嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

Re: 有無bb有小腸氣, 可以點

Hi AlvinMom,

請問你仔仔的水啷手術是開刀還是微創?

Emily :oops:

別墅

bemily 寫道:

請問你仔仔的水啷手術是開刀還是微創?

Bemily,
開刀的, if 微創, it may cost $50K ar! be'cos my cousin's daughter find Dr. Yeung Chung Kwong to do 小腸氣 on Jul, he charge her this price.

besides, i think if the situation is not bad, public hospital will perform 手術, you know, cost is expensive for 微創 ma!

複式洋房

Thanks for your reply...

How long did your son to recover it?

Did he left hospital after the operation one day later?

複式洋房

請問你可否講講手術成個流程給我聽聽,例如,手術前,後幾小時小時不可進食,手術幾小時?何時可洗澡等...

珍珠宮

各位媽咪:
唔好意思,近來忙,所以一次過回應:
1. 小腸氣唔等於水囊。我個仔就係有小腸氣但無水囊。有水囊會增加手術的難度,未必做到微創。
2. 流鼻水、傷風唔係唔做得微創,只係會影響麻醉,會令到麻醉的過程危險,所以做手術前,醫護人員會再問BB有無呢d問題,如果有,手術就要延期。
3. 我之前係瑪麗遇到個媽媽,小BB係廣華refer佢過瑪麗睇的,係咪可以問下廣華?或者直接去瑪麗排?

複式洋房

Froggy_joe 寫道:
各位媽咪:
唔好意思,近來忙,所以一次過回應:
1. 小腸氣唔等於水囊。我個仔就係有小腸氣但無水囊。有水囊會增加手術的難度,未必做到微創。
2. 流鼻水、傷風唔係唔做得微創,只係會影響麻醉,會令到麻醉的過程危險,所以做手術前,醫護人員會再問BB有無呢d問題,如果有,手術就要延期。
3. 我之前係瑪麗遇到個媽媽,小BB係廣華refer佢過瑪麗睇的,係咪可以問下廣華?或者直接去瑪麗排?

Thanks for your reply...very useful ar...

珍珠宮

bemily,
唔好客氣。
我當初知道個仔有小腸氣都好驚青,即刻走上黎問呢度的媽咪點算。都係人人為我,我為人人o者。
原來咁多BB都有呢個問題,分分鐘可以成立一個「媽咪關注小腸氣聯會」……

侯爵府

我仔仔係水啷黎BOR, 但都係做微創BOR

珍珠宮

hihirita,
幫我仔仔睇的醫生,話好彩我個仔無水囊,唔係就比較麻煩,手術難度會高一點,係「可能」會做唔到微創。
不過,醫生話無論點都會試左微創先,唔得先會做傳統開刀。佢話就算無水囊,微創都唔一定成功的。
嘻嘻,所以我話係「可能」,呢個係醫生最穩陣的講法~~簡單d講,即係有水囊會增加手術的難道o者。

侯爵府

Froggy_joe
下, 做完微創唔成功再開刀, 好驚呀

AI YA, 我仔仔又傷風咳, 好擔心呀 :cry:

複式洋房

Froggy_joe,

係呀,所以遲d我都可能可以幫手解答問題呀...

複式洋房

Froggy_joe,

你bb在邊間醫院做手術,係唔係私家,個DR.好似幾好wor...

珍珠宮

hihirita,
你唔使咁驚~~
學我個醫生話齋,(我問佢我個仔係咪會做微創?)呢個世界緊係做左d好野(微創)先!
我個醫生話,如果微創唔得,先會做傳統開刀,係麻醉前會同我地講明,因為到時候,微創攪唔點,會即刻做傳統開刀,事先聲明,咁就唔使麻醉兩次,醫生可以即場決定。
醫生都話,微創攪唔掂的機會好少。況且,Prof Yeung咁權威,做過N咁多次微創,點會難到佢呀。
醫生都係保險先會咁講o者
希望唔好嚇親你∼∼∼

珍珠宮

bemily,
我係瑪麗做的。
我個醫生……我會形容佢係妙問妙答o羅……總之就妙啦,我諗只有fung1975會明我講乜野,因為你未見過,你係唔會明白,嘻嘻。
我初時對醫生信心不大,但排期個護士同我講,我o個個醫生係瑪麗係專做小腸氣的,好專業,咁我就放心好多。

侯爵府

Froggy_joe

唔該哂你呀, THANKS

咁又係我應該信E生既 (但仍然好緊張)
希望仔仔D傷風咳快D好番啦

複式洋房

Froggy_joe,

我仔仔都係22/9在瑪麗做喎,請問你可否講個流程比我知呀?
你個Dr. 叫咩名呀? 可能我都係佢做喎...

侯爵府

繼DR YEUNG, Froggy_joe 係BK MAMA小腸氣權威

複式洋房

hihirita,

我都係好緊張呀,仲緊張過生bb口果陣,希望我們的bb都可以明天病好,手術成功及順利啦...
Good luck both la!

侯爵府

bemily,

我擔心左成個月勒, 之前仲騰雞, 好采呢度D MAMA好人, 又唔怕我煩, 而家都放鬆左, 但始終都擔心
你擔心物野呀 我自己都唔知擔心物, 可能擔心麻醉卦
YES, GOOD LUCK BOTH

珍珠宮

hihirita,
唔好話權威唔權威,正所謂久病成醫,自己個仔病就更係緊張,有得揀,我寧願乜都唔知,個仔健健康康就唔使煩咁多。
不過好彩呢度BKd媽咪好幫得手,好似fung1975, jile等等,佢地都解答左我地不少疑難,唔係我邊識得追問醫生咁多問題呀~~
你好好照顧你仔仔,希望你個仔仔快d好返啦~~~relax
hihirita 寫道:
繼DR YEUNG, Froggy_joe 係BK MAMA小腸氣權威

首頁
12345...8

尾頁

跳至