爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:乜你唔知揸Benz嘅人成日比人叫Benz+L+嘅咩

原帖由 瑤瑤爸爸 於 13-05-03 發表
乜你唔知揸Benz嘅人成日比人叫Benz L 嘅咩!
瑤瑤爸爸,揸honda 車都會俾人話H車架

禁止訪問

禁止訪問

大宅

引用:可能我講得唔清楚,我有小朋友,爭扎緊係咪

原帖由 yauwingchuk 於 13-05-03 發表
可能我講得唔清楚,我有小朋友,爭扎緊係咪有必要轉7人車。想轉Honda或者其他日本車係因為躺門,如果轉歐州 ...
用房車接小朋友有咩問題?唔好迷信敞門嘅優點,彎腰放小朋友落car seat並非十分困難。敞門嘅方便係sacrifice車架嘅剛性同抗扭,所以操控較差。再唔係就換架mid size SUV例如X3同Q5,差不多無須彎腰就能放bb上車。不過都係果句,你喺呢區問車,十個有九個都叫你換7人車。

禁止訪問

大宅

水撥同指揮燈掉轉左, 呔盤唔識自己"趺"落黎. 車頭燈唔識自己轉高式低燈, 其餘操控上都差不多.
只是房車轉查mini van 轉彎要駛出d才轉, 唔係會掃到條腰.

其實r class 都可以坐7人, benz 都有van 架, 點解一定要honda? [size=14.857142448425293px]敞門唔一定好, 會夾到小朋友手架..

[size=14.857142448425293px]至於心理上問題...我唯一想到就係路上d人唔會再讓你(唔好聽d就係唔會因為怕左你而彈開)

[size=14.857142448425293px]其實咩車都係咁渣架啦, 講價錢馬殺拉蒂都唔夠的士貴啦!

dadhk  總之
渣出街的的士
貴過
渣出街的賓士  發表於 13-5-3 23:54
bomberchan  的士只係牌貴, 車價好平咋  發表於 13-5-3 12:08

大宅

"bomberchan 的士只係牌貴, 車價好平咋"

又係喎! 不過冇牌又點出架的士呢? 講到尾都係自我感覺良好就得啦!

大宅

引用:Quote:yauwingchuk+發表於+13-5-3+10:39+可

原帖由 johnnywalker 於 13-05-03 發表
7人車唔只係得honda有趟門喎,點解只諗honda?樓主對牌子似乎好著重。

歐洲都有7人趟門,vw都有,你唔怕佢 ...
VW Sharan配嘅2.0t引擎和濕式DSG波箱,能應付較大馬力輸出,so far濕式DSG波箱喺VW同Audi都冇重大問題。出事嘅係乾式DSG波箱,因為佢係低成本產品,只能應付低馬力嘅引擎。所以不能一概話DSG唔掂。

zippyzgs  Yes, 唔係全部 dsg 都有問題  發表於 13-5-3 13:07

大宅

回覆:Benz轉Honda,心理上要點樣調節?

楼主講嘅心理調節係咪指自己由欧洲名牌房車轉揸7人日本車,感覺自己好似变咗“受僱司機“?唔想被人覺得自己係“司機“?

複式洋房

司機呀...小小啦

RayEE  除非你外表似劉青雲,唔係應該唔會當你係司機.   發表於 13-5-5 14:20

大宅

畀面勳章

由5人車轉7人車.感覺車廂好熱鬧.要控制自己駕駛時的專注力.其次,遇上減速路障要小心駛過,'櫈'親家人不太好.入灣時,有爸爸提出了要特別減速.最重要是:今後不要在路上跟其他人鬥氣.一家大細在我手.由於駕車太慢,易有睡意,香口膠和咖啡要在車上給駕駛者使用.

男爵府

做人老豆喇,仲要計較外人,仲要係連你姓乜名乜既陌生人點睇自己?

自卑既人,就算全身名牌都會覺得寒酸、家只會當你全身朱義醒。

Wishsss    發表於 13-5-4 21:37

別墅

i wonder how others' opinions can affect you being the owner and the driver. the concerns from us may not necessarily be the same as yours. so it is more realistic to see how you use your car in day to day life and then ask yourself if changing to a 7 seater justifies all the needs.

大宅

引用:司機呀...小小啦 +

原帖由 yauwingchuk 於 13-05-03 發表
司機呀...小小啦
其實我老公都有呢個“司機“嘅感覺,所以佢唔会買7人車,而且無必要。佢話揸7人車時,得自己一个坐時真係好似做咗“受僱司機“,揸架C仔或E仔郤唔会有呢个感覺(唔係因為架車係咩牌子或有幾貴),加上住嘅屋苑里,揸7人大車多數係受僱司機,我諗如果佢揸7人車的話,感覺会不太良好。我諗楼住都係有呢個心理吧!

如果楼主係因為家庭需要而换大車,都無計,為咗佢地坐得舒服,自我感覺應該放埋一边,盡快熟習大車的操控(呢到好多熱心人幫手提供意見),将來孩子大個咪换返架dream car揸lor....

楼主又可以考慮keep住架benz,另買一部7人車,得自己一个時咪揸benz, 要車家人時咪揸大車lor, 既可照顧家人、又可保持駕駛樂趣

大宅

揸房車轉7人車,梗唔慣啦。不過H牌維修費會省很多。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

有個朋友,自己平時返工揸E仔,佢架alphard頂級係請司機揸,負責車老婆仔女,一到星期日司機放假,佢就要自己揸返7人車接送老婆仔女,連佢都笑自己係一個職業司機,佢話駛咩理人地點睇,最緊要家人坐得舒服

老公識得一个人,佢揸幽靈之子,外表风光,不過欠很多街数,所以話揸靚車的人一街都係,又如何?!家人最重要

禁止訪問

大宅

引用:回覆+florence+的帖子車係自己用,洗乜諗人

原帖由 54324020 於 13-05-03 發表
回覆 florence 的帖子

車係自己用,洗乜諗人地點諗?
呢d係個人感受嘛,唔想接受而又唔影響别人的,就隨他吧,每个人都可以对每件事物有唔同睇法同唔同感受的自由

首頁

尾頁

跳至