母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

我本來係全泵媽咪但經c6一再鼓勵下,我開始重新埋身餵,見呀b啜得都ok所以又有返信心,但佢剛滿月,不知道可不可以轉返全人奶?另外有個疑問,我係私家醫院時姑娘教我每邊俾佢啜15分鐘再補奶,但健康院教一次淨係食一邊,我頭先餵呀B,食一邊佢啜咗1小時,這樣他足夠嗎?我好怕佢唔夠。如果一次餵一邊,咁我要泵另一邊既奶出來嗎?或是等下次餵?請各位指教!

大宅

回覆:半人奶想轉全人奶得唔得架?(急!)

唔好聽私家醫院個護士講呀! 至於餵一邊定兩邊,就視乎情況,初生可能要餵兩邊,一邊餵一個鐘可能冇咩奶㗎了,大啲可以每次餵一邊。

別墅

引用:唔好聽私家醫院個護士講呀!+至於餵一邊定兩

原帖由 lo_1010 於 12-11-29 發表
唔好聽私家醫院個護士講呀! 至於餵一邊定兩邊,就視乎情況,初生可能要餵兩邊,一邊餵一個鐘可能冇咩奶㗎了 ...
一次餵兩通常餵幾耐?係咪佢夠自己會離開個乳頭?

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

BB食飽會自己鬆開口仔,如果啜極冇奶佢應該會發脾氣
同埋,我覺得聽健康院姑娘ge建議會好d

洋房

回覆:半人奶想轉全人奶得唔得架?(急!)

初生bb啜得慢d所以啜一個鐘都唔出奇呀...不過健康院姑娘講過最好最長只俾bb啜45mins...驚佢當左妳係奶咀wor
我會每次餵一邊...咁就make sure bb食到後奶ar ma...後奶先肥仔架

別墅

引用:BB食飽會自己鬆開口仔,如果啜極冇奶佢應該

原帖由 丫雅 於 12-11-29 發表
BB食飽會自己鬆開口仔,如果啜極冇奶佢應該會發脾氣
同埋,我覺得聽健康院姑娘ge建議會好d ...
哦!佢頭先啜了50分鐘之後喊我再俾佢啜,佢啜多十分鐘就自己鬆開,好猶豫應不應該補粉。但平時我一次只泵到50至60ml,佢之前食奶粉食100ml,所以我好懷疑佢夠唔夠呢?現在距離上次食奶有兩個半小時,仲有半個鐘先食,但佢已經喊緊係咪應該要餵啦?

別墅

引用:初生bb啜得慢d所以啜一個鐘都唔出奇呀...不

原帖由 codyco2 於 12-11-29 發表
初生bb啜得慢d所以啜一個鐘都唔出奇呀...不過健康院姑娘講過最好最長只俾bb啜45mins...驚佢當左妳係奶咀wor ...
咁餵完一邊,另一邊你會泵清定等下餐餵?

別墅

引用:初生bb啜得慢d所以啜一個鐘都唔出奇呀...不

原帖由 codyco2 於 12-11-29 發表
初生bb啜得慢d所以啜一個鐘都唔出奇呀...不過健康院姑娘講過最好最長只俾bb啜45mins...驚佢當左妳係奶咀wor ...
咁餵完一邊,另一邊你會泵清定等下餐餵?

洋房

回覆:ristonbb 的帖子

我全人奶全埋身...所以另一邊我會留下一餐...夠時間個胸先造到有營養嘅奶啊

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

ristonbb 發表於 12-11-29 20:31
哦!佢頭先啜了50分鐘之後喊我再俾佢啜,佢啜多十分鐘就自己鬆開,好猶豫應不應該補粉。但平時我一次只泵到5 ...
我嗰時餵人奶,佢一喊就俾佢啜,bb唔識睇時間,佢淨係知自己係唔係肚餓

男爵府

我的育兒心得勳章 畀面勳章

我係全泵既, 不過以我所知, 正常每次餵一邊,
約半小時仲啜緊(未食夠)就比佢啜埋另一邊15分鐘, (共45分鐘應該夠)
下次再餵就第2邊開始餵, 左右左右咁輪流餵 .
如果想儲冰奶先要泵, 埋身餵完就泵清.....
否則都係唔泵架啦, 因為埋完身又泵真係好煩,
又要埋身食, 又要掃風, 又要泵, 泵完又要洗, 如果無人幫(ftm)真係無得休息架~

仲有唔好以為泵出黎只有50-60ml, 以為埋身都會一樣,
因為bb既吸力係勁過泵架, 佢啜一定係多過泵 .

加油, 慢慢就會摸到個模式, 媽媽同bb一齊磨合 . ^^

別墅

回覆:tammy9999 的帖子

係囉!埋身餵完唔泵另外一邊會好痛,夜晚訓唔到覺,但又怕泵完下餐會唔夠,不過如果埋身餵會多過泵的話我就不怕了。係呢...你全泵奶量夠嗎?因為我眼見泵出來唔夠才的起心肝埋身餵。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