好怏D 會骨質疏鬆症 書唔係一定係right 家. 要睇係咩人推介先好信呀.

食餅同飽就會有好大机會生呢D 瘤 啦. 你得閒
出來上下保健班跟D 有十幾年經驗的營養師學下問下..

係到問人都係唔太理智 信要小心D去信

男爵府

現今資訊發達,大家收到料分享吓都係好事,有料啱自己嘅,都會再找多d資料support吓,bk都係for大家交流啫,態度開放d,人都開心d啦。

複式洋房

敏敏媽咪,
有條link可以參考下:
click here
第七個Q

大宅

ohling 寫道:
敏敏媽咪,
有條link可以參考下:
http://www.lexxus.com.hk/big5/alura_faq.asp
第七個Q

Thank you very much.

大宅

Japenese 寫道:
現今資訊發達,大家收到料分享吓都係好事,有料啱自己嘅,都會再找多d資料support吓,bk都係for大家交流啫,態度開放d,人都開心d啦。

我非常同意你的講法。

複式洋房

敏敏媽咪,
有個網上資料寫: 有些時候不要喝綠茶
可以參考下:
click here

禁止訪問

大宅

ohling 寫道:
敏敏媽咪,
有個網上資料寫: 有些時候不要喝綠茶
可以參考下:
click here

Thanks again.

民房

咁其實是全部豆類還是只是黃豆有問題//

複式洋房

有條link資料話:
檢測顯示,豆類製品(每100克)的異黃酮含量:大豆118.5毫克,豆粉148.6毫克,速溶豆粉109.5毫克,納豆(發酵的大豆)58.9毫克,豆腐23.6毫克。其他除豆莢類的毛豆、甜豆、豌豆、四季豆以及花生、綠茶、芹菜、花椰菜等含有一定量外,其餘食物則很少甚至沒有。
異黃酮具有雌激素樣作用.

click here

民房

咁乳房內有纖維瘤,吃得豆類嗎....

大宅

我呀姨生過子宮肌瘤,當時政府醫生都叫她不要吃燕窩、豆類產品
其次也相倣, 就是要愛人如己。 馬太22:39如果人人都愛人如己, 包括不同階級、不同國籍, 不同理念的人,事事為人設想, 咁尼個世界會唔會少左好多不必要既紛爭, 甚至戰爭呢...

首頁

尾頁

跳至