跳至

首頁

尾頁

大宅

(版主請置頂)靚太靚餸秘笈 ****只供post方法

各位靚太,

我們係靚媽廚房有好多靚太廚神, 教左好多方法整餸,
為方便大家追蹤, 係呢處post返成個餸的做法, 最好每個餸以1~2個post, 有補充都係個post改返, 咁大家就唔晒追得咁辛苦啦. 祝大家的廚藝愈來愈正, 老公 & 囝囝囡囡 都大有口福 !
看妳千篇不厭倦,看妳的感覺像春天;美麗的季節,動人的詩篇;妳的唇齒之間, 印著我的親吻;妳的一切移動, 左右我的視線;妳的言語哭笑, 扣動我的心弦;擁有妳的感覺, 每日就似春天!

大宅

Re: 靚太靚餸秘笈 **只供post方法

[size=medium]白切雞
白切雞要整到好食, 的醬料最緊要.
--雞: 首先要係嬾雞, 洗淨, 兩腳屈入肚, 肚入放2粒蒜頭, 成隻放入水煮約20分鍾. 煮熟切件上碟.
--醬料準備:蒜頭,薑各半剁蓉, 莧茜刴碎,鹽, 放一齊,
--的煮左雞的湯好熱有油, "北"起面層的湯, 沐入醬料即可
--的醬料好香好味, 有時我就咁食都好正.
其實海南雞飯都係用的湯油煮, 好香架.

如果想的雞嬾滑, 就無煮咁耐, 看隻雞大細, 最好做法係水滾熄火,放雞落去浸10分鐘,拎出雞將肚入面的湯水倒返係煲, 再開火煮滾的湯,熄火, 放隻雞另一邊身落, 又浸10分鐘, then is ok 啦...
如果唔中意放蒜頭係肚, 放薑片都好香.

看妳千篇不厭倦,看妳的感覺像春天;美麗的季節,動人的詩篇;妳的唇齒之間, 印著我的親吻;妳的一切移動, 左右我的視線;妳的言語哭笑, 扣動我的心弦;擁有妳的感覺, 每日就似春天!

大宅

Re: 靚太靚餸秘笈 **只供post方法

[size=medium]豉油豆豉蝦 (獨家秘方)
要買新鮮細蝦. 材料: 蝦, 豆豉, 蒜頭, 燒酒,豉油
1 .先剪須, 蝦頭蝦尾的硬剌,去腸
2. 用豉油,燒酒 奄 15分鐘
3. 油+豆豉+蒜頭起鍋
4. 加入蝦炒香, 尾再沐的燒酒, 的蝦曲起變紅就ok.
我有次去大榮華食叫呢味餸, 學架, 當然, 唔知他總有咩秘方啦 !

留蝦頭, 但剪走的尖峰... 不留都ok, 自己中意...
其實的細蝦腸唔太多, 整得走幾多就幾多lor...

公爵府

Re: 靚太靚

泰式咖喱炒蟹

肉蟹or羔蟹 - 2隻

[/url]

公爵府

蒜泥白肉

20-30蚊豬(腿/"掙")肉(肉質會有d不均勻
[/url]

公爵府

辣汁大蝦

1) 將d大蝦[海蝦](我就like係jusco買印尼大tiger蝦---蝦味濃d),剪左d "so"&腳同去腸(用牙籤係第一同第二節之間一挑就ok)

2) d蝦洗淨吸乾水,撲粉,走一走油

3) 放蒜蓉、辣椒粒(指天椒,我平時用大約十零隻,我覺得唔係太辣但你地自己see住黎放~)、乾
[/url]

公爵府

芝士龍蝦

1) 龍蝦(我通常係相熟的街市檔口買, 佢會幫我放好尿、切好件)洗淨吸乾水,用牛油(感覺上用雪印會香滑d)將d龍蝦煎到半生熟

2) 將醬汁(8-10片芝士搣成小塊放入450-500ml x雲生雞湯中)放落去同d龍蝦一齊煮,待芝士溶晒,可試味(如唔夠芝士味可再加),味道ok的話see下d汁夠唔夠濃,唔夠濃可打生粉獻(我通常都唔使)咁就ok喇~

