自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

.

大宅

回覆:龜,如何養?

咩龜?品種?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

shannnb 發表於 13-5-5 17:52
急問,由於家中老人家年事已高,無能力照顧隻龜,我就羅左回家養。

龜,究竟一日食幾多餐,咩份量?龜應該 ...
一日食一餐已足夠,要曬太陽但不可以在中午,最好在早上或黃昏曬太陽
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

水晶宮

引用:咩龜?品種? +

原帖由 包包王子 於 13-05-05 發表
咩龜?品種?
十幾年前,係1吋大的巴西龜

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我都有養開
據我就每日一餐, 份量: 我手掌大既龜食條狀龜糧15條左右!
每兩日換一次水, (我水用隔夜水既)
我放喺近窗邊地方, 方便曬到太陽

水晶宮

引用:Quote:shannnb+發表於+13-5-5+17:52+急問,

原帖由 wong2323 於 13-05-05 發表
一日食一餐已足夠,要曬太陽但不可以在中午,最好在早上或黃昏曬太陽
...
好啊,龜糧搵個兜裝住定掉入水?

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我放狗時見過人放烏龜,但龜主話要上午或黃昏,我見龜主俾菜隻龜食!

水晶宮

引用:我都有養開據我就每日一餐,+份量:+我手掌大

原帖由 OnDIETMaMi_48KG 於 13-05-05 發表
我都有養開
據我就每日一餐, 份量: 我手掌大既龜食條狀龜糧15條左右!
每兩日換一次水, (我水用隔夜水既)
隻龜呢個大細,要幾大個箱?

大宅

盆放水養,要比舊野佢等佢可以爬上去,一日一餐,得閒要曬太陽

水晶宮

引用:我放狗時見過人放烏龜,但龜主話要上午或黃

原帖由 八婆仔@ 於 13-05-05 發表
我放狗時見過人放烏龜,但龜主話要上午或黃昏,我見龜主俾菜隻龜食!

...
我想放天台養架,但驚曬死或同狗打交

水晶宮

引用:盆放水養,要比舊野佢等佢可以爬上去,一日

盆放水養,要比舊野佢等佢可以爬上去,一日一餐,得閒要曬太陽
一餐咩份量?

大宅

引用:Quote:原帖由+包包王子+於+13-05-05+發表盆

原帖由 shannnb 於 13-05-05 發表
一餐咩份量?
睇你餵咩,樓上話龜糧10條,其實要睇返佢自己本身食量,放天台可以,不過要有蓋遮太陽,間唔時放出來爬下,正常狗唔會搞佢,介紹佢識做個好朋友啦

子爵府

好媽媽勳章

幾大個箱就視乎你屋企幾大,同可以比幾多地方,有手板咁大應該係亞成體,豪宅又唔會有人嫌棄嘅,其實一般大衣箱都0k。
龜越大隻反而5洗曰曰喂,幼龜除外,大的隔曰都可以,因為佢地消化系統超慢,另外,巴西水性好强,比深D水都得,只要有1/3地方休息就可以,要健康必須曬太陽(吸vