樓市動向

跳至

首頁
12345...56

尾頁

大宅

re: carpoon

請問轉市區,要不要再查我呢半年的入息?還是只是直接轉,等到我號碼先先?

你有兩個做法:

1. 如果現在打算轉市區, 先申請轉區, 然後等見主任

2. 如果仍然留在擴展等審查見主任, 同時可以向主任提出即場更改轉為市區,跟住上網睇合格及轉市區字眼. 或者,審查合格後, 按你的家庭需要去改轉市區. 但是, 勸你不要臨派新樓前的2個月才轉區, 多數實趕唔及. 等派舊樓就唔緊要.

有信通知你見主任時, 才會審查近6個月的入息資產, 或者第一次審查合格後2年都未上樓, 咁又要再審多一次. 總之, 不要超過房署的指定入息資產限制. 其他時間,房署唔會叫你提供資料去查入息.

carpoon  者是比起我擴展,要再耐多一至兩年  發表於 12-9-27 15:31
carpoon  如轉市區,我排隊見主任既時間又要再耐一至兩年嗎?  發表於 12-9-27 15:20

子爵府

"近6個月的入息資產",如果這6個月當中有一日資產超過左限額,系咪都唔得?還是取平均數呢?因為我有買開股票,我怕曾經有超過。

大宅

kelvinmama928 發表於 12-9-27 14:50
"近6個月的入息資產",如果這6個月當中有一日資產超過左限額,系咪都唔得?還是取平均數呢?因為我有買開股 ...

呢個問題, 你最好去我post 的公屋討論區到問一下其他師兄, 或者刨舊文. 因為我對此不熟, 更加我無錢買股票,所以冇睇開呢類問題的解決方法.

應該都有人學你咁樣的, 總之, 係見主任時一定要整靚條數交出去. 快d去隔離台刨文啦!

男爵府

引用:Quote:kelvinmama928+發表於+12-9-27+14:50

原帖由 曼曼嘉嘉 於 12-09-27 發表
呢個問題, 你最好去我post 的公屋討論區到問一下其他師兄, 或者刨舊文. 因為我對此不熟, 更加我無錢買股票 ...
唔好意思,我朋友是1248(擴3),幾時會審查呢

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆:網上轉市區已經轉字啦

樓主好勁!我鉋曬咁多頁,唔知我理解有無錯?我1277xxxx(3人擴展剛網上轉市區),係咪大約2013年5-6月審查?2個月至一年會派樓即係大約會派2013年尾至2014年中既樓?

大宅

yy428 發表於 12-9-27 15:55
唔好意思,我朋友是1248(擴3),幾時會審查呢?

以下是收集回來的確定審查的人:

g12471xxxx, 26/9 審查,擴3

No: G12490XXX,10月3日去審查,擴2; 另外,一位網友 no:1248, 10月8日審查, 擴2

咁樣看來, 你的朋友都好快收信啦. 不過, 可以在網上check下轉左step 1未, 通常你網上顯示快過寄信到你家.

男爵府

引用:Quote:yy428+發表於+12-9-27+15:55+唔好意

原帖由 曼曼嘉嘉 於 12-09-27 發表
謝謝你!剛打比朋友,佢上網check左!請問咁樣寫即係點?
感激

曼曼嘉嘉  擴2.3 出了更新一批輪候號碼, 我要看看是否只出現在擴展, 市區是否遲D? 謝  發表於 12-9-29 23:38
曼曼嘉嘉  想問下查到審查日期嗎? 我要知道我的估算表有沒有準確?  發表於 12-9-29 23:36
kwan0603  你咩NO ?  發表於 12-9-27 18:50
曼曼嘉嘉  也請你知道有關他的審查日期,可以報上來嗎?  發表於 12-9-27 17:46

大宅

回覆 susi1024169 的帖子

按照我的估算表, 你的號碼應是明年的5.6月. 不過, 最會受到啟德及長沙灣,及擴展開新樓的影響, 有機會加快少少. 我建議你多留意no: 125XX開始的申請人, 包括我, 幾時有信審查. 如果, 我是11~12月審查的話, 就跟這進度行就是了.

上樓時間, 如果該年度的新樓,無論各區都好, 都好平均咁推出預派. 即是, 年初, 年中及年尾都有新樓出. 我們這批放寬的人, 都可以在審查後的半年內派第一次.

反而, 只有年初有新樓, 年中及年尾派的一定多為舊樓. 因為房署點都要搵野派吓. 如果該選區沒有適合單位俾申請人, 咪耐d囉. 所有區都會發生以上情況.

大宅

yy428 發表於 12-9-27 17:31
謝謝你!剛打比朋友,佢上網check左!請問咁樣寫即係點?
感激

恭喜呀. 轉了step 1, 即是有審查日期啦!

