烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

<<上湯焗龍蝦>>
嘩~今日已經年廿六喇~~係時候唸吓做節整咩菜式~~~~我c6好鍾意食龍蝦嘅~好在呢~我屋企樓下賣得唔係好貴...~well..梗係唔係好大隻嗰d 波士頓龍蝦啦~普通size 嗰d 就大約HKD 100一隻~~有時做節各樣食吓都OK 嘅~~~

材料: 龍蝦一隻, 洋蔥一個 , 乾蔥三粒, 上湯兩杯

STEP 1
龍蝦放尿斬件洗淨~洋蔥乾蔥去衣切絲備用

STEP 2
燒熱一杯油後將龍蝦先拉油~至轉色盛起

STEP 3
爆香洋蔥乾蔥茸後拌入龍蝦兜炒片刻

STEP 4
注入上湯蓋上蓋焗片刻即成~!

拉咗油呢~蝦肉會爽口彈牙好多架喇~~咁唔拉都冇問題O既~~~~

有冇人黎黃家食團年飯呢~~~~~

wong2323  Very good!    發表於 13-2-19 13:38
糖糖    發表於 13-2-6 13:16
曾高    發表於 13-2-6 12:33
pwsmay    發表於 13-2-6 12:21
為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

水晶宮

kenstin 發表於 13-2-6 11:25
我自己要一隻,我好難肥架,唔想同人分
咁獨食~~~
為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

水晶宮

kenstin 發表於 13-2-6 11:32
順便介紹系元洲街龍寶酒家,做特價68蚊一隻,我試過好食後,上兩個禮拜去左5次,我地兩公婆一人一隻,只叫 ...
嘩~隔日去一次~咁實係好好食喎!~~~~咁佢做到68 蚊一隻~~~真係做得好抵喎!!!

水晶宮

97193523 發表於 13-2-6 12:02
收藏左先~ 唔知有冇芝士焗龍蝦食譜呢
芝士龍蝦 之前出過喇~入去八吓

97193523  八ing   發表於 13-2-6 12:28

水晶宮

selko809 發表於 13-2-6 12:59
睇錯咗二個post都係龍蝦,我鐘意食上湯整
咁你用甜品同我交換啦~~~~

selko809  出年整多啲  發表於 13-2-6 13:03

水晶宮

lilmissbossy 發表於 13-2-6 15:19
我睇第一句以為你今日26歲生日
年齡係女性嘅秘密~~~~~~~~

水晶宮

rose-mag 發表於 13-2-6 15:30
我都鍾意食上湯多過芝士,芝士肥得D,上湯加埋依麵底就正晒。
咁我豪個依麵俾你~~~~

水晶宮

ballyee88 發表於 13-2-6 15:59
回覆 黃家小新抱 的帖子

請問龍蝦點樣放尿??
隻龍蝦要生勾勾o既~喺尾部見到個洞~用筷子插落去~佢會係咁郁~射哂d 尿出黎~!

水晶宮

ballyee88 發表於 13-2-6 16:22

可唔可以叫魚檔放埋??
可以~~咁你唔好咁早買~廢事一早升天等到夜晚先食囉~!

水晶宮

lilmissbossy 發表於 13-2-6 16:44
年年都18之嘛
做咩講人秘密出黎~!!!!!!!!!!!!!!!!!我呃jm 16架咋~~~

水晶宮

引用:+本帖最後由+Rita+於+13-2-6+18:52+編輯+\\

原帖由 Rita 於 13-02-06 發表

真係尿黎架 ??
係呀

水晶宮

引用:回覆+黃家小新抱+的帖子 我系泰國魚排食龍

原帖由 kenstin 於 13-02-06 發表

我系泰國魚排食龍蝦,擋主整左杯距話系好野比我,我估系龍蝦尿+7up,OMG:sickmilk ...
唔係嘛?我覺得你好勇喎咁

水晶宮

引用:黎黎黎黃家食團年飯+la!+++

原帖由 Leung2010 於 13-02-07 發表
黎黎黎黃家食團年飯 la!
冇問題!加個位俾你

水晶宮

引用:正呀!不過對我來說,難道高了點 +

原帖由 上貝 於 13-02-08 發表
正呀!不過對我來說,難道高了點
你叫魚佬幫你劏可以!唔難的呢

水晶宮

上貝 發表於 13-2-8 09:11
真的嗎?那真的要試試了
佢肯~不過唔好咁早買. 廢事升天咁耐~夜晚先食~

水晶宮

carmenyan206 發表於 13-2-8 09:14
求救阿 新年煮咩好 腦爆
哈~好多人黎你到拜年咩~~~

水晶宮

carmenyan206 發表於 13-2-8 10:19
男家黎團拜加聚賭
聚賭呢個環節非常吸引喎!~~有得打牌我會唔識煮飯~~

水晶宮

kenrick57 發表於 13-2-8 10:55
唔係呀嗎!!!又嚟蝦我?分D嚟啦!
我咁愛你~~點捨得蝦你喎!!!!!!~

首頁

尾頁

跳至