網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

我用集運,出了點問題,提上來給大家,處理中,會及時update.

用這家集運,才發現它用兩種方法計算重量,取其重者。比如我淘了個晾衣架,重量不足8kg, 包裝盒109×64×17cm, 集運要收取體積/6000, 也就是20kg的價錢,分分鐘貴過順豐直接來港。我覺得很不公平。

男爵府

回覆:集運陷阱,大家小心

好多間都係咁計,講真,你件佔用體積大,收費好合理,唔係陷阱

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

我諗你可能初玩淘寶
全世界包括dhl ... fedex都係呢個準則
只係有d快遞公司除6000。。有d除8000
講真你自己都可以諗到
唔通寄張kingsize羽絨被
剩係收重量錢咩

大宅

畀面勳章

我諗好多集運都系甘計,你体積大果重量,計体積糸正常,你系米新手淘多幾次你就知架la

男爵府

BK Milk勳章

唔係陷阱, 全部快遞都係咁GA,
大部分都係除6千, 只有少數除8千.
與集運冇關係, 係快遞公司SET的規則黎GA.
所有集運一定要跟快遞公司規距啊~
BTW, 你個集運有冇寫出黎? 一般都會寫出黎GE.

==============
你個CASE點處理? 快遞公司要收20KG錢, 集運如果收你8KG, 咁佢咪蝕錢囉?

大宅

係呀, 我用開多x集運, 試過有兩次嘅貨都要計體積, 由本來1.x k變咗4.x k, 都無計架, 都平過喺香港買。

侯爵府

好媽媽勳章

了解清楚才说吧!这样对快递也很不公平,他们一个order也赚不了多少的。
湊3個真係好辛苦!希望個個快高長大、身體健康![color=DarkOrchid]

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

所有快遞包括ems都有取其重呢個計法,其實都唔係集運問題,點算係陷阱呢!

典解茅lala又要禾千名

子爵府

你可以去問問順豐咪知囉

大宅

RE: 集運陷阱,大家小心 (update1)

發這個帖子,是因為想提醒大家不要輕信所謂推薦,因為當初選擇這家集運,是看了親子網的推薦。

1.我用淘寶多年,以前用淘點和其他集運。定居香港前,我就在淘寶工作。

2.這次集運的兩件我都曾購買過,順豐直接發到香港,以實際重量收取。這次是幫朋友購買,想幫他省點費用,卻貴過順豐。

3. 以下信息來自順豐網站。體積重量是壹種反映包裹密度的計算方式。低密度的包裹,比較其實際重量,佔用的空間通常較大。計算出來的體積重量,會與其實際重量比較,取較重者為計費重量,用以計算運費。根據市場慣例,體積重量(kg)的計算方法為:
長度(cm) x 寬度(cm) x 高度(cm) ÷ 6,000 (如快一般是以陆路運輸, 其體積重量會以除數 12,000計算。計算方法都是按地區及市場慣例抉定, 當中可能各有差異。) It is cherry picking to claim that even Express charges that way.

4. 可以接受包裝較大的物品多計點費用,但是不足8公斤,要收費20公斤,差距太大。

子爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆 flyingguest 的帖子

我明樓主意思. 主要投訴係一時一樣冇準則 難以預算.

其實我最近都中左次; 6.x KG; 佢話要算12KG. 我急所以算照比.

我集得4樣野, 當中只有一樣比較長身, 大約是2.5'x 4" x 14". 是膠玩具, 有限重

其餘3樣, 係

2對細布鞋仔;
2個安全扣; ($12店1pack果d)
5包類似尤魚絲size既干貨

我淘齡2年左右. 而家都仲不停交下學費...

樓主可pm推介集運公司嗎? 先謝了

大宅

我也曾經試, 件貨好大件但輕身. 集運通知我咁寄吾化算, 佢同我發ems 只計重量, 不計體積.

所以都好睇個集運幫吾幫手

大宅

我都覺得要睇吓個集運,我買大件或較長的物件會先問集運,佢會報個約數價錢比我,重話比我知冇問題(我之前睇到有啲集運講話長度超過某某長便另外計費)我啱啱淘咗兩塊滑雪板都好長吓,比咗個尺寸佢,佢話長過你都沒問題,最終我2塊雪板加埋另外3件細嘅貨走都係9kg錢走快遞~
孩子是未來的寶貝,母親是幸福的大地,是太陽,
照耀着我們的未來.

大宅

sl222 發表於 12-11-29 11:36
回覆 flyingguest 的帖子

當中只有一樣比較長身, 大約是2.5'x 4" x 14". 是膠玩具, 有限重
2.5 米 ?

sl222  2.5 x 12 inches  發表於 12-11-30 12:46
我已成為了必獸暫苦主了.........

男爵府

順豐都係甘計ga

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:我諗你可能初玩淘寶全世界包括dhl+...+fede

原帖由 martIn845 於 12-11-28 發表
我諗你可能初玩淘寶
全世界包括dhl ... fedex都係呢個準則
只係有d快遞公司除6000。。有d除8000

禁止訪問

首頁