在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

99成日教bb 去健康院打姑娘!之前話過佢!依家又教bb 去醫院罵姑娘!我同佢講唔好咁教bb !又發脾氣仲話自己家教好好!激死我啦!

男爵府

你99教BB打姑娘的目的是??

大宅

係囉, 做乜無端端打人?!

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆:比99激死

佢傻架?

複式洋房

沒原因的!之前教bb 叫人做肥婆!激到我吐血!

侯爵府

回覆:donnie0812 的帖子

邊間健康院可以成日都去 人地唔會話你奶奶咩

別墅

回覆:donnie0812 的帖子

奶奶係咁架喎,思想好奇怪。我奶奶會成日話呀B:曳呀你。無論呀B乖定曳,佢都話曳。弟婦抱呀B,奶奶會同弟婦個仔(呀B堂哥)講:哦,你媽咪抱細佬呀,媽咪要細佬唔要你啦

子爵府

我99個時都係 教我大仔打打衰爺爺,踢踢衰姑姐~
我只係同佢講 第時佢打返你 你唔好話佢!
到歲幾度亞仔真係打99。
99話 點解你個仔而家惡,咁曳,打人!
我淨係答佢 呢啲你教佢架!你最想咁架啦!
99即靜晒

gingerm  
99 自己攞黎 !!!  發表於 13-1-11 11:35

別墅

回覆 quincy00 的帖子

i can foresee my bb will be like this as well.. 我99一見到佢覺得鐘意或者得意既野 (i.e. 無論係BB定係狗狗), 佢第一句一定係"有無曳曳呀". 依句好似係佢既開場白咁...
之後仲係唔係都無啦啦攞隻手拍個BB或狗狗既patpat話"曳曳" "曳曳"....
又會無啦啦指住個BB話"你曳曳"....
真係諗唔明....

子爵府

回覆 蚊菇 的帖子

唔知係咪個時99成日話佢曳. 話佢唔聽話.

而家我大仔2歲幾啦.. 識與唔識野中間...
開始發覺佢唔肯認錯.. 有乜事就話係細佬... 話自己最乖.

E.G 大仔瀨尿...我問佢邊個瀨尿?
大仔: 細佬曳曳囉. 瀨尿...

加上呢排仔仔唔肯返學. 同學校社工傾開呢個問題.
我有講. 99一見度大仔冇論佢做乜..就話佢曳話佢唔聽話..
社工話都可能有關..因為小朋友都有自信心. 雖然佢唔知大人講乜. 但都知道係話緊佢!
應該要做最得好就讚. 做得唔好就要講返正確應該係點做.. 而唔係一尾話曳話唔聽話!

同我大仔邊個都話錫..E.G. 錫MAMA.. 錫爺爺.. 錫婆婆.
但從來唔會話錫嬤嬤... 佢姑姐有問佢.. 錫唔錫嬤嬤丫?
大仔會答佢: 唔錫...

複式洋房

佢係屋企教佢!唉…bb 係一張白紙,你教什麼他就學什麼!

別墅

唉.. 完全明白你既意思, 不過99既"曳曳"我諗已經係佢地既口頭蟬, 無論BB做咩, 佢第一句都係話BB"曳曳"
不過要99改又會好難... 因為佢對住任何人都係講依句... 佢係已經入晒腦.... 同c6講佢都唔會話佢阿媽....

我諗你都要加多D功夫去教返仔仔去了解佢有咩做啱同做錯... 就算99話佢曳曳, 你都係要即刻鼓勵返仔仔佢做啱既事
小朋友會明白邊個對佢好既...

諗得開心D, 應該開心99無教仔仔話, "媽咪曳曳"或者"媽咪衰"... 唔係你仲嘔血呀...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

99, 係好難教育的動物

gbmama    發表於 13-1-15 12:31

大宅

99仲難教過bb

珍珠宮

miumiu0101 發表於 13-1-11 14:13
99, 係好難教育的動物
完全同意,62都係,佢会比鎖匙阿B玩,所以少見為妙。

別墅

引用:我99個時都係+教我大仔打打衰爺爺,踢踢衰

原帖由 quincy00 於 13-01-11 發表
我99個時都係 教我大仔打打衰爺爺,踢踢衰姑姐~
我只係同佢講 第時佢打返你 你唔好話佢!
到歲幾度亞仔真係 ...
睇大家的分享都感受到果種無奈,但又覺得好好笑。奶奶自食其果......哈哈哈

別墅

引用:回覆+quincy00+的帖子 i+can+foresee+my+b

原帖由 蚊菇 於 13-01-11 發表

i can foresee my bb will be like this as well.. 我99一見到佢覺得鐘意或者得意既 ...
好好笑~~~~

別墅

回覆:kmskyu 的帖子

千祈唔好望有可能呀。佢d仔女會唔高興架!會同你講"佢都幾十歲人,你仲想佢點啫。。。"

複式洋房

引用:99仲難教過bb++

原帖由 kmskyu 於 13-01-11 發表
99仲難教過bb
唉!好驚添,黎緊個仔要比99湊

別墅

kerorowaiwai 發表於 13-1-11 21:54
唉!好驚添,黎緊個仔要比99湊

Me too...我未生已經同奶奶好多意見不合, 佢一講我唔聽就立袋走 or 扮哂野唔出聲, 一唔係就大番我: 我係咁架勒, 一係我以後唔出聲啦! 同佢討論點揍B, 叫佢唔好寵佢就哂佢, 佢就多多意見, 話小朋友細個有咩所謂...最衰我C6, 同親佢告狀, 佢一定幫住自己老母!!! 唔信我不突止仲話番我, 你咁叻咪自己搞掂唔好靠人!!! 我前日就比佢兩母子激到血壓17X 要入院!!!

首頁

尾頁

跳至