婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:Nicolechim 的帖子

唔使借人錢,自己養得起自己,c6層樓就黎供完,自己99每月有退休金,我自中五畢業,我只會攞錢,沒有問過屋企攞錢,夜校自己供自己,所以現在我嫁了,屋企人會叫我將錢儲起,留比自己。其實我當時都唔想生,我只系覺得,若果我生,我用錢請工人,就無貢多錢比99,只不過99向我屋企人施壓,若我唔生,又在親友面前講是非,佢實話我身體有問題。我都覺得自己窮,真系唔想生。以前讀書都知道,好多國家都因人口太多,所以先至貢窮。

男爵府

回覆 Nicolechim 的帖子

我未有小核, 四大長老只有62一個
但一個已夠煩
正如有個JM說, "都唔知係咪要斷絕來往之後先可以生小朋友", 我真的同意貢做

因我62話, 去搵個B6 來幫我湊
即講鄉下方言個D
同佢同聲同氣, 又係同鄉
有機會做埋佢"老伴"
一舉2得
他的價值觀, 我本身已不認同
加埋佢有這提議
我真的未必會生
我地本身經濟OK
62無需要我地俾錢

若你是我, 你又會否生呢

禁止訪問

回覆:係香港窮人/唔係有錢人係咪唔洗生?各位入嚟討論下

大宅

回覆:Nicolechim 的帖子

窮人都有權利生小朋友,但真是唔好借人錢或靠政府攞,但真系生一個好攞。我無想過自己小朋友養返自,但求佢唔好做壞事便算。

大宅

回覆:係香港窮人/唔係有錢人係咪唔洗生?各位入嚟討論下

點為知有錢有能力,其實都係睇你點洗錢,對生活有咩要求。總之生bb係為你同老公嘅家庭,其他人6299果啲期望唔洗理。兩公婆有共識就得喇!

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

只可說所有野要量力而為
從未適應這份工

珍珠宮

總之老人家要靠d後生養既話就唔好望抱孫,有時一塊餅系分唔到咁多份,當分唔到既話就梗系 cut左下一代因為下一代可以唔要但系父母系一定要養既

禁止訪問

琥珀宮

引用:我見到好多post都係鬧我地做人子女、新抱無

原帖由 Nicolechim 於 12-09-29 發表
我見到好多post都係鬧我地做人子女、新抱無能力就唔好生!何來叫有能力?兩公婆一人一份工可以供到層樓之余 ...
咁多怨氣真係唔生好過生!

水晶宮

要生,無人可以阻止.
但唔好生左之後多多要求,
以為全世界欠左你咁.

1.要長老幫手湊,唔湊孫走去玩就唔岩:之前有個post:99湊左6日,都話99係新抱放假果日就比番新抱,係唔體諒新抱一星期只得一日假,想休息下都唔得
2.要長老貼埋錢:之前有個post:要長老辭職幫手湊,但唔比湊B錢,因為新抱認為"一家人就唔應該咁計較"
3.嫌長老唔比錢買樓:之前有個post,62只比幾十萬首期,所以新抱咒個62快D死
4.縑同長老湊B方式唔同,一齊住唔開心: 呢類post幾乎隔兩日就有.

男爵府

要生冇問題...唔好老馮靠人就得喇...

如果靠人就唔好怨天怨地....咁生幾多都得...

公爵府

搵幾多錢同生唔生唔係最大的因素. 兩個人是否攪得掂頭家才是最重要.
唔介意住得差, 套房, 割房一邊住一邊等公屋, 唔介意, 無怨言就ok 啦!
要同6299住既話, 要受氣, 頂得住就ok 啦, 唔好一邊罵人, 一邊又要住左人地半間屋.
老人家唔幫您湊, 您頂得頂 - 無怨言就得啦 唔好攪唔掂又怨人唔幫手.

總之自己兩個人攪得掂, 窮得開心, 搵幾多錢唔係最重要..........

公爵府

畀面勳章

引用:嫁個有家底既,即刻生都得

原帖由 我愛Corina 於 12-09-29 發表
嫁個有家底既,即刻生都得
立即生又得,得佐

mother904  俾你笑c  發表於 12-10-3 16:43

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:Nicolechim+發表於+12-9-30+19:05+點

原帖由 halflower 於 12-10-04 發表
Wa.... 使唔使比三萬家用呀?"........
我覺得唔係幾合理,又或者比得3萬,要起碼搵到6萬以上啦

伯爵府

EVA222 發表於 12-10-3 09:16
仔女要不要生下一代,自己也要積穀防飢,倚靠仔女全包宴就好自私,仔女也有退休,無收入的一日. ...
e+d人成日煲話母愛有幾偉大,唔係阿媽生你你嚟唔
到呢個世界,父母唔養大你供書教學你邊有今日?
完全冇諗吓生係你要生,咁養大佢供書教學緊係你嘅
責任啦,但個b完全唔知乜事,又冇承諾過將來一定包
你兩老生養死葬就俾你生咗出嚟,佢完全冇得say no
就做咗你嘅仔女,咁唔係好公道囉.
我唔係話做仔女不孝反骨係啱,但有d人揾一萬蚊,住
公屋,因為唔想大嗰個悶所以生多個..................
咁無問題嘅,人地生幾多個都有權,最緊要唔好怨囉.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至