爸爸專區

跳至

首頁
45678...35

尾頁

大宅

回覆:報咗今年渣打馬拉松的有心人請加入討論

唔覺意未寫完就發送。

通常假日路徑1
大坑道上渣甸,經金督馳馬徑去北角半山來回。
路徑2
跑馬地上布力徑,經白加道、施勲道,轉入明德醫院再經灣仔峽、寶雲道番跑馬地。

今個星期日會跟個跑友試新路:寶雲道,黃泥涌峽,經衞徑入大潭。

瑄婷  我最鍾意跑斜路  發表於 12-11-2 22:36
daojun  嘩! 咁多斜路。  發表於 12-11-2 15:53
遙遙爸爸  山路超靚, 但係超多上落鈄!   發表於 12-11-2 14:12
Prairie    發表於 12-11-2 12:29

男爵府

大家打算著咩鞋出戰?

我就應該會著Adidas的Adios 2,不過重留意緊有冇其他選擇.

伯爵府

dt22 發表於 12-11-2 08:28
我平日中午於維園跑
周六早跑馬鞍山海濱公園10-15km,間中可上梅子林操上山,遲啲會去西貢北潭涌跑麥徑1段 ...
我長課全部都係馬鞍山海濱長廊, 跑到孖橋就睇情況, 有時去沙田, 有時去大埔.

大宅

引用:Quote:dt22+發表於+12-11-2+08:28+我平日中

原帖由 遙遙爸爸 於 12-11-02 發表
我長課全部都係馬鞍山海濱長廊, 跑到孖橋就睇情況, 有時去沙田, 有時去大埔.
...
我都係喎!

男爵府

咦!大家都係沙田友,我就由大圍起跑,有時去MOS,有時去大埔

伯爵府

Prairie 發表於 12-11-2 12:59
大家打算著咩鞋出戰?

我就應該會著Adidas的Adios 2,不過重留意緊有冇其他選擇. ...
我著緊 NB 890v2, 以前著過 Nike, Adidas, Mizuno, 考慮緊買其他牌子試下, 大家有無推介?

男爵府

我著過:

Mizuno Rider 12(已退役)
Asics 2160(已退役)
NB MR828
Adidas Boston
Adidas Adios 2

我比較重磅同腳大,所以起初著厚底同勁避震,後來習慣了,越著越薄底,鞋輕咗就感覺跑快咗同舒適咗,但相對受傷機會高咗.

好多跑友鐘情Mizuno同Asics Tiger,我都感覺好著同保護性強,薄底果D就唔知喇!我都留意緊有冇邊對較薄底嘅比賽鞋,例如Mizuno Wave Spacer同Asics Skysensor,不過好多時冇我size!

大宅

鐘情mizuno, 考慮買多對較厚避震好啲。
現在著緊對較輕較薄!

大家有否入長跑網?我剛入,買野可以一同團購,約市價6-8折。

洋房

尋日朝發左電郵比大會, 到依家都未有回覆
睇黎又可以比自己藉口去偷懶

我平時練都係著mizuno, 輕好多

伯爵府

davidkbaba 發表於 12-11-2 21:26
尋日朝發左電郵比大會, 到依家都未有回覆
睇黎又可以比自己藉口去偷懶
你網上登記的話, 可以去渣馬網查報名情況. 如果你郵寄的話, 相信下星期初就有回覆. 報唔到渣馬, 仲有其他比賽可以玩喎!

大宅

2003年開始,第一對雞野 Adidas,第二對 Reebok,之後全部(10對)都是 Mizuno。出賽會係 Mizuno Wave Creation 13。Mizuno 好好用,鞋腳跟底部外圍磿損後,我會用超能膠加膠鞋碼,我體重54kg,一般可以跑700km,最多可以跑 1400km。

男爵府

回覆:dt22 的帖子

勁避震可唸唸:

Mizuno Rider認真唔錯,我初跑時210磅對腳都好舒服

Asics的DS Trainer聽聞都好好

Adidas嘅glide可以話避震皇,但個人感覺太過厚底,跑起來沒感覺

大宅

我比較習慣薄底跑鞋,用開Nike Free Run 3。最近加多對 zero drop 嘅 Skechers Go-bionic,適應中,暫時仍然比較喜歡Free Run。越著越薄,可能遟啲試下赤腳。

daojun  赤腳跑咪慳番唔少   發表於 12-11-3 05:22

男爵府

just mail for 10 km.

daojun  雖然遲咗啲,不過都祝你好運。  發表於 12-11-3 05:23

侯爵府

對鞋固然重要,但操練充足至最要緊!
跑半馬長課最少要15K,而全馬長課就要有30K!
不過我第一年全馬最長只係22K,所以要4個半鐘至完成,但某年我長課去到30K,而一星期最盡去到70K時,就可以SUB4.今年人懶了,相信好難會PB.

大宅

送給第一次報全馬的跑友(與訓練無關)的忠告︰

1. 比賽時所穿著的衫///袜,需要全套著一次來練一次長課。

2. 所有在比賽前一天或當天早上的食物,必須選定某一次的長課練習,全部吃一次。

3. 在身體與衣物(尤其是內褲與大腿、乳頭等)的摩擦部位,貼上膠布,否則在30km

有機會擦損,到時行路都行唔倒。

4. 寧可在比賽前一天午餐及晚飯,多補充含碳水化合物的食物,例如晚飯後一小時左右,

再吃一個即食麵,都不要在比賽當天早上狂吃,因此舉會在比賽期間,引致側腹痛。

另外還可使身體肌肉儲存充足的糖原,留待比賽時應用。又不需在比賽時,攜帶大量

的能量gel只要適量便可以。

5. 切勿狂吃大會供應的香蕉,只宜同時吃一只,因此舉亦會引致側腹痛。

6. 頭半段用半馬比賽時間的1.031.05倍,留力應付之後的魔鬼路段。

7. 儘量每個水站都喝水,但不要太多。

l 純屬個人意見,歡迎交流、分享心得。

侯爵府

daojun 發表於 12-11-3 13:26
送給第一次報全馬的跑友(與訓練無關)的忠告︰1. 比賽時所穿著的衫/褲/鞋/袜,需要全套著一次來練一次長課。 ...

大會供應的香蕉及朱古力,你想狂吃都難,因為跑得快至有!所以想食就最好叫朋友在西隧口SUPPORT你地.

男爵府

我跑半馬都磨損nipples,乳貼有幫助,但小心有些牌子出汗後會甩,個人經驗認為穿比較貼身,甚至compression gear,加埋凡士林,就唔會損,另外我大腿間容易磨損,穿短tight或長tight跑就一勞永逸。

早一晚晚餐都要留意,食d乾淨穩陣嘅嘢,我上年試過跑美津濃半馬去到尾段肚痛,跑完拿臨去廁所。。。

daojun  所以前一晚晚飯我會喺屋企食,安全啲。  發表於 12-11-3 16:43

伯爵府

dt22 發表於 12-11-2 18:04
鐘情mizuno, 考慮買多對較厚避震好啲。
現在著緊對較輕較薄!
你著輕薄款跑完之後有痛? 點解要買厚避震呢? 通常厚底就會比較重...

大宅

引用:+本帖最後由+daojun+於+12-11-3+13:31+編輯

原帖由 daojun 於 12-11-03 發表

送給第一次報全馬的跑友(與訓練無關)的忠告︰1. 比賽時所穿著 ...
多謝咁詳細嘅提示。講到磨損,開頭人跑我跑又唔做功課,攪到nipple chafing, shower 時痛到飛起,之後長課前一定唔會唔記得樽凡士林。

首頁
45678...35

尾頁

跳至