**鍾意的話可煮d "e"麵,"鯨"乾水放於碟底,先再將d龍蝦上碟**

如果想香口d可於上碟後再放兩片芝士上面,入焗爐焗幾分鐘就得喇~

by jilljojo
[/url]

大宅

[size=medium]sushi 最重要煮好個飯, 之後加上喜愛食物便成

材料:
日本米 (我多數係西田買, 一般日式supermarket 都會有賣)
日本醋 (我用醋粉的, 唔記得咩label, 係黃色包裝, size 好似李錦記調味醬咁大), 等我去開睇睇再通知你
做法:
根據米袋上指示煮飯, 我會加多少少水去煮, 咁啲飯會黏口啲, 飯熟後加醋拌勻, 等飯凍後就可以做sushi

一件件sushi 制法
將適量飯放係掌心, 合手, 再練下練下, 練到長方型後加上刺身, 我會係飯上"支" 啲wesbi 先放刺身 (練過程中可加少許凍滾水, 等啲飯好傞啲)

小卷制法
1. 把酦羅白, 蟹柳, 青瓜切成條形, 或加左沙侓醬拌勻罐頭吞拿魚 & 碎旦 & 豬肉鬆 (以上材料隨意加減)
2. 將紫菜放在竹席上, 把飯平均铺上, 加酦羅白/蟹柳/青瓜放在一边 (我鐿意"支"少少沙侓醬係飯上面), 由材料嗰边開始卷, 之後一路卷一路拉緊, 卷到摺口處加幾粒飯係紫菜边便可痴實
3. 把卷好sushi切開一件件

by yorkboy

大宅

[size=medium]糖醋排骨

做法:
1. 適量非排(唔用排骨, 因為會煮到好老), 唔駛醃
2. 可以輕輕煎一煎 (試過唔煎都ok)
3. 加醬汁煮至杰後可上碟

醬汁分量
1份酒 (我用紹興酒, 不是透明色嗰種)
2份醋 (我用米醋)
3份生抽
4份糖 (我唔記得叫咩糖, 好以砂糖咁, 但係金黃色的)
5份水

by yorkboy

大宅

[size=medium]蠔油鮮竹卷

3張腐皮(南貨鋪有售)、5蚊半肥瘦豬肉攪碎、冬茹4隻切絲、木耳2蚊切絲、甘筍細半絛切絲、九菜3蚊切粒、蝦10蚊切粒.
(其實冇特定乜嘢料,隨自己喜歡鍾意食乜就加落去包.)

1.整濕廚房紙抹乾淨d腐皮(千祈唔好用水冼,因為好易爛)
2.然後剪走邊邊好硬嗰d腐皮,再裁成正方形.
3.將d料放落去後,好似信封咁褶埋去(唔知你明唔明),
用豆粉水將佢黏埋,封口向下咁擺,咁就冇咁易散開.
4.燒油落穫慢火炸4-5分鐘,(视乎d料有幾多而定)
5.之後落2碗水&蠔油、蒜蓉煑滚,再將d炸好嘅鮮竹卷放落 去,將d鮮竹卷煑下,確定d蠔油汁兩面都煑到,d皮變軟身,搞掂!

P.S. 其實我平時都少煑呢味,因為要切好多料,不過尋晚包鮮蝦韮菜餃,有好多料剩,咁咪加多少少嘢整埋佢law!

大宅

金茹牛肉卷醃料:
生抽、豆粉、鷄粉(師父)、黑胡椒粉
搽係肥牛裡面黎卷,如果唔係豆粉係面會黐穫or易燶,煎完一面再另一面就可,唔好反黎反去,易爛!毋需打獻,因為煑時金茹會出水,混埋係醃料內嘅豆粉,會自動成獻!