教埋你去點check審查日期呀! 都係以前有師兄姐教的. 快過收信知.

1. 登入電子服務

2.
更改面晤預約 - 更改面晤日期及時間

3. 輸入聯絡電話

4. 申請更改

5. 如果未到審查期的人, 好似我,會出現以下字樣:

由於你的公屋申請未到達調查階段,因此不能在網上更改面晤的預約日期

但是, 你已經到達調查階段的話, 便會出現審查日期及時間.

大宅

審查要用的文件, 要準備啦!

1.申請內所有人的身分證, 結婚證書(正本和影印本), 如有成員懷孕超過十六個星期, 要醫生證明文件; 如家庭成員登記事項有變, 如已婚,再婚之類要帶同有關文件(正和影印本)

2. 旅遊證件包括護照, 回港證(正本), 單程證及其他有效證件(正和影印本)

3. 各受薪成員的薪金證明, 報稅表及強積金供款通知書(須由僱主填寫)

4. 自僱人士或經營業務人士, 須提供有關證明, 提供商業登記(正本和影印本),

5. 土地/房產證明

6. 在學家庭成員近期的學生手冊, 學生證, 學費收據及教育津貼證明

7. 租金收據, 租約, 最近一期電, 水費單, 電話費單及差餉單

8. 所有成員的銀行存摺, 保險年結, 定期存款單, 各脹戶月結, 投資交易(正本), , 綜援金, 傷殘金, 醫療費月豁免證(正本和影印本)

9. 車輛登記(正本和影印本), 車身價證明, 保險合約保費單, 貸款合約及最近按揭及車主簽名租車證明(只適用車主或駕駛租賃車輛的司機)

10.___ 邨/中轉房屋, 租約/ 暫准證

11.木屋或石屋/黃編號

12.漁民船牌及戶口簿

13.已填受受的申請人聲明(HD524)(須在房屋署職員見證下方可簽署)

男爵府

回覆:曼曼嘉嘉 的帖子

感激

大宅

carpoon 1.如轉市區,我排隊見主任既時間又要再耐一至兩年嗎? 2.者是比起我擴展,要再耐多一至兩年?

答: 1.唔會
2. 計2013年,有可能未輪到你派樓, 或者2013年尾派樓, 但是有機會是舊樓. 所以,你要等2014年的九龍/擴展.你按照我在你第一次提問的答案裡面, 照跟住做就得架啦. 及參考2014年的新公屋建成表.

carpoon  另外,我諗住兩年後計劃生小朋友,如果真係好快地有左,咁會否影響公屋排隊進度?以及單位大小?  發表於 12-9-27 23:38
carpoon  多謝你耐心回答我,我和老公最不想搬到沙田和將軍澳,以我number,如果擴展,我可能有機會中呢兩個地方,咁點算?  發表於 12-9-27 23:34

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 曼曼嘉嘉 的帖子

你好~我NO:1259 E+係擴3,上網轉左,不過網上未轉字,冇收到信.咁係唔係轉左? 2)我1259邊到機會大D ? 3) 如果1259係擴又邊到機會大D? 4) 我1259多數幾時可以上樓? 5)如果E+生多個BB會唔會慢好多????請教~謝

大宅

kwan0603 發表於 12-9-27 18:57
回覆 曼曼嘉嘉 的帖子

你好~我NO:1259 E+係擴3,上網轉左,不過網上未轉字,冇收到信.咁係唔係轉左? 2)我125 ...

1.你幾時網上轉區?

曼曼嘉嘉 寫:我在15/9 的時侯經電子服務由擴2轉為市2. 剛剛上網check, 已經轉為市區啦. 現在等房署審查.

我19/9網上轉市2,上網check了,未轉為市區, 咁房署寄出合格放寬申請人的通知信,要不要再簽一次在10月10日前寄回房署?

你上一次電子服務, 看看裡面的查詢更新資料一欄, 輸入你在電子郵件所收到房署的處理申請轉市區的附件號碼, 即可看到是否仍在處理中. 如果仍在處理中, 請你耐心等候, 應該會在27/9 或28/9號出現. 如果不出現的話,都可以用電郵附件號碼打去房署查詢.

2. 2013年的擴展有沙田及葵涌, 但是有機會俾no: 124x以前的申請人要晒. 市區: 深水埗及啟德乙, 要新樓的話. 舊樓唔知.

