2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我初時以為浴盤只是膠盤一個, 行過宜家時奶奶話買翻個, 咁我就買咗。$99, 但係後來睇書同埋朋友講,其實產後腰痛好多時係因為照顧BB的肢勢問題, 其中一個問題就係換片同洗澡。

所以我開始找一些令我可以唔駛彎身的浴盤,我心入面最理想的就是嬰兒換片浴盆檯,最好係下面可以做埋櫃放BB嘢,荷花有售約三千元。價錢係一個問題,無位放就更大問題。咁我再搵,有DD, 細少少的$600 900 一個, 價錢好理想,仲一次過解決洗澡同換片兩個問題。雖然佢有條喉可以放水,唔駛你攞起個盤,但係始終太大,因為呢個架要放在廁所,無理由放佢係廳沖涼然後推佢入廁所放水,所以最終放棄咗。

$719嬰兒換片浴盆檯

最終我買的是這個,淘寶買的,架連盤約二百多人仔。個架摺得埋,係就係次次要開收麻煩D,但係洗澡時真係好方便,唔駛彎身同BB玩得好開心,而家BB歲半都仲用到,我估可以用到兩歲。BB大咗佢會要求玩水,如果浴盤唔係Waist level 就唔可以同佢一齊玩。而且佢有些凸出的設計,BB洗澡時萬一鬆手都無咁易滑入水,安全D唔駛買浴網。講明先,個盤好大個架,我一買返來,我老公係咁話駛唔駛咁大個呀? 兩個BB都放得落。

浴盤連架,平時BB真係同我玩得咁開心架!

如果你想係香港買,MINIMOTO都有呢款浴盤,但係要盤連架要五百幾。不過佢細個D,無咁阻地方。

如果地方真係好有限,可能要搵呢D收得埋的浴盤,我自己未用過,不過見好多媽咪問,所以介紹吓:

1. 吹氣浴盤,$189,我個人覺得唔好玩啦,唔通日日吹?

2.Felxibath 四百幾

3.Karibu Folding Bath $420, 都幾多媽咪用

宜家浴盤$99.9, 有防滑, 其實都幾好用,因為無乜花巧可以用到BB好大。

最後,想問問各位媽媽對哪項嬰兒用品有興趣,咁我可以因應大家需要出Post, 唔駛大家買完後悔!

男爵府

回覆:新手媽媽入貨攻略 – 浴盤篇

我都在淘寶買左你果款和吹氣,因BB"有幾頭住家",因應需要

17/12 5w6d 0.54cm 閃閃 ; 31/1 12w2d 6.11cm 頸皮 1.5mm  Oscar passed; 2/3 16w4d 175g; 19w3d 334g 仔仔; 21w 450g; 25w 856g; 29w 1556g; 32w 2057g; 34w 2400g; 36w 2870g; 37w 3073g; Born on Aug 3 3055g

大宅

Thx...收縮到果D好似慳位又方便

別墅

BK Milk勳章

I bought this one

大宅

多謝分享

子爵府

好informative ar 可唔可以講下奶瓶ar,新手真係無從入手。thanks

大宅

回覆:kyria 的帖子

多謝你呀,我都在為浴盆煩腦,都唔知買邊個好,多謝你的資料哦

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

摺嗰個我朋友用過,膠邊好快漏水,同埋舊年二百蚊有交易

別墅

謝謝分享.. 我朋友都買左摺O個款呀!都聽聞唔錯呀!

大宅

引用:摺嗰個我朋友用過,膠邊好快漏水,同埋舊年

原帖由 aprilbaby04 於 13-03-24 發表
K牌 定F牌 呀?

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

回覆:bswong 的帖子

好似一田有得賣,佢話膠邊有漏水,
同埋其實個盤bb大個唔再用黎沖涼,可以攞黎洗衫,我就唔會買摺。

大宅

我會買Flexi, 朋友用過話正,又慳位

男爵府

我喺香港嘅網店買咗 FlexiBath@$394.2 (實在好心急 ) 雖然屋企未至於好迫,但係都唔想有個巨盤要揾位掛,又漲谷谷咁 mouth: Karibu 雖然可摺,不過好重手,開收都多步驟過 FlexiBath...

子爵府

認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

其實將個盤放抬面沖, 都可以做到不用彎腰效果.
另陪月教落, 其實買D無塞既盤會好D, 因10個有8個都話容易漏水問題.

別墅

多謝分享, 我99都叫我放上枱沖, 但我有D擔心搬來搬去搬到腰骨痛mouth:

男爵府

回覆 szeszesue 的帖子

會辛苦架, 仲會越來越辛苦, 因為佢越大, 盆水越多, 越重.

男爵府

ms.coffee 發表於 13-3-26 14:48
其實將個盤放抬面沖, 都可以做到不用彎腰效果.
另陪月教落, 其實買D無塞既盤會好D, 因10個有8個都話容易漏 ...

可能我好彩, 我個盆用咗年半, 一D都無漏。放枱面沖, 你要日日搬來搬去,陪用湊第一個月, 盆水少, 佢無所謂,BB再大D, 盆水大, 要你搬你就知.

男爵府

k4r3n4 發表於 13-3-24 12:30
I bought this one

It looks nice but a bit small and cannot be used for long.

男爵府

aprilbaby04 發表於 13-3-24 16:47

佢會唔會唔係買正貨呀? 未聽過二百咁平.

別墅

BK Milk勳章

引用:Quote:k4r3n4+發表於+13-3-24+12:30+I+boug

原帖由 kyria 於 13-04-07 發表
It looks nice but a bit small and cannot be used for long.
I also bought the inflatable bath tub later

首頁

尾頁

跳至