<<大廚RING教路>>

大宅

[size=medium]白汁芝士海鮮墨魚意粉

蛤 1斤
蝦 半斤
魷魚 1隻
急凍帶子 少許
墨魚意粉 1包(2-3人)
中國芹菜 1棵
蒜頭 切碎 半個
乾葱頭 切碎 2個
麵粉 2湯匙
牛油 1湯匙
低脂忌亷or鮮奶 236ml
芝士(Kraft Cheddar) 半盒125g or 片裝 4片
p.s. 用呢隻芝士先有濃郁芝士味,如果冇就用片裝代替.

1)加鹽烚意粉(20分鐘),過冷河後盛起,備用.
2)燒滾水將蛤烚開口即可,起肉備用.
3)燒滚水烚蝦至半熟即可,起肉備用;將d殼同蝦頭加2碗水慢火煲15分鍾,蝦水備用.
4)帶子解凍後加盬&胡椒粉調味;魷魚亦是加盬&胡椒粉調味.
5)中國芹菜去葉後,切碎粒備用.
6)起穫加橄欖油&牛油,落乾葱頭&蒜&芹菜爆香,落麵粉打圈整開(要快手),加蝦水後,落芝士(切粒可快溶)&(低脂忌亷or鮮奶),再落魷魚&帶子,d汁一滾,再將d蝦&蛤&意粉回穫煑熱即可.

大宅

[size=medium]芝士肉醬意粉

半肥瘦攪碎豬肉 10蚊
蕃茄 6個
意粉 半包
茄羔(罐頭) 大半罐/細size
茄汁 3-4湯匙
砂糖 2茶匙
芝士(Kraft Cheddar) 半盒125g or 片裝 4片
p.s. 用呢隻芝士先有濃郁芝士味,如果冇就用片裝代替.

1)加鹽烚意粉(20分鐘),過冷河後盛起,備用.
2)用生抽(1湯匙)、豆粉(半湯匙)醃豬肉.
3)係蕃茄底都

大宅

蕃茄牛肉 abc 粉

材料:
1. 蕃茄 2 大個 或者3 小個
2. abc 粉半碗
3. 牛肉 (可用豬肉或者雞肉)大約5-7 蚊
4. 洋蔥 1/3 個
5. 蒜茸 (可刪除)

做法:
1. 煲滾水, 水滾後落 abc 粉, 大約煮10分鐘. 記住要攪下, 唔好痴底. 到差唔多林就隔水過冷河, 備用.
2. 肉類洗乾淨, 攪碎.
3. 洋蔥切開細細粒.
4. 蕃茄洗乾淨, 去左個 "定", 介個十字, 放入滾水煮一分鐘. 夾起, 用冰水或者涷水浸一陣, 咁d 皮會甩晒.跟住攪碎變成茸.
5. 燒熱 pan 至微暖, 加入洋蔥, 炒幾下, 加少少糖, 再加好少油, 炒到軟軟地, 加入蒜茸. 如果唔食蒜茸就加入肉類. 炒香一面再炒第二面.
6. 如果喜歡可以加少少香料.
7. 加少少鹽或者鼓油
8. 加入 abc 粉, 撈勻佢
9. 最後加入蕃茄茸, 煮至滾. 試味
10. 可加芝士一齊食.

如果有問題請 pm 我.

大宅

[size=medium]日式炒雜菜

椰菜 1個
甘筍 半條
鮮冬茹 1包
芽菜 2蚊
牛油 1湯匙
黑胡椒粉 2茶匙

1)將椰菜、甘筍、鮮冬茹切絲.
2)橄欖油燒熱後,加牛油溶掉後,落椰菜+甘筍炒,蓋上蓋煑10分鐘後,加鮮冬茹炒3分鐘,再加芽菜炒2分鐘,落黑胡椒&鹽調味,用生粉水埋獻即可.

