親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

本身我係一月份promotion book左6月28去年7月2日返,今日見jet star 又做promote 咁我八卦check下e家機票賣幾錢,點知發現7月2日回程無左下午3點幾班機,心中不秒,即刻係主頁check my booking, 先見到通知話改我回程班機,問我接唔接受改朝早10點幾班機 唔接受可以簡refund 我早兩日先book左後兩晚聖淘沙3d2n package, e家無得簡硬食 但我又唔憤氣, 無accept 又無reject 諗住拖住先, 我衰d咁諗,因為我一月份訂時都幾平,會唔會e家多人book 班機full,所以迫我轉早班機,因我check 過e家只係7月1,2無左3點幾班機,其餘日子都有,會唔會我accept 左之後拎我d位去賣,有冇JM都有類似經驗

伯爵府

BK Milk勳章

回覆:有冇人試過俾jet star cut 左班機?

Budget airline係咁架,不如你回程坐Tiger?

侯爵府

回覆:opheliatam 的帖子

估唔到第一次坐廉航就出事,tiger我岩岩check左,同日下午兩點有機,但我計過jetstar 退返3k幾俾我,我7個人,轉坐tiger 要成5k幾,實數唔識計,留多3個幾鐘要俾多成2k幾3k好貴

伯爵府

BK Milk勳章

咁似乎留多一日新加坡仲化算

侯爵府

有無買保險, 航班取消可以CLAIM 保險的..

珍珠宮

BK Milk勳章

我睇左我7月尾返嗰班都改左10點幾,原定plan左嗰曰無行程,而家不用諗去邊,直去機場食早餐行街

侯爵府

回覆:opheliatam 的帖子

阿女要返學

侯爵府

回覆:焯媽媽 的帖子

未買呀,之前check過匯豐銀行果d要出發45日打後先可以買

侯爵府

回覆:ccyin 的帖子

咁你accept左? 10點幾機咪要7點幾出發出機場?

珍珠宮

BK Milk勳章

我未confirm架,岩岩打去問,話可退,我又chk左Tiger,如轉Tiger會平d,但我會睇定d先

珍珠宮

BK Milk勳章

買左保險有得claim嗎?好似無架

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:esther_fong 的帖子

仲有無另一班機時間好d呀?打去cs轉你想果班機。

珍珠宮

BK Milk勳章

回程得早上6點幾,或10點幾

侯爵府

引用:買左保險有得claim嗎?好似無架

原帖由 ccyin 於 13-03-25 發表
買左保險有得claim嗎?好似無架
買左旅遊保險當然有得claim啦!
不過, 都要睇下你買咩保險啦!
好似埃及熱汽球事件,個個團友都有買旅保, 不過不是每位團友都有的索償。

其實航班取消都常見的,如果樓主不是買cheap flight的話, 遇上航班取消, 航空公司只會提供一個更好的選擇, 例如由經濟位提升至商務位。

祝樓主好運。

伯爵府

BK Milk勳章

Jet star tiger 返香港係一日3班,有時其中一間廉航除消一班,或CX/SQ d飛銷路唔錯,另一間廉航就坐地起價,要留意。仲有tiger應該要去budget terminal,小心去錯地方

男爵府

醒目開學勳章

唉!我都係,我7月回程班機由下晝3點幾改咗朝早10點3,好激氣,最衰自己上星期喺Agoda訂咗冇得refund既酒店,焗住要去,如果唔係就refund ticket fee改去第二度,估唔到第一次訂budget airline 就咁!

侯爵府

回覆 peachtea 的帖子

我都係呀, 唔係訂左酒店, 我會簡refund 改去第二度

今次仲要係唔send email 通知, 早幾個星期去程提早5分鐘著陸佢都特登send email 通知我, 問我接唔接受, 估唔到今次取消班機返而唔send email通知, 我22號先book酒店, 如果佢一早send email俾我, 我唔駛咁“呢hea” 直頭簡refund啦

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆 peachtea 的帖子

但REFUND只係回程咋, 去程唔得, 因為冇cxl

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆 焯媽媽 的帖子

即係我豬左, 上次坐EVA 去台北, 佢都係改後一班... 冇問佢claim返... 但我記得之前check過係claim唔到, 可能買果個plan 冇得claim

侯爵府

回覆 ccyin 的帖子

唔係呀, 佢可以俾我簡埋去程refund 哦..

首頁

尾頁

跳至