爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

引用:回覆+florence+的帖子車係自己用,洗乜諗人

原帖由 54324020 於 13-05-03 發表
回覆 florence 的帖子

車係自己用,洗乜諗人地點諗?
好同意你講7人車真係好舒服,車箱大,又寬敞,老人家坐又舒服,

大宅

回覆:Benz轉Honda,心理上要點樣調節?

樓主唔好俾自己壓力,唔好諗住做好爸爸就一定要楂七人車。就算你揸雙坐位跑車,放假一家人坐巴士都可以冇問題。如果換七人車搞到自己揸得唔開心就唔好啦。

男爵府

回覆 yauwingchuk 的帖子

我都試過Benz轉日本車/8人車,如果你講實淨同質感確實有分別,但短時間可習慣,但你似乎唔係主要考慮呢方面,而係面子問題,咁可以話你知咁樣心態做人好辛苦好無謂,唔通你認為揸Benz 停低落車會有人列隊歡迎你幫你開門扶你落車?學其他師兄講除非你揸開林寶丶法拉利之類就大分別啫,Benz /BMW周街都係有咩特別?日本車唔係最豪嘅Estima都50幾萬啦!

禁止訪問

子爵府

不如揸巴士,好貴架

複式洋房

Benz BMW 周街有我都知,有錢人周街都有,所謂\"downgrade\"係揸住軚盤嗰種感覺、車嘅舒適度、鋼水等等。如果揸Benz 覺得自己有錢、好威,咁就好膚淺!

大宅

回覆:yauwingchuk 的帖子

純粹打燈,水潑方向不同,其他分別不大。

轉7人車原因以應該都是實用為主,唔代表downgrade...

我之前1個小朋友也繼續揸benz,有了第二個即時轉7人;因為5人車放兩位car seats 後座已無位

子爵府

引用:樓主無謂呃自己,根本就唔係乜野5人車轉7人

原帖由 johnnywalker 於 13-05-03 發表
樓主無謂呃自己,根本就唔係乜野5人車轉7人車司唔司機既問題,係樓主心態覺得benz轉honda係downgrade。 ...
極度同意

覺得被 downgrade 係因你認為揸 Benz 係高級啲啫。。。。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

車係一種工具je。如果要講調節,咁就要從揸法睇。如果係由C63轉stepwagn,我既揸法會分別好大!

男爵府

好彩你知膚淺,既然明嘅又想揸番歐洲車咪買VW Sharan囉,50萬啫,咁唔downgrade啦,有電門啱你!

大宅

我由Bentley GT轉Honda Stepwgn全新車.我買個下 幾咁Happy呀,可以一家人去街街,開心過當時買Bentley.Stepwgn又真係好好用,當然Bentley我無賣到,我仲有一部四門房車,但常用都係Honda.好車一部..家庭樂重要過一切

大宅

My experience in switching from driving a Benz C or E is: more relaxed driving. When I was driving the E, I was always nervous about scratching, bumps during parking etc. Now with a Picnic, I am much more relaxed!
I enjoy driving the picnic even when I am alone.

大宅

畀面勳章

回覆 Rowena 的帖子

其實,有機會'DOWNGRADE', 是一件難事啊!很多人想有個GRADE都吾得.養吾起車.或是,E+都是一隻沒有腳的雀仔.我很享受DOWNGRADE的樂趣.

fafacat  睇甘多COMMENTS, 同意, 能屈能伸, 上等人也, UP DOWN 都有, 大家唔好壓爆樓主  發表於 13-6-7 10:12

大宅

duckducklun 發表於 13-5-3 00:37
其實benz轉honda無野要調節,因為揸benz都係普通人,除非你係揸波子法拉利,如果你覺得benz係上等人,我覺 ...
一架Benz可以去到法拉利既價錢......你應該修正一下 @@

因為我地唔知佢坐緊咩野Benz @@

別墅

有BB用趟門車真係方便啲,因為香港好多泊車位都幾窄,房車門唔可以大開,抱BB放落car seat好辛苦吓!

大宅

引用:有BB用趟門車真係方便啲,因為香港好多泊車

原帖由 亞苗 於 13-05-04 發表
有BB用趟門車真係方便啲,因為香港好多泊車位都幾窄,房車門唔可以大開,抱BB放落car seat好辛苦吓! ...
绝對認同苗兄,趟門最大好處既例子,就係泊一啲較迫既車位後,無趟門可能連門都開吾晒,係carseat攞bb無咁方便囉!

首頁

尾頁

跳至