2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位靚媽:

我早前新婚,而家有了BB 3個月,不過家中同一位有精神病患嘅99相處 (年紀已過70),可能生活習慣好唔同,佢本身聽覺都好弱,加上有幻聽,發覺同99相處愈來愈多問題:

1. 本身99喜歡食濃味多油嘅食物,我家就食少油少味嘅食物。我懷孕初期聞到油味好想嘔。見到佢啲好油嘅食物,有好唔想食嘅感覺,寧願出街食都唔想食佢煮嘅食物。
2. 有次見到99將污漕垃圾桶放上廚房「升盤」洗,以我理解,「升盤」應該係洗菜、食物之類。我蝦子餅咁多年都無理佢衛生習慣,結果我將所見嘅同蝦子餅講,由佢同99講,結果係嘈起上0黎。
3. 可能家庭問題,99 後生時要忙於工作,當年無點照顧自己仔女,從我結婚前後觀察,覺得佢啲仔女同佢關係好疏離,一星期都無電話溝通。上來家中食飯更加一年得3次。我覺得佢啲仔女從來無點關心佢。主要溝通就透過我同蝦子餅。
4. 99 後生時懷孕,從來無戒口。佢在我懷孕嘅頭3個月,曾經煮過綠豆、芝士腸、梅菜等食物。有時會問我飲唔飲咖啡。有時會覺得無奈,心諗:「你有無大過肚﹖」點解食咁多唔應該係頭3個月食嘅食物。最近煲綠豆湯,我蝦子餅同佢講,問佢唔知大肚婆唔可以飲嗎﹖佢仲話返我蝦子餅,做咩咁八公﹗
5. 有一次,佢無緣無故講,家中室內無線電話好阻礙,就將室內無線電話收埋,最終由蝦子餅問佢,佢講收埋係一格裝雜物嘅抽屜內。
6. 可能99年紀大,手感觸覺比較弱,有次見佢收好衫入屋,我就幫手開始摺,但摸到啲襪仍然濕,我講,啲衫好似未乾,佢就返過來講,今日咁猛太陽 (我即時諗返當日太陽唔笠太猛),加埋吹北風,咩都乾哂啦。跟住佢就唔睬我。

坦白講,我新婚,我同99生活模式好唔同。加上,有朋友分析,我懷孕,情緒波動都會有。其實有無朋友家中有患精神病嘅長者﹖有時,我會頂唔順,好想執哂啲嘢返自己屋企。我蝦子餅叫我忍下,仲叫我開懷啲,唔好影響BB。但我而家大肚,有時都覺得辛苦。

大宅

回覆:sansanku 的帖子

我提議你都係快d搬,因為情緒唔好可以影響好大,就算bb順利出世,到時bb 都會較懦弱同身體差,因為我有個朋友都係咁!

大宅

回覆:sansanku 的帖子

要快搬wor, 要食健康嘅食物,同埋你對住佢,都好難心情開懷,咁樣長期下去更唔好

首頁

尾頁

跳至