嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

想分享一下
我個女只係兩隻手背有濕疹,但發超上来又红又腫,找到損晒
搽过3次類固醇,但轉季又起

那我看了這裡的post,再加自己的方法,從上星期六開始試,到今天星期二,佢隻手背好返8成,生返d白色的肉,雖然重鞋鞋地

1)晚上用100%純天然蜜糖包手,視乎面積,我用繃帶加纱布,第二天早上才折. 我女一整晚沒有痕设有找,第二天拆時,包了的皮膚是很柔軟的
真蜜好重要,我有朋友之前從 new zealand 帶回來給我的說纯蜜糖都没用,我觉得可能不是纯正的.

2)洗澡後用金銀花白菊花煲的水浸手身 15mins

3) 日間用天然籚薈搽手,乾了馬上搽椰子油溝甜杏仁油.1小時搽3,4次

我女快3歲,濕疹是1 歲左右起的. 現在看見生出來淺白色的肉,好感動
看看見其他 sis 的 post 黑皂,也想買來試下
我会 keep 隹做下去,希望可 100% 好返
現在轉季的天氣,換了以前已經又紅又腫又找損晒成晚搽椰子加甜杏仁油都唔掂

子爵府

回覆:starrymama 的帖子

搽椰子油無爆發咩?

珍珠宮

畀面勳章

搽椰子油無爆發咩?
冇喎,但搽了半年都没好
更正一下,我囡的治療由上星期三到現在,一星期了

珍珠宮

畀面勳章

应該說不知有冇爆發,因无用, keep 住都是紅红腫腫,只有搽類固醇,才有舒緩現象

子爵府

回覆:starrymama 的帖子

我有睇過嚴浩本書講,蜜糖係令傷口癒合的。

珍珠宮

畀面勳章

一定要用真蜜糖,市面那些溝了沙糖...是冇用的

另我也定了阿麻籽和阿麻籽油,魚油,晚点給她試,希望不要再返發

男爵府

引用:一定要用真蜜糖,市面那些溝了沙糖...是冇

原帖由 starrymama 於 13-05-01 發表
一定要用真蜜糖,市面那些溝了沙糖...是冇用的

另我也定了阿麻籽和阿麻籽油,魚油,晚点給她試,希望不要 ...
請問邊度可以買到真蜜?

珍珠宮

畀面勳章

我個支係62朋友係印尼做嘢帶回來的,話看住個d印尼人係森林採的. 我當了全家之宝,唔捨得食

可以上網試試search連花谷,我觉得 ok

那些市面買到的外國蜜糖我没有再買了,因為朋友之前給的沒有效.不想再試,价錢又貴

子爵府

回覆:濕疹天然治療分享

但佢俾你包,我仔2歲半著襪都自己除晒

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

Dado康 發表於 13-5-1 09:39
但佢俾你包,我仔2歲半著襪都自己除晒
趁但夜晚訓左先
但我女鐘意貼膠布,冇事都貼的

子爵府

大宅

回覆:濕疹天然治療分享

呢個係成功治標嘅方法
有個可以治本嘅方法你有無興趣知?
只需要戒口同按步就班咁搵出敏感食物,唔駛錢或者買咩特別嘢

男爵府

引用:呢個係成功治標嘅方法有個可以治本嘅方法你

原帖由 dim731 於 13-05-10 發表
呢個係成功治標嘅方法
有個可以治本嘅方法你有無興趣知?
只需要戒口同按步就班咁搵出敏感食物,唔駛錢或者買 ...
有興趣知治本的方法,有勞!請講....

男爵府

引用:我個支係62朋友係印尼做嘢帶回來的,話看住

原帖由 starrymama 於 13-05-01 發表
我個支係62朋友係印尼做嘢帶回來的,話看住個d印尼人係森林採的. 我當了全家之宝,唔捨得食

可以上網試試s ...
我想問下,真蜜都有好多種:冬蜜、龍眼蜜,荔枝蜜、百花蜜......知唔知有冇話邊種功效好D,還是只要係真蜜就得呢?請問你果支係咩蜜呢?

珍珠宮

畀面勳章

吾知係咩蜜,我62朋友帶回來的. 印尼咁熱,应該吾係冬蜜掛?!

大宅

引用:Quote:原帖由+dim731+於+13-05-10+發表呢個

原帖由 Puppet8 於 13-05-11 發表
有興趣知治本的方法,有勞!請講....
想知你小朋友幾大?
食人奶定奶粉?
幾時開始發〜

男爵府

引用:吾知係咩蜜,我62朋友帶回來的.+印尼咁熱,

原帖由 starrymama 於 13-05-11 發表
吾知係咩蜜,我62朋友帶回來的. 印尼咁熱,应該吾係冬蜜掛?!
Thx!

男爵府

引用:Quote:原帖由+Puppet8+於+13-05-11+發表有

原帖由 dim731 於 13-05-11 發表
想知你小朋友幾大?
食人奶定奶粉?
幾時開始發〜
現在15個月大,出世幾日大已經開始出一點點,慢慢越來越多,個半月大成個面發到好嚴重睇醫生先知係濕疹。一直都係食奶粉,低敏、豆奶、羊奶都試過唔得。仲越來越多,成身周圍都有,1歲左右頂唔順睇西醫搽左4日類固醇,仲差到不得了,搞到九成皮膚都係,爆到密密麻麻....D皮膚變到好硬好巢,好似層蛇皮咁。13個月大戒晒所有奶,濕疹依舊反覆。有個媽媽話黑皂可以醫濕疹,試左一個月,比以前好左好多,皮膚都冇咁硬,可能搽過類固醇關係皮膚仲係有D巢,濕疹都係反反覆覆,不過已經比以前好好多。依架多數都係食佛手瓜、粟米、番薯、白合、鮮淮山、小棠菜、紅椒、黃椒、黃豆、豬肉、蘋果、提子、依架試緊橙

大宅

引用:Quote:原帖由+dim731+於+13-05-11+發表想知

原帖由 Puppet8 於 13-05-11 發表
現在15個月大,出世幾日大已經開始出一點點,慢慢越來越多,個半月大成個面發到好嚴重睇醫生先知係濕疹。一 ...
綠葉菜都應該無問題
因為敏感都係由食物中嘅蛋白質引起,除左雞同豬唔會

首頁

尾頁

跳至