母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

餵母乳媽咪可唔可以(節食)減肥?想問你們怎樣回復身型?

餵母乳媽咪可唔可以(節食)減肥?想問你們怎樣回復身型?我生左2個幾月啦,只係減少了18磅左右。未有BB重95磅,懷孕時133磅,而家112-115。我天天埋身餵母乳,又天天做35-40分鐘帶氧運動(坐完月後開始 - 都運動左6個禮拜),又做啞鈴,都仲係成個波咁。係係因為我食飯?我已經從不吃0食和不吃甜的人。好frustrated!我仲有個2個禮拜就返工,要買過哂D衫。 :-(

別墅

Re: 餵母乳媽咪可唔可以(節食)減肥?想問你們怎樣回復身型?

YYFUNG 寫道:
餵母乳媽咪可唔可以(節食)減肥?想問你們怎樣回復身型?我生左2個幾月啦,只係減少了18磅左右。未有BB重95磅,懷孕時133磅,而家112-115。我天天埋身餵母乳,又天天做35-40分鐘帶氧運動(坐完月後開始 - 都運動左6個禮拜),又做啞鈴,都仲係成個波咁。係係因為我食飯?我已經從不吃0食和不吃甜的人。好frustrated!我仲有個2個禮拜就返工,要買過哂D衫。 :-(

我情況同你差不多(當然冇你咁瘦),到返工時都只係瘦左10多20磅,距離大肚前都仲多左成10磅,我都曾經積極做運動,但無乜進展...不過唔使擔心,到返工後就會即時輕返。coz日日帶住咁多'架餐'好似走難、又要泵奶、工作又辛苦...,唔使再做運動都即刻瘦返哂!原先買了D衫番工,點知而家變得大件過頭,唔啱著

大宅

Re: 餵母乳媽咪可唔可以(節食)減肥?想問你們怎樣回復身型?

其實112至115都唔係好肥,餵人奶唔好減肥啦,驚bb營養唔夠呀!

大宅

我冇克意減肥,不過d褲好多都著得番(6個月)
係個肚皮鬆D,手臂"操"D之外,
都已經冇乜野

洋房

teresa1208 寫道:
都已經冇乜野

係呀, 唔好減啦. 我都無減. 呢期興肥... 你睇胡杏兒同我愛金三昫...咪幾可愛...

你記住返工後唔好坐o甘多... 個pet大o左好難減至真....

大宅

Jsa 寫道:
[quote]
teresa1208 寫道:
都已經冇乜野

係呀, 唔好減啦. 我都無減. 呢期興肥... 你睇胡杏兒同我愛金三昫...咪幾可愛...

你記住返工後唔好坐o甘多... 個pet大o左好難減至真.... [/quote]

慘......
我日日返工都坐.....

男爵府

冇方法, 只係不停餵
依家已經瘦返哂, 仲瘦凸左2磅
不過我頭2個月冇乜瘦, 係3個月打後就humhum聲

大宅

cherrian 寫道:
冇方法, 只係不停餵
依家已經瘦返哂, 仲瘦凸左2磅
不過我頭2個月冇乜瘦, 係3個月打後就humhum聲

我同你差不多,我而家瘦凸

男爵府

celiacat,

我唔怕, 我本身肥底..呵呵, 所以依家好happy, 仲差少少我就返到結婚時o既磅數了
hehe

大宅

我成日都諗,會唔會係我陀bb時成日唔開胃,增磅唔係咁理想,產後尤其返工之後又食得少,所以攪到dee奶唔夠肥,所以囝囝比較奀,攪到俾dee壞人有機可乘,成日借dee意話我餵人奶唔好!

男爵府

celiacat 寫道:
我成日都諗,會唔會係我陀bb時成日唔開胃,增磅唔係咁理想,產後尤其返工之後又食得少,所以攪到dee奶唔夠肥,所以囝囝比較奀,攪到俾dee壞人有機可乘,成日借dee意話我餵人奶唔好!

唔好咁諗啦,開心d先得架

複式洋房

咁係唔係要食多D,D奶先多脂肪?食少D,我D奶會稀D?
你們覺得112-115磅叫唔算重,但係我得5呎高咋 :-(
前日重新去買衫,要著到中碼,有D要大碼。我好心UP :-( 以前著加細碼架。
我都好希望一如你地所講,返工后一路瘦番仲瘦突。
多謝鼓勵。

大宅

我生完三個月啦, 同你一樣, 都仲係成個波咁。我都要買過哂D衫。 不過睇返d媽媽說話, 好似六個月後就瘦突....

我都只得5呎高, 但有120磅, 大肚重o左四十磅 :-( :-( :-(

別墅

YYFUNG 寫道:
你們覺得112-115磅叫唔算重,但係我得5呎高咋 :-(
前日重新去買衫,要著到中碼,有D要大碼。我好心UP :-( 以前著加細碼架。
我都好希望一如你地所講,返工后一路瘦番仲瘦突。
多謝鼓勵。

同你一樣, 只有5呎高
我生左四個月, 重要減多10磅至回復正常!!!可能我真係食得太多!!!

男爵府

哈哈!我都係一樣, 只有5呎高
我生左差不多四個月, 現在120磅,仲重要減.

男爵府

YYFUNG 寫道:

多謝鼓勵。

我冇專登食多d呀, 肚餓就食咁lor, 我未有之前一餐食大半碗飯, 咁依家就會食一整碗lor, 因為係要食咁多先飽..但飲好多湯

男爵府

我未有bb之前120lbs左右, 生之前160lbs, 高157cm, 本來餵人奶磅數係真線下降, 但係我餵咗10日停咗, 磅數都停埋 :-( , 後來過咗18日再戰江湖, 成功上返奶, 但係keep住140左右唔落, 到大約bb4,5個月開始, 我終於忍唔住要減肥, 開始時係跳kick boxing (1次/week), 晚餐減量, 後來唔食晚餐添, 唔係完全唔食野o架! 係早啲(e.g 6:30-7:00)食生果/麵包, 之後飲吓湯/豆漿, 有效o架! 有時kick boxing 會2次/week, 呢個月仲激, 3次/week呢家去到126lbs, 仲差6lbs先到目標!!!

不過唔好以為我好辛苦喎, 星期六日會正常食返3餐, keep返啲奶o既營養嘛!

大宅

唔好節食呀!會影響產量

男爵府

因為我返工後都冇乜進展, 冇路可行先至有呢一著啫!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