3. 三人轉四人, 無論去擴展或市區都有排等. 因為現在起的新樓是細單位, 你有冇老人家? 可能會快d, 不過, 兩個小朋友的話, 4人留在擴展會快d上樓. 四人家庭點都要等2014年沙田水泉澳/2015年的觀塘先有機會到你. 三人家庭會有1房單位, 大人在房, 小朋友在廳的位置用板間或砂磚間房都ok 架. 去上樓的討論區參考別人點樣間房呀(網址我有post在貼內), 好別緻架! 因為你租人單位,最主要係怕業主狂加租. 3人單位快上樓,租金便唔成壓力. 不過, 你要是同家人住, 用他們的單位等候公屋, 都可以轉為4人家庭隊. 同你的家人傾傾啦!

後補加資料關於4人家庭: 我們所分派的公屋除了我們的一般輪候冊申請者, 仲有由公屋小單位調遷為大單位的公屋戶, 公務員 (警察,消防員等..., 他們申請公屋是要有家庭開始, 一般都是有小朋友及工人姐姐, 多數等候派2房單位), 受災害或遷拆舊樓影響的住戶; 大家試想吓, 近期的政府所起的公屋都唔會以大單位多(2房單位), 反而偏向小家庭的住屋單位. 僧多粥少, 點夠派呀? 咁咪4人家庭以上的申請者往往要等7年以上, 及舊單位居多. 你要快少少, 請加多個長者, 最多快半年左右.

咁萬一真係派了3人單位, 又多了個b, 點算好? 答: 好簡單, 買張碌架床就得了. 好了, 講完.

kwan0603  咁唔生住...THX你!  發表於 12-9-27 20:36
kwan0603  冇老人家  發表於 12-9-27 20:36
kwan0603  9/18  發表於 12-9-27 20:33

洋房

回覆:曼曼嘉嘉 的帖子

4人擴展,1268可否2014年派去沙田水泉澳?

曼曼嘉嘉  水泉澳是分期完成, 直到2016年. 你會派到, 但是未必是該一年.  發表於 12-9-27 19:58

公爵府

回覆 曼曼嘉嘉 的帖子

no: 1257~60,12~2013年1月
==========================

弓快,我仲未有心理準備呢!不過好開心,我隨時ready見主任ga,哈哈!

子爵府

回覆:網上轉市區已經轉字啦

多謝曼曼嘉嘉的解答。 另外我啱啱上網check,都係(申請目前在調查階段),但想查詢幾時見主任,入去(更改面晤預約)就顯示(並無有效的審查面晤預約日期,不能在網上更改)字句,知唔知點解?

曼曼嘉嘉  普遍是1~3星期等收信.  發表於 12-9-27 20:59
曼曼嘉嘉  有可能是剛轉調查, 未提供到. 不過, 有網友15/9 網上轉字,  18/9 收信審查.  發表於 12-9-27 20:57

子爵府

回覆 whw1129 的帖子

oic,咁唯有等多幾日睇吓點先,thanks!

大宅

畀面勳章

Hello 曼曼嘉嘉 ,你好勁呀!
我N0。1257 擴展3人
我已寄信轉巿區,依你估計我大約會幾時見主任?
派邊一區?
3人入息係點計? 我要準備下。
Thanks!

大宅

回覆 曼曼嘉嘉 的帖子

carpoon 1.多謝你耐心回答我,我和老公最不想搬到沙田和將軍澳,以我number,如果擴展,我可能有機會中呢兩個地方,咁點?

2.另外,我諗住兩年後計劃生小朋友,如果真係好快地有左,咁會否影響公屋排隊進度?以及單位大小?

答: 1. 如果擴展的公屋沒有你們想要的地區, 那便直接轉市區好了. 到將來你又由市區轉返入擴展, 都可以隨時上網轉. 唔怕!

2. 你們本身是擴2, 就算萬一今年發生意外生多個小bb是沒有問題的, 可以轉排隊為市3. 市3有大量的單位, 九龍/擴展都ok, 亦唔會大大影響排隊的審查進度及上樓時間. 最多比起擴2/市2, 進度慢半年~1年左右,正正因為今年及下年是2~3人家庭的大豐收年. 3人會有機會派2~3人/一房單位.

不過, 4人家庭隊就麻煩點啦. 就正如我回答其中一位本身擴3的網友, 想生多個bb轉為擴4, 咁就反而唔好. 至於點解, 我唔想重覆講答案.

carpoon  我個number太後啦,都好像不是呢兩三四年可以上樓的時間,真係想象不到無論是擴展又好,市區又好,都不知可以派到什麽地方,因呢一兩年的新公屋,應該都不是我呢個號碼排得到的   發表於 12-9-28 14:13
carpoon  如果繼續留擴展,又好像未來兩年會見主任等派樓咁,市區又不知等到幾派樓  發表於 12-9-28 13:22
carpoon  咁我宜家先轉去市區^^  發表於 12-9-28 13:15

首頁
12345...56

尾頁

跳至