婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

引用:我嫁我老公時21,佢大我10年,+我地儲左兩年

原帖由 lovelycats1437 於 13-05-21 發表
我嫁我老公時21,佢大我10年, 我地儲左兩年錢來租地方住買家具.
當日我地無擺酒 , 無影婚紛相, 無蜜月, 我父 ...
有骨氣

男爵府

引用:Quote:whoami1977+發表於+12-9-28+12:51+好

原帖由 RAY媽 於 12-09-28 發表
自立唔難,一步步。
女仔只要唔好隨便上床大肚,乜事都冇。
無錯 一步步既前提係你本身要有d料又肯捱!如果唔係一步步唔到就請你四十歲先結婚!差唔多儲到喇就先好搞人呀!因為呢個世界上有意外懷孕!所以請大家教下d仔女咁忍得先得

大宅

引用:頭先見有人post,+copy出黎再加少少家下係度

原帖由 D錢識得我 於 13-05-20 發表
頭先見有人post, copy出黎再加少少

家下係度嘈話冇錢個d基本上生活如下
講得好。

大宅

引用:有D人為咗照顧父母先同住

原帖由 香蕉油 於 13-05-20 發表
有D人為咗照顧父母先同住
你說得對

男爵府

難唔難真係見仁見智...

無資格申請公屋,要自立又唔做衰仔,每月開支:

住:$8,000 (供又好、租又好,1家3口點都要呢個價)
工人:$6,000 (兩公婆返工,唔要老人家,即係要請工人啦)
雙方父母家用:共$10,000 (俾得少就係衰仔啦)
小朋友奶粉或學費等開支:$5,000
食:$ 6,000 (1家3口每人每日$66咋...)
車費:$1,800(1家3口每人每日$20,唔駛過海返工先咁平...)
水電媒等雜費:$2,000

合共:$38,800 (未計節日食飯、送禮、人情、交稅等等)

大家話難唔難

男爵府

showman 發表於 12-9-28 15:51
咁都無法子呀,唔通個仔唔結婚留係你身邊一世好咩!
d自私既99,真係咁諗架!
除非個仔結左婚,同未結婚一樣成日係身邊,最好多埋個新抱服侍,唔係情願個仔唔結婚架!

首頁

尾頁

跳至