興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

我隻金毛13歲,尋日下晝無端端嘔,4個鐘嘔左5次(黃色+白CREAM),跟住好暈,企都企唔穩,我返到屋企見到佢瞓享地,但個頭就唔瞓低,好似'緊'左咁,於是帶佢睇醫生,醫生CHECK左佢D血,話係應該個腦入面神經有問題,一係就生瘤,但佢話我仔無抽筋,周圍兜圈子行,所以唔似,判斷佢係神經系統有問題,尋晚享獸醫度吊鹽水.

醫生話可能幾日後好返,可能唔會好返,有無人D狗仔試過咁樣情況

子爵府

回覆:狗仔神經系統出左問題

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我隻芝娃娃試過,不過果陣仲細,未夠一歲,放工返屋企見到佢攤係籠唔郁,我叫佢淨係識用眼比反應我,我即時打比我朋友,再去睇獸醫,因為我朋友係果度做護士,可以跟緊啲。去到診所,佢已經失禁,又訓係張枱度係咁young手young腳,好似游水咁,但訓左係度嫁!要即時抽血,吊水,照x-ray,住左成個星期院先出到院。

Karl  was born on 9th Oct 2009   Lok was born on 29th jun 2011

22:18   48cm long                         18:31   50cm long

大宅

PAVC太平道動物診所的呂大安醫生,係神經科專科醫生

子爵府

引用:我隻金毛13歲,尋日下晝無端端嘔,4個鐘嘔左5

原帖由 cookiegg 於 12-10-30 發表
我隻金毛13歲,尋日下晝無端端嘔,4個鐘嘔左5次(黃色+白CREAM),跟住好暈,企都企唔穩,我返到屋企見到佢瞓享地, ...
希望你狗狗好得返如果睇住自己隻狗咁樣,真係好肉痛

cookiegg  THX,希望佢慢慢好返.  發表於 12-11-2 08:33

公爵府

我之隻狗腦有腫瘤,係抽根、半身活動困難、打圈行,完全冇你講既問題。有冇揾呂醫生?

伯爵府

ivycowcow 發表於 12-11-2 07:39
我之隻狗腦有腫瘤,係抽根、半身活動困難、打圈行,完全冇你講既問題。有冇揾呂醫生?

...

因為佢無打圈行,又無抽筋,所以醫生話應唔係腫瘤影響,尋日好D,行到幾步,不過唔肯食狗糧,只肯食白飯同白麵包.
如無改善,仲係側頭,會去睇呂醫生,之前我姑仔隻小牧有腫瘤,都係睇呂醫生.

公爵府

引用:Quote:ivycowcow+發表於+12-11-2+07:39+我

原帖由 cookiegg 於 12-11-02 發表
因為佢無打圈行,又無抽筋,所以醫生話應唔係腫瘤影響,尋日好D,行到幾步,不過唔肯食狗糧,只肯食白飯同白麵包 ...
我之前隻狗都係睇呂醫生,但到最後過身後解剖先確定係腫瘤.........。hope 你隻狗狗快d好返。

cookiegg  thx,我都係咁望  發表於 12-11-2 12:39

大宅

睛靈勳章

回覆 cookiegg 的帖子

e生話佢神經系統有問題, 是否指"前庭"出現了問題? 個頭係唔係向一邊側及梗晒, 差不多40-45度?

伯爵府

cafebebe 發表於 12-11-4 00:04
回覆 cookiegg 的帖子

e生話佢神經系統有問題, 是否指"前庭"出現了問題? 個頭係唔係向一邊側及梗晒, 差不 ...

醫生無特別講佢邊個位有問題,個頭係向一邊側及梗晒,最嚴重時真係有45度,返左屋企後好左好多,不過都仲有微側,聽日帶佢覆診,睇下醫生點講

cafebebe  有好到係好事, 番屋企佢會有安全感, 佢係feel到你既support架, 是睇呂醫生嗎?  發表於 12-11-5 03:48

首頁

尾頁

跳至