跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 有冇葵馥苑靚媽咪,入o黎吹吓水

hihibabyeyes,
依家我地一家3口都冇事, 可能係已經習慣這裡空氣!
這裡好似係我個仔最大, 剛剛9歲升小四.
我地住安葵, 我就要番工, 因為要搵多d錢比個仔學野!

洋房

fion,d 小朋友又開學,我又進入作戰狀態 !!!!
我個大仔今年升小三,你個仔有無補習,我見好多小朋友係三年級開始補習,你個仔係邊間學校讀呀?
[img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid223/p8bc03cdf15d900b6b6d21d3164e96b96/ead53bf2.jpg[/img]

大宅

亞仔係讀SFA-->聖方濟各英文小學, 我每朝七點都見有幾位學生向樓下等保母車, 不過我就自己送個仔番學, 跟住自己番工.
暫時亞仔無補習, 不過學好多野:-
星期五放學後英文oral,EQ班,單簧管
星期六少年領袖班,奧數
星期日游泳,籃球
星期一至星期四就要上學校d課外活動, 依家就想星期六同個仔報普通話班...

大宅

fion414,

嘩~~~您個仔日日都有節目喎

佢之前讀邊間幼稚園?聖方濟各英文小學都好多人想入,聽人講教0既程度比出面小學快1年半.....

洋房

嘩fion,你個仔好勁呀!可以有咁多時間學咁多嘢!
你仲要番工,真係好勁呀!
我個細仔今年都上小一,依兩日佢地番咗學覺得成個人輕曬!!
[img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid223/p8bc03cdf15d900b6b6d21d3164e96b96/ead53bf2.jpg[/img]

洋房

hi 肥司拉,我見呢道好多人讀春葵樓下間荊冕堂,好似唔錯咁,
葵蓉樓下有間好似係樂善堂幼稚園,有西人教英文,(好似春田花花幼稚園賣告白咁 )試下去八下

大宅

肥司拉/hihibabyeyes,
佢之前讀普通幼稚園, 不過佢考到聖方濟各, 我就冇參加小一派位, 諗住讀上去打好個底, 間學校真係幾深, 小四讀小五英文, 數學用中文及英文教&讀高半級, 常識都係用英文.
因為冇中學聯繫, 有好多人讀完小一,小二就插去其他學校, 如男拔, 女拔,喇沙等, 而10歲鋼琴神童當年都係向聖方濟各讀P1-P2, P3先轉左去男拔. 其實間學校係好好, 但年年都有好多人走, 我覺得學校已經冇以前咁勁!

洋房

fion ,你個仔有無話讀得辛苦呀?我讚乘你話要打好個底,我都諗咗好耐同個仔揀咩小學,以前住沙田揀咗間比較谷學生o既學校,但係我個仔讀得幾辛苦,佢要讀得輕鬆d o既學校,出到黎得間cheap cheap 許大同有位,諗住讀住轉,但見佢讀得輕鬆咗,有心機咗,d老師又好耐性,所以就無同佢轉校,連細佬都入埋去一齊讀,但係到今時今日仲係好想同佢地轉校,但係我個大仔又好難識應,依家又三年級,再轉又怕影響佢成績,又怕係而家呢間學校學o既野唔夠人地多,心大心細....... 係呢你個仔係邊道學oral,我都想幫我對仔揾d英文班,貴唔貴呀?
THANK YOU

大宅

我個兒讀得OK啦, 可能佢本身記性好, 而我要求唔高 ,但運動就唔掂, 所以佢依家逢星期日早上去ymca游水&打籃球!
其實學校課程淺, 會讀得輕鬆及有番自信, 但到時入到英中, 上課時就會跟得比較吃力, 可能會失去自信及學習興趣, 不如照讀先, 再同佢向出面搵d英文課程, 而平時就要多d睇英文書, 睇英文卡通台, 等佢地對英文有興趣及提昇能力!
我係同番自己學校幾個家長自組英文小組, 果位miss以前教開英文, 依家自己開左間centre, 地方雖然細, 但見佢教得幾好, 地點係太子, 費用每小時$120-$160. 另外識一個centre係愉景新城, 由外籍老師教oral, 家長也可以幾個自組開班.

男爵府

hi....各位媽媽

係咪成日見到好多大肚婆呢 家下會小左一個架喇 因為我隻BB豬~8月28號出左世喇 今後妳地只會見到有個豆丁咁細既BB出入喇
坐月期間, 好鬼得閒, 唔駛湊b, 唔駛煮飯 仲去左隔離商場做瞼~都唔錯既
但係果次去做, 果位姐姐仔問我~係咪有左 :-( 死啦, 個肚幾時先收番呀 :-(

洋房

fc,恭喜曬!!
坐緊月就補下,依家唔補遲D身體會好差,如果你餵人奶,個肚都會收得好快,我以前餵人奶,大約兩個月個肚巳經唔多覺,不過仲有D肥,到阿B三個月大,你又補完身就開始減肥,補還補唔好暴食,生完肥好難減!!!
祝你同阿B身體健康!!肥肚仔早日BYEBYE!!

大宅

fc1668,
恭喜!恭喜!
唔駛湊bb, 又唔駛煮飯, 真係恨死隔離!

男爵府

我開刀所以未開始補呀 :tongue: 人奶都無餵呀, 今日去完醫生樹, 比起未生時, 多左14磅 :-( 陰公喇

家下咩衫都著唔到, 出街都係著老公啲衫咋 :-(

大宅

fc1668,

恭喜您添丁呀~~~
song : 恭喜您,恭喜您,添丁又發財......

您比起未生時重14磅濕濕碎啦,我重左廿幾磅,直情係重災區呀

大宅

肥司拉/fc1668,
妳地都要讓位...因為我係超級重災區!

男爵府

到底會唔會可以打回原型呢 :-( 開刀又唔可以做運動 :-(

大宅

大家好,我係新丁嚟o架,唔係好知點樣,我想帶我仔仔join playgroup,but我又唔知應點先至可以,而且我地都係住係葵馥苑附近...我個bb剛8mths大..多多指教

洋房

fc,唔洗咁心急啦身體好d先做運動都未遲,你去o左後檢查未呀!如果傷口好番曬,又無痛,應該可以做運動。
你有無問吓醫生呀!!
你個仔張相笑得好奸!

洋房

hihi,各位靚媽咪,我昨日去咗管理處投訴o個個新閘門,好難開又好重,早幾日落雨我又買咗好鬼多野,差d連個門都開唔到

大宅

今日兩點幾去飲茶時, 一出新閘行條樓梯, 就見有成班飛仔飛女坐向條樓梯, 之前又見過d飛仔飛女向ok門口食煙, 附近環境越來越差......

首頁

尾頁

跳至