自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

珍珠宮

回覆:浠浠bb 的帖子

我就是想講,15歲只是中童一名,不好好唸書,和男性發生性行為,咁都叫岩?

呢些是什麼標準的道德觀念?

我真是十萬個為什麼?

伯爵府

我25歲生b,有時都好想自己如果可以早d生就好,成日見到d後生媽媽都好羨慕,但係諗深一層再早d我自己都未定性,果陣時連工都無份做得長,連自己都未顧得掂,對個b又未必好,而家咁樣又唔算太大年紀,經驗基礎又好少少已經算對佢比較好

大宅

回覆:睇咗隔離單親版十五歲想生BB故事後感。

咦,我昨晚又係同c6傾生bb問題。
話說他昨晚出去同個一起長大嘅朋友去飲野,本身個朋友有個7.8個月嘅b女,c6返到來好驚訝甘同我講,阿x老婆又有左bb,加上果個朋友老婆大6人來。他又搵得唔多,我c6問他邊個湊,他話拎返大6比人湊。
我問c6如果我有左你會要嗎?(我女15個月)
他話:睇你要咩生活質素,我就想生一個夠啦,可以追求好嘅質素比阿女,大個想學咩都可以,年年又可以去旅行,生兩個未必可以甘,丿
他所講也都係我所諗,我有個朋友諗住有得食阿公所以生二個。

水晶宮

其實我又覺得 [經濟能力] 幾時先叫 [許可]?

當然, 自己都未識搵錢一定無能力, 無搵幾多先叫有能力呢?

我有個朋友話, 如果要計劃生育, 好有可能永遠都計劃唔到
唔同階段又有唔同顧慮
後生驚唔成熟, 出泥做野驚唔夠錢, 老左又驚無精神無精力
又怕間屋唔夠大, 無人湊, 難教, 無時間, 影响事業, c6識第二個.......................

實在太多太多.........

我好百搭o架! 煲魚,煲牛,煲瘦肉,煲甘荀乜都得!!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:我愛Corina+發表於+12-11-5+10:36+大

原帖由 EVA222 於 12-11-05 發表
就算無大學,都不應15歲生,思維經濟各方面都不好,二十頭生,夫家經濟上無支持,一樣好苦.
你以為湊得個小朋友 ...
agree…物質同環境都好重要

水晶宮

根本唔知自己做緊咩....自己都未顧掂自己...
只係將個責任交左俾其他家人/政府...
自私。

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:真係諗唔通。 覺得生BB冇經濟能力要靠屋企

原帖由 RAY媽 於 12-11-04 發表
真係諗唔通。

覺得生BB冇經濟能力要靠屋企人幫真係好冇責任感又好冇面。
無經濟能力就應該發奮努力,有年輕父母可以爸爸努力搵錢,媽媽努力湊仔,好好湊大個b,當然成功個案不多。

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:其實我吾覺得15歲生一定有問題 有d人去到30

原帖由 浠浠bb 於 12-11-05 發表
其實我吾覺得15歲生一定有問題
有d人去到30歲生 都一樣思想未成熟
係要睇下個媽媽肯吾肯為左個bb去付出
Agree!

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+浠浠bb+於+12-11-05+發表我屋

原帖由 bearclub 於 12-11-05 發表
家人無經濟上支持你,咁有無幫你湊吖?如有,你只係加重緊家人負擔!如無,咁係咪政府支持你?

...
你真係搞笑!年輕媽媽一定要父母幫手湊?如果唔係父母幫手湊就一定係政府供養?嚴重歧視年輕媽媽囉你!年輕就不能自食其力嗎?一定養唔到自己同個b嗎?:;pppp:

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:您地講到自己岩哂咪岩囉+仲係度講甘多做咩?

原帖由 浠浠bb 於 12-11-05 發表
您地講到自己岩哂咪岩囉 仲係度講甘多做咩?
所以我好少覆呢d topic,總有一堆偏見、歧視年輕媽媽既人出來

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+RAY媽+於+12-11-04+發表真係

原帖由 susi1024169 於 12-11-05 發表
無經濟能力就應該發奮努力,有年輕父母可以爸爸努力搵錢,媽媽努力湊仔,好好湊大個b,當然成功個案不多。

...
如果媽媽努力湊仔,爸爸肯努力搵錢,我覺得ok…最擔心bb爸爸連自己都養唔掂,又或者已經唔知走左去邊去得單親問既,未分開都有意分開啦

男爵府

先吾講經濟基礎,15歲心智未成熟,點樣去教BB. 仲有,15簡個老公老婆通常都吾係自己杯荼。雖然有好多人依加個老公係中學同學,但係大家係冇壓力下拍拖先維持到今日結婚。有幾多十幾歲生仔係可以維持超過十年?當然有好多人話依加離婚率好高,冇野係永遠,就算30歳結婚都會離婚。但係30歲嘅分析能力同15歲吾同。

男爵府

首先15歲生bb,個男既已經犯法,咁早生乜鬼bb呀,上床就識,隨便張開腳比人搞,咁叻自己搞掂個bb,唔好搵人幫

禁止訪問

瑪瑙宮

引用:Quote:我愛Corina+發表於+12-11-5+18:15+如

原帖由 EVA222 於 12-11-05 發表
以前年代,係十幾廿歲結婚生仔,讀得幾年書做手作仔,人又純品,人工交父母管,父母出錢娶新抱,成棚人住埋一屋, ...
講真貧賤父妻百事哀我唔係話要大富大貴,但如果要過憂柴憂米生活,應該好辛苦

我算係早婚,但我唔係隨便,我地係對將來有信心...

伯爵府

引用:Quote:原帖由+bearclub+於+12-11-05+發表家

你真係搞笑!年輕媽媽一定要父母幫手湊?如果唔係父母幫手湊就一定係政府供養?嚴重歧視年輕媽媽囉你!年輕 ...

咩係年輕?16歲生仔可以自己搵錢養、自己湊埋??? 唔洗人幫?就算係爸爸出去做野,媽媽湊,咁媽媽即係唔洗發展自己的學業或事業,又無錢俾家用父母,咁對媽媽的父母黎講係一件好事咩?

伯爵府

引用:Quote:原帖由+bearclub+於+12-11-05+發表家

你真係搞笑!年輕媽媽一定要父母幫手湊?如果唔係父母幫手湊就一定係政府供養?嚴重歧視年輕媽媽囉你!年輕 ...
仲有!我係問緊當事人,而唔係泛指所有年輕媽媽!我都係好後生就生仔,但唔係15,16歲囉!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由+susi1024169+於+12-11-05+發

咩係年輕?16歲生仔可以自己搵錢養、自己湊埋??? 唔洗人幫?
如果連自簽結婚都資格,點信會有能力自給自足?就會超級富二代,都要監護人。

不知所謂的乙陸!!!

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+susi1024169+於+12-11-05+發

你未見過唔代表無

珍珠宮

好媽媽勳章

susi1024169 發表於 12-11-5 21:35
你未見過唔代表無
希媽你咪鬼勞氣啦
我有兩隻大小魔怪""

首頁
23456...8

尾頁

跳至