單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇單親mama找過婚姻調解?

係唔係可以解決到問題?

侯爵府

Re: 有冇單親mama找過婚姻調解?

婚姻調解只係起到社工既角色,是否可以解決到問題要睇雙方面是否肯合作.(如果肯合作就唔需要調解)
本人剛出現婚姻問題時有搵此機構,只係派一位社工跟進,但用左一年時間見面,三方面都找不到可行的方法去解決問題 可以話係"公說公有理,婆說婆有理"清官難理家事案 最後因為成日要請假去見社工令到自己工作受到威脅,而且令到自己又要再去面對唔想見既人,好辛苦 終於放棄再去找社工跟進.
現在知道無論發生天大的事情最終要解決問題的係要靠自己,問自己真正係需要什麼,係要一個吵吵鬧鬧的屋企 還是需要一個困難但平靜的屋企 ?-(我自己選左後者.
曾經因此冇左份工失業要去申請綜援 等到分到公屋,對方有給小量女女生活費,自己找份低人工的工作,可以應付日常開支即刻去取消綜援 咁岩舊老闆又找返去,所以到今日已經可以請工人照顧女女屋企 我冇後悔自己選擇既路
前排問女女俾佢選擇有錢爹地還是冇錢媽咪,女女第一時間回答要跟俾到幸福佢既媽咪 黎個就係辛苦的價值

男爵府

CW-KK ,

你好叻阿!!!!

侯爵府

環保接龍勳章

最近我的一位好朋友亦是放棄了社工的婚姻調解....之前浪費了多年時間.....都是無結果...一直只有死忍.....c 佬一樣無藥可教.....
現在朋友選擇走自己的路...和兒子生活....
打後要做的只是要離婚.... :-| 好好照顧兒子長大

我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

侯爵府

信媽,你都一樣咁叻啦 其實每個單親媽咪都係好叻既 為左仔女什麼都肯付出同犧牲自己既 :mrgreen:
信媽 寫道:
CW-KK ,

你好叻阿!!!!

禁止訪問

好媽媽勳章

侯爵府

搵婚姻調解到依家已經分開左7年 但對方都唔肯簽字離婚 搵法援都有四年啦,都係因為對方唔肯簽字所以到現在都未正式離婚,只係分居 已經上過一次法庭,但個官希望雙方律師私下商討好方案再排期......天啊!!!!原本離婚都咁難(對方唔肯合作).
好彩本人唔在乎張離婚紙 自己同女女生活開心比什麼都重要
vane 寫道:
最近我的一位好朋友亦是放棄了社工的婚姻調解....之前浪費了多年時間.....都是無結果...一直只有死忍.....c 佬一樣無藥可教.....
現在朋友選擇走自己的路...和兒子生活....
打後要做的只是要離婚.... :-| 好好照顧兒子長大

侯爵府

你俾多D愛心囝囝,佢一定會感受到既 大左用行動表示仲開心
焯嵐媽咪 寫道:
我都想聽到我囝囝同我講,我要一個鍚我的媽咪就夠啦,不過都唔知要等幾耐,我個囝囝依家先得23個月!!不過我會努力架,日子雖然辛苦,但每一日都過得開心!!!

侯爵府

環保接龍勳章

我比妳好彩...因為佢欠我太多...所以好快攪掂...自己找律司.,都吾使一年....
我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

別墅

cw-kk~
你好,,我想問你為何咁多年都離唔到婚??因為我c6現正同我辦手續離婚, 但我不同意各條件(贍養費等等)
律師說, 我們已分居超過2年, 就算單方面申請, 對方都不能夠唔同意離婚呢? 我現在都好煩, 好煩. 我是否要搵律師呢??大家可否分享經驗?

侯爵府

士多啤梨
你問題係條件都未傾好,佢唔簽字都冇得離婚,只可以等個法官判
贍養費問題你可以選擇接受或者等法官判決既,如果因為贍養費多少問題,我個人認為要佢出自自愿先得既,如果佢有心唔俾就算法官判佢俾,佢都可以用其他方法理由唔俾既
我自己本人係因為小朋友撫養權問題,小朋友生活費佢俾的都唔係好多,唔够請工人咋 贍養費更加冇啦,不過我唔會強求嫁 :lol: 至緊要唔需要去煩惱麻煩野 :lol:

首頁

尾頁

跳至