大宅

杞子龍眼糕

材料:
1. 龍眼肉 10-15 粒
2. 杞子 1 湯匙
3. 冰糖
4. 水約 300 克
5. 魚膠粉 10 克

做法:
1. 將龍眼肉及杞子浸軟. 切碎
2. 煲滾水, 加入龍眼及杞子. 煲約20-30 分鐘
3. 加入冰糖. 口味因人而異, 喜歡甜的可加多糖
4. 最後加入魚膠粉, 攪溶後熄火.
5. 放入啫哩杯或者模, 或者兜內. 待稍涼後放入雪柜至硬身.
6. 吃時可加椰汁, 花奶等等. 我個人喜歡淨食.

大宅

[size=medium]甘荀中國芹菜黑椒汁炒牛柳
材料: 甘筍, 中國芹菜, 牛柳, 蒜蓉
調味料: 黑椒汁
獻汁: 小小水, 豆粉,糖,麻油, 魚露

做法:
1. 甘筍,芹菜切絲/切粒, 牛柳切片/切粒
2.牛柳用黑椒汁奄10-15 分鐘
3. 油,蒜蓉起鍋, 炒熟甘筍,芹菜, 北起
4. 油起鍋炒牛柳, 半熟, 加入菜料,炒勻
5. 加入獻汁, 起碟.

大宅

[size=Large]碗仔翅

"四湯碗份量"
煲完湯唔要嘅"林瘦肉"拆絲一飯碗
冬茹切絲半飯碗
蝦米 2湯匙
急凍假翅1/3包(超市有售) or 木耳2-3蚊切絲
清雞湯0.5公升多d
清水1.5公升
雞蛋1隻攪爛
用生粉就要好多or馬蹄粉少d

將清雞湯+水煲滾後,落冬茹同蝦米煲20分鍾,之後落假翅or木耳&瘦肉絲,煲滾後用生粉水or馬蹄粉水打獻到自己喜歡嘅"傑"度,最後熄火落蛋花即成.

p.s. 落大紅浙醋、辣椒油、麻油&胡椒粉食.
(我就喜歡多醋!)

p.s.有一次我煲完螺片湯,將d螺片切絲加埋落去,變成'螺片碗仔翅'重有口感!有時又加d魚麵線都好正架!

大宅

[size=large]冬陰功

香茅 2支 斜切
南薑 1舊 切片
指天椒 3隻 (喜歡辣就5-6隻)
檸檬葉 10塊
冬陰功辣椒醬 2湯匙 (泰式雜貨鋪有售)
青檸(要汁) 2個
魚露 2-3湯匙
蝦 半斤
草菇 4両
泰式茄子仔 1開4(可以唔用都得)

1)煲滾水後,將香茅、南薑、指天椒煲20分鍾.
2)落檸檬葉、草菇&茄子煲.
3)最後落蝦,加檸汁(视乎要幾酸)&魚露(要幾鹹)調味,水再滾就熄火,如果唔係d蝦太熟會好老.

p.s.大型泰式雜貨鋪有pack裝嘅冬陰功湯料賣,只須用青檸汁&魚露調味就得.

大宅

[size=large]紅咖喱牛腩

坑腩 40蚊
紅洋葱 1個
乾葱頭 2個
蒜頭 半個
金不換 (只要葉,細半飯碗)
檸檬葉 10塊
椰汁or花奶 細罐
紅咖喱醬 2湯匙

1)先將坑腩出水備用.
2)爆香乾葱蓉、蒜蓉,加紅洋葱炒香再落紅咖喱&牛腩,之後落清水蓋過牛腩,炆2個鍾後落金不換、檸檬葉、椰汁or花奶,煑滾後用魚露調味,再用生粉打獻即可.

p.s.唔夠辣可加指天椒!

首頁

尾頁

跳至