在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

朋友介紹左份新工,亦己見成左,但而家好掙扎到底走唔走好,大家可否比d意見我呢?

新工好的條件: 人工高左2k,人少得幾個人,仲要大部份係男人,少事非,有舊同事係果到做緊,有雙糧。
新工的唔好處: 高左果2k係要試用期後先有,工作性質唔同左,多嘢做有機會經常加班,亦因為人少所以請假放假唔容易。

而家份工的好處: 甚少加班,就算要加班都有錢,工作比較彈性自由,有事放假請假比較容易,有雙糧及花紅。
而家份工的唔好處: 多事非,上司賤(係我面前當冇嘢,係我後面咒我個b),公司制度日日唔同,人工唔會加得多(每年加你200),公司想cut人都唔炒只會逼你自己走。

我而家擔心的係,因為工作性質唔同(其實同我而家做緊的都近似) 但怕自己做唔黎,怕過左試用期後佢唔加人工(咁計過唔加的話,人工仲少過而家呢到),同埋怕難就時間/放假等。

c6就希望我繼續留係到,因為有咩事請假都比較容易,c6公司唔係話拿假就拿假,要上面批。佢怕如果bb有咩事要我請假請唔到會好麻煩。

但因為要供樓,要養4大長老,仲有bb 同工人,多2k真係好吸引,希望大家比d 意見我。

公爵府

畀面勳章

第一份工唔係太吸引。。。無辭職既動力。。。搵過份啦。。反正有得做緊。。

大宅

回覆:走唔走好

第二份工想cut人喎,咁一定走啦。

伯爵府

易請假同唔駛OT, 我覺得抵得過2K. 我就唔會走.

男爵府

都係架 睇面碼 都要圍埋福利條數架

我依家有雙糧 有花紅 但年假局新年放晒 平時請假超難一定要扣錢 無醫療 但就唔駛OT ...5.5DAYS ......

(我都有煩惱 難請假係一個掣肘 因為有個BB 好多時都唔知幾時會請 但又要就住公司人手 下下都要提早請 有時急時點會知呢又........年假又年年清 一年咁多日點會話無突發野 公司人小 清一色男人 我有時都幾悶 - 唔係無野做個隻悶 係心態 公司小左人又唔會請 工作做多左 我都煩惱中........唔做野就一定唔得 阿B先咁細)

大宅

catlee324 發表於 13-4-9 13:50
都係架 睇面碼 都要圍埋福利條數架

我依家有雙糧 有花紅 但年假局新年放晒 平時請假超難一定要扣錢 無醫療 ...

嗯......其實我就係咁諗囉。唔做又唔得,但怕行錯一步到時兩頭唔到岸都唔知點算。

男爵府

jasperpsc 發表於 13-4-9 15:36
嗯......其實我就係咁諗囉。唔做又唔得,但怕行錯一步到時兩頭唔到岸都唔知點算。 ...

真係同是天涯 ......

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

shpfamily 發表於 13-4-9 11:33
易請假同唔駛OT, 我覺得抵得過2K. 我就唔會走.

認同,我之前都係因為咁,放棄左一份人工加幾K的新工!

男爵府

2k唔算真係多好多 如果而家呢度時間彈性既話搏唔過 太困身好難顧bb

禁止訪問

回覆:mamamia06 的帖子

男爵府

唔保証既2k加幾多不明確因素,我唔會走。再搵下工先呀樓主

大宅

回覆:走唔走好?

易請假係因數之一,如果係我我唔走,最緊要準時收工,請假冇炸型

男爵府

除非好想轉新環境,因為請假呢板野是做父母最重要。好像我公司,有事叫做打電話回去就可。(暫時老闆都只是說我請太多假) 如果不是肯定有2k那就一動不如一靜

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:朋友介紹左份新工,亦己見成左,但而家好掙

原帖由 jasperpsc 於 13-04-09 發表
朋友介紹左份新工,亦己見成左,但而家好掙扎到底走唔走好,大家可否比d意見我呢?

新工好的條件: 人工高左 ...
唔走,無謂博

大宅

多謝咁多位的意見。。。我決定都係唔走,一切以bb為先

複式洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

回覆:jasperpsc 的帖子

唔走,搵到份好d嘅先走啦

禁止訪問

首頁

尾頁