母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

各位,我巳半人奶埋身餵到歲半,最近亦掛泵,継續早午晚埋身做人肉奶咀。
睇番呢個post, 之前幫過我的JM真係好pro好有見地,可惜我實踐不到,做不到全人奶有些遺憾,但keep著埋身實在是我揍BB最美好的事,那種親密,给予BB的comfort同滿足是沒有東西可以代替。
例如我女最近病了不食不飲,好辛苦,冇尿尿,差D要入医院,我由佢啜了成個下午,佢自然入睡又濕到片,晚上就精神番了,真的冇薬可以代替

yimfion0126    發表於 15-12-4 13:06
Glad    發表於 15-11-19 11:22
chelsea_meow    發表於 14-6-30 23:53

大宅

引用:各位,我巳半人奶埋身餵到歲半,最近亦掛泵

原帖由 Fish777 於 14-06-29 發表
各位,我巳半人奶埋身餵到歲半,最近亦掛泵,継續早午晚埋身做人肉奶咀。
睇番呢個post, 之前幫過我的JM真 ...
完全同意!埋身既感覺係非一般的,多謝你分享!

大宅

回覆:好後悔埋了身(一年後update在#21)

其實初生到三個月基本上都唔係好駛睇鐘餵奶,如果分得出bb係肚餓喊就比佢啜囉,又唔駛錢又唔駛洗奶樽嘅,就咁扯高件衫之嘛~我女完全係要就比,我有留意佢如果上一餐懶啜食短咗時間,下餐就會早d2-3個鐘喊食,如果呢餐有心機食就last到成4個鐘,所以佢地個胃比你個計數機仲準,唔會食少~

伯爵府

Fish777 發表於 14-6-29 16:50
到歲半真系好羨慕
我覺得我仲有漫漫長路,因為我仔先剛剛6個月

其實我都有點兒後悔過埋身,因為我仔實在好癡身
夜晚醒左要搵我,啜一陣先肯訓,變左我系無覺好訓。
我有朋友全pump,好快已經戒到夜奶,相對覺得自己好失敗。
唯一可以稍微自豪既,就系,我仔2個禮拜開始已經全人奶
算系我做到可以比到最好既野距。

男爵府

大豬既老婆 發表於 14-6-30 09:37
到歲半真系好羨慕
我覺得我仲有漫漫長路,因為我仔先剛剛6個月
吾洗後悔,半年後你睇番,会覚得好sweet好滿足

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

我自己就好後悔冇KEEP住埋身...

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆:Fish777 的帖子

我仔歲半仲要夜晚綴住訓,唔知點算

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆:Fish777 的帖子

我仔啱歲半都食緊,我就體會唔會人奶既神奇,我仔一直全人奶,佢到宜家都一見到我就唔想食粥要食奶,我吾系屋企佢拍拍好快訓,我俾佢綴住訓要成個鐘,真系辛苦

複式洋房

引用:Quote:Fish777 發表於 13-2-26 19:00 你辭

原帖由 usakumya 於 13-02-26 發表
想問你泵清先俾bb埋身咁佢食得好嘛?
我都試過,但隻b食到好炆係咁扯搞到我唔敢再先泵

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

引用:Quote:原帖由+usakumya+於+13-02-26+發表本

原帖由 yik_c 於 14-07-05 發表
想問你泵清先俾bb埋身咁佢食得好嘛?
我都試過,但隻b食到好炆係咁扯搞到我唔敢再先泵
要調整奶量,一定要有幾日過渡期,唯有忍左佢捱幾日。
其實feed on demand唔比奶粉,慢慢就會夠,不過加埋泵會快少少。

我生左第二個,大細B一齊食,有時大仔食哂阿妹d奶,阿妹要狂啜幾粒鐘,發哂脾氣。不過第二日就會多返奶,變返食5-10分鐘就收工。

七個月成功從全奶粉轉為全人奶,nothing is impossible!
get rid of formula, normalize breastfeeding

男爵府

回覆 大豬既老婆 的帖子

告訴你6個月好快就12個月, 好快就18個月及24個月。

我已餵左24個月啦, 現在都仲餵緊。 到你到左24個月就會擔心BB 幾時唔要媽媽奶。
我目標係自然離乳。 我仔到現在都仲係要啜訓。

加油。

民房

請問出牙時點教佢唔好咬?
我阿仔八個月 出世到宜加一直全人奶 宜加一日兩餐粥三餐奶
返工時係老爺開冰奶餵 一餐大約200ml
我返工就4-5點左右泵一次奶 有300ml左右
當初我開始返工時 阿仔都唔肯用奶樽食 因為佢慣左埋身。但佢掙扎左一個星期到 就知道唔食會冇野食!
我建議一定要返工的媽咪在返工前一個月好開始一餐用揼 同埋比BB開始用奶樽食 起碼到返工時唔會一下子適應唔到
我最苦惱既係 到宜加佢夜晚訓覺都仲會捽面捽醒 然後就要埋身啜住訓 一晚幾次。我地辛苦係其次 但佢冇一覺完整既長覺訓 對腦部發展冇咁好 又唔長肉。唉

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Fish777 發表於 14-6-29 16:50
唔駛太執著係咪全人奶, 有儘力就已經係好好! 你餵到年半, 好犀利!

男爵府

qinqinyan 發表於 14-7-1 00:59
我仔啱歲半都食緊,我就體會唔會人奶既神奇,我仔一直全人奶,佢到宜家都一見到我就唔想食粥要食奶,我吾系 ...

咁你可能要揾其他人幇手餵粥。我女好采大大下冇咁痴纏了,佢有時無啦啦話要啜下,我會好firm説no, 引開下注意力,佢又冇咩野。
我而家只限早午晚埋身三次,早晚有補奶粉。
我女都要啜著才可入睡,但佢瞓了我便甩開佢咀,有時會喊我半夜盡量吾比再啜,我有稔過佢咁大個了,如果仲成晚要啜,我会完全戒埋身,佢好似知我個plan咁,之後就好識do不會半夜叫啜。

男爵府

catkarencat 發表於 14-7-6 05:08
請問出牙時點教佢唔好咬?
我阿仔八個月 出世到宜加一直全人奶 宜加一日兩餐粥三餐奶
返工時係老爺開冰奶 ...
出牙尤其八九個月都会咬到,我會立即停止,好firm地説No! Dont bite!轉食另一边或停餵,慢慢佢就冇再咬了,但當然不是教一兩次就識,預了要忍下痛。

男爵府

bosch 發表於 14-7-6 10:07
唔駛太執著係咪全人奶, 有儘力就已經係好好! 你餵到年半, 好犀利!
係呀,我都覺得餵到咁耐是bonus

男爵府

吾經吾覺,我已餵了人奶29個月
我現在仍是早午晚埋身,只餵一邊,另一邊已冇奶出了。我女只要在家,一定要啜著入睡,晚上有時還會醒一兩次啜番瞓,所以我在15m 時便和她一起睡大人床,本來打算餵到自然離乳,但她似乎仍很留戀

男爵府

我當年出這post說後悔埋身,但我現在回看,真係幾辛苦都值得,我女已經識講,話甜甜的好好味佢好少病,發燒通常一日內退,對上一次發燒都成年前了。我希望再大D佢會自然離乳吧。

複式洋房

引用:Quote:Fish777 發表於 13-2-26 17:46 你吾

我辭左職追奶,累但我知只有人奶對bb好,我會盡力令bb可以食到天然既食物。
我成日出街玩,會帶埋bb ...
加油!我都希望自己可以做到!

別墅

引用:Quote:Fish777 發表於 13-2-26 17:46 你吾

我辭左職追奶,累但我知只有人奶對bb好,我會盡力令bb可以食到天然既食物。
我成日出街玩,會帶埋bb ...
但有時bb啜攰到瞓咗。点令佢食到飽

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