嬰兒醫護

跳至

首頁
34567...13

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Re: 肺炎鏈球菌針

Heoll Dr.Yonex
咁我可以去那裡打針???
葵青區想問你有無好既兒科doctor 係呢區介紹呢?
thx

民房

Dr.Yonex ,
多謝你的建議
願主祝福你... :lol:

複式洋房

Dr. Yonex,
想問問你;

- 想BB1歲後以最短時間(要出門)打齊1歲針, 水痘針 及 肺炎鏈球菌針,請建議可行時間表
- 請建議將軍澳MTR線(或在藍田觀塘MTR線)好兒科醫生資料
- 請建議在將軍澳MTR線(或在藍田觀塘MTR線)診所打肺炎鏈球菌針收$600左右資料
- 私家診所和健康院的1歲針有分別嗎?

非常多謝你的時間!

大宅

Dr. Yonex,
我 bb 27/03 (3 month 5 day)才服了輪狀病毒疫苗第 1 劑, 2/5 將會服輪狀病毒疫苗第2劑, 16/5 會返健康院打4 合 1 針(第2次).....若想同 bb 打肺炎鏈球菌針, 服輪狀病毒疫苗後2星期, 即10/4 可以嗎??

thx~~~

大宅

Dear Dr Yonex,

BB已經分別在3,5,7個月打了3支肺炎鏈球菌針, 並安排1歲時打最後1支肺炎鏈球菌針。想請問打完4支針後,是否終身免疫? 如果不是,藥力可維持多久? 有否需要再打加強劑?

Thanks!

大宅

其實打針個個醫生都ok, 問吓你睇開嘅醫生有無這些針,及價錢?啦.
maymay220hk 寫道:
咁我可以去那裡打針???
葵青區想問你有無好既兒科doctor 係呢區介紹呢?
thx
(聲明: 應先向家庭醫生查詢是否適合及有否藥物敏感!)

大宅

getdaisymay 寫道:
- 想BB1歲後以最短時間(要出門)打齊1歲針, 水痘針 及 肺炎鏈球菌針,請建議可行時間表
Ans.:如果bb未打過肺鍊球針,
12months: MMR+Prevenar,
13 months: 水痘針
14 months: Prevenar.

- 請建議將軍澳MTR線(或在藍田觀塘MTR線)好兒科醫生資料
Ans.: Dr. Ng WW in Hollywood Plaza
- 請建議在將軍澳MTR線(或在藍田觀塘MTR線)診所打肺炎鏈球菌針收$600左右資料
Ans.: 沒有($600!)
- 私家診所和健康院的1歲針有分別嗎?
Ans.: No difference.
非常多謝你的時間!

大宅

tulipsodas 寫道:
Dr. Yonex,
我 bb 27/03 (3 month 5 day)才服了輪狀病毒疫苗第 1 劑, 2/5 將會服輪狀病毒疫苗第2劑, 16/5 會返健康院打4 合 1 針(第2次).....若想同 bb 打肺炎鏈球菌針, 服輪狀病毒疫苗後2星期, 即10/4 可以嗎??

Ans.: 可以.

大宅

SweetBaby2006 寫道:

BB已經分別在3,5,7個月打了3支肺炎鏈球菌針, 並安排1歲時打最後1支肺炎鏈球菌針。想請問打完4支針後,是否終身免疫? 如果不是,藥力可維持多久? 有否需要再打加強劑?
Ans: 不是終身免疫. 但是持久. 當小朋友>6 years 再問醫生最新的研究結果啦.

大宅

thx a lot!!!
Dr.Yonex 寫道:
tulipsodas 寫道:
Dr. Yonex,

Ans.: 可以.

禁止訪問

大宅

jessiem 寫道:
Dr Yonex,
我個兒甥已經2歲了,今年9月入讀K1,宜家先打肺炎鏈球菌針會太遲嗎?
Ans.:不會遲, 就算是4~5歲的, 我都會建議他打針.

大宅

尋晚去咗附近一間診所問...個醫生話2歲後打肺炎鏈球菌針$340.00...我問佢乜唔係成$700支咩...佢話2歲後會平啲...佢仲話可以同水痘針一齊打...究竟係咪架....

禁止訪問

大宅

> 2 yr. 只需打一次!

jessiem 寫道:
Dr Yonex,
謝謝你的回覆,請問每支針要相隔幾耐打呢?可以趕得及9月前打晒嗎?[quote]
jessiem 寫道:
Dr Yonex,
我個兒甥已經2歲了,今年9月入讀K1,宜家先打肺炎鏈球菌針會太遲嗎?
Ans.:不會遲, 就算是4~5歲的, 我都會建議他打針.
[/quote]

大宅

我想問我仔仔4月11日打1歲針,佢之前未打過肺炎鏈球菌針架,咁佢幾時先可以打呀,應該打左一歲針先定打肺炎鏈球菌針先呀?那相隔幾耐先可以再打呀?唔該你~

大宅

Thanks! Thanks!

SweetBaby2006 寫道:

Ans: 不是終身免疫. 但是持久. 當小朋友>6 years 再問醫生最新的研究結果啦.

大宅

可以一齊打. 但是我會建議你先打MMR, 一星期後再打肺炎鏈球菌針.

szewa 寫道:
我想問我仔仔4月11日打1歲針,佢之前未打過肺炎鏈球菌針架,咁佢幾時先可以打呀,應該打左一歲針先定打肺炎鏈球菌針先呀?那相隔幾耐先可以再打呀?唔該你~

複式洋房

Dr.Yonex ,

My baby boy is now five months old and have all his injections at the Govt. Clinic, I want him to have the 水痘針 及 肺炎鏈球菌針, I have the following questions:

(1) 請建議injection 可行時間表
(2) any other private injection(s) that you would recommend the baby boy to take?
(3) 請建議Yuen Long 好兒科醫生資料

Thank you very much for your precious time and information.

Cedric mama

大宅

cedriciu 寫道:

My baby boy is now five months old and have all his injections at the Govt. Clinic, I want him to have the 水痘針 及 肺炎鏈球菌針, I have the following questions:

(1) 請建議injection 可行時間表
肺炎鏈球菌針at 5, 7, 8 months and then 12 months(~1 week after MMR at 1 year old)
水痘針 at 13 months, i.e. 1 month after MMR.

(2) any other private injection(s) that you would recommend the baby boy to take?
You may consider Rotarix (口服輪狀病毒) at 5 and 7 months.
(3) 請建議Yuen Long 好兒科醫生資料
Sorry, not that I know of. There must be a lot good doctors around.
Thank you very much for your precious time and information.
You're welcome.^^

Cedric mama[/quote]

首頁
34567...13

尾頁

跳至