樓市動向

跳至

首頁
34567...56

尾頁

男爵府

回覆:網上轉市區已經轉字啦

2人。

曼曼嘉嘉  ic  發表於 12-9-28 21:17

男爵府

在外面。手机查不到。

男爵府

回覆:曼曼嘉嘉 的帖子

hi,我g1271***擴2,剛剛轉左市區,唔知大概幾時會審查或者幾時會派到樓,唔知有無機會排到新樓,宜家租緊樓壓力好大,希望可以快上到樓。

曼曼嘉嘉  請看頁2及3的網友問題.  發表於 12-9-28 21:39

大宅

happyforever138 發表於 12-9-28 18:59
曼曼嘉嘉: 嘩! 嘜你成個公屋分配專家咁既? 你係唔係係屋署做架? 好勁呀! 可唔可以幫我朋友預計下幾時上樓呀 ...

我唔係做房署架. 職員咁樣教法,實俾上司炒魷魚. 我只是個單親媽, 有小朋友要帶, 排隊上樓是每個家庭的夢想. 我都想快d上樓, 唔洗捱套房及擔心加房租. 我自從申請公屋開始, 都努力去爬文, 搵資料及做分柝. 幾時輪候審查, 跟住搬屋又要煩裝修的錢要洗幾多, 小朋友的學校問題. 好多野要考慮顧及. 唔做個精明媽媽點得呀?!

新界4人家庭暫時不建議去轉市區,仲有排等才到, 當你最快最快都要等到2015年尾. 2014年水泉澳開盤後再作轉市區的考慮都未遲. 可以參考頁3及4有網友的問題. 及頁2的公屋建成表.

或者, 你可否等待到2013年過年後的時間再上網問我一次. 我到時再幫你睇睇.

大宅

回覆 kk9129helen 的帖子

美林村, 秦石村, 瀝源, 博康, 新翠,沙角, 新田圍

男爵府

引用:回覆+kk9129helen+的帖子 美林村,+秦石村,

原帖由 曼曼嘉嘉 於 12-09-28 發表

美林村, 秦石村, 瀝源, 博康, 新翠,沙角, 新田圍
谢谢。张表你见到?其中有一个𤃉源瑞榮樓仲在嗎?唔好意思。

曼曼嘉嘉  我都有申請特快, 所以會見到特快表.  發表於 12-9-28 21:56

男爵府

回覆:曼曼嘉嘉 的帖子

樓主,我g1271擴展2剛剛轉左去市區2,大概幾時有的審查或者上到樓,唔該你啊

大宅

沙田
1228 KWY AL 沙田廣源邨廣楊樓 2405 22.1 $910 0 有2 至2
1229 KWY AL 沙田廣源邨廣楊樓 3528 22.1 $910 0 有2 至2
1234 CNS SK 沙田秦石邨石玉樓 441 23.1 $1,030 0 有2 至3
1235 CNS SK 沙田秦石邨石玉樓 710 23.1 $1,030 08 有2 至3
1243 LY KW 沙田瀝源邨貴和樓 317 22.67 $950 12 無2 至2
1244 LY KW 沙田瀝源邨貴和樓 321 22.67 $950 08 無2 至2
1245 LY KW 沙田瀝源邨貴和樓 327 22.67 $950 08 無2 至2
1246 LY KW 沙田瀝源邨貴和樓 335 22.67 $950 0 無2 至2
1251 LY WF 沙田瀝源邨華豐樓 505 22.67 $950 08 無2 至2
1253 LY WS 沙田瀝源邨榮瑞樓 1513 22.67 $950 08 無2 至2
1255 PH PW 沙田博康邨博華樓 205 23.14 $941 08 有2 至3
1256 PH PW 沙田博康邨博華樓 1414 23.14 $941 0 有2 至3
1257 PH PW 沙田博康邨博華樓 1905 23.14 $941 08 無2 至3
1261 SC FO 沙田 新翠邨新芳樓 379 23.3 $984 0 有2 至3
1293 SK BG 沙田 沙角邨美雁樓 211 23.13 $991 0 有2 至3

男爵府

引用:回覆+kk9129helen+的帖子 沙田1228+KWY+AL

沙田
仲有。謝謝。

大宅

回覆 chengkwaiyung 的帖子

請看頁2及3的網友問題. 及頁一我在開場白的資料.

男爵府

曼曼,我想問,我轉左市區後,咁我之前在擴展排左一年的時間,會唔會唔計算架?

曼曼嘉嘉  計的. 唔計的話, 都好多人唔會轉市區,包括我  發表於 12-9-28 22:16

男爵府

引用:Quote:happyforever138+發表於+12-9-28+1

thanks! 咁唔轉跟番新界,以你估計最快會幾時派?同埋有無機會派新樓呢?

曼曼嘉嘉  你去看頁3的網友問題, 有少少講4人家庭的.  發表於 12-9-28 23:09
曼曼嘉嘉  看來新界居民爭龍門居多d, 不過, 唔係大型屋村, 機會細, 友愛安定村多d啊.  發表於 12-9-28 22:39
曼曼嘉嘉  我無跟進開口人家庭的進度, 尤其是新界. 不過, 我知上水有樓.  發表於 12-9-28 22:23
曼曼嘉嘉  這倒要花我多點時間去看其他的討論區. 未必咁快答到你.  發表於 12-9-28 22:23
曼曼嘉嘉  看頁2的公屋資料.  發表於 12-9-28 22:16

大宅

happyforever138 發表於 12-9-28 22:10
thanks! 咁唔轉跟番新界,以你估計最快會幾時派?同埋有無機會派新樓呢?

或者, 咁講啦. 龍門居試一次, 跟住在看第二次派新界舊村的邊度, 因為派友愛.安定村, 好好住呀, 又實用. 小朋友的校網唔錯. 我見有no:1245 新3的要左友愛村. 但是, 你唔合心水的話, 就要留最後一次轉區.

又或者, 第一次舊村, 唔要. 第二次, 等上水. 第三次, 轉區, 但是, 一轉擴展或市區都有機會是舊村, 因為房署係唔會理你及擔保一轉市區就要派新樓, 佢地的責任是讓每個家庭快d上樓, 新.舊樓都要派. 2014~16的沙田水泉澳, 2015~17的觀塘.

男爵府

引用:Quote:happyforever138+發表於+12-9-28+22:

或者, 咁講啦. 龍門居試一次, 跟住在看第二次派新界舊村的邊度, 因為派友愛.安定村, 好好住呀, 又實用. 小 ...
mm...ok, 你既意見都幾中肯,唔該!

曼曼嘉嘉  身為家長亦要顧及小朋友的需要, 所以要全面D  發表於 12-9-29 13:29
曼曼嘉嘉  身為家長亦要顧及小朋友的需要, 唔淨係為自己  發表於 12-9-29 13:28
曼曼嘉嘉  同家人商量下, 最後決定都是要靠你們自己. 我只是作引導.  發表於 12-9-29 13:26
曼曼嘉嘉  同家人商量下, 最後決定都是要靠你們自己. 我只是作引導.  發表於 12-9-29 13:26

大宅

引用:Quote:thy821+發表於+12-9-28+18:15+1,2,

看過你的資料, 我覺得你可以去轉市區. 九龍的公屋位置方便你返工及娘家. 小朋友會受住址而影響校網選校. 你 ...
好多謝你俾我嘅意見,我剛剛在網上登記轉巿區,我諗我開始要預備我入息証明文件!謝謝你!如有進展,我會上嚟報告!
轉巿3 G1263

曼曼嘉嘉  好的, 多謝你的合作呀. 我會提供我的, 我早過你嘛!  發表於 12-9-29 13:31

複式洋房

曼曼嘉嘉:你d分析好掂,照你意見4人最好唔好轉去巿區,但我已經轉了,想請教你我原本擴4已轉巿4,no. 1258xxx,等左2年多dd,(1)有無機會浱2014啟德(2)定還是轉回擴展等沙田水泉澳呢?水泉澳的確實位置係近邊呢?

男爵府

我寄左信…但網上仲未轉…幾時會轉

曼曼嘉嘉  20/9~23/9收信, 當第二天寄回房等審核,轉字, 要在4/10打後上網check  發表於 12-9-29 13:34

複式洋房

回覆:kenix_kwok 的帖子

我9月26日上網轉巿區,今日check已轉左啦!

曼曼嘉嘉  good!  發表於 12-9-29 13:36

大宅

BBdreamss 發表於 12-9-29 09:26
曼曼嘉嘉:你d分析好掂,照你意見4人最好唔好轉去巿區,但我已經轉了,想請教你我原本擴4已轉巿4,no. 1258 ..

1.請問你有冇租金的壓力, 我指包租公/包租婆, 好唔好人士, 加租會唔會好多? 定係同家人住?
2. 你有看過頁3的關於少少4人家庭的意見吧. 其中一項是被人先到手上樓, 即是受遷拆影響的居民, 九龍有部份的居民受到影響而要分配公屋, 當然他們會盡量要求原區安置, 他們派好才到你輪侯冊的人. 點解房署會叫大家2~3人的安心上九龍,而沒有建議叫4人去上九龍. 原因就係咁! 4人單位唔夠派. 加上公務員隊伍, 2009年前市4的人都未上. 你有沒有看過啟德的樓房圖則? 4人家庭只限於一層4戶. (去上樓討論區有圖). 恐怕, 啟德唔到你囉. 要等2015的安達臣啦! 或者, 等派舊樓.
至於, 沙田水泉澳, 用中原地圖查一下, 有它的位置. 獅子山郊野公園及馬鞍山郊野公園之間, 屬半山區, 博康村望上去就係, 完工後政府應有交通工具會接去沙田/大圍站.

大宅

好長盡嘅

首頁
34567...56

尾頁

跳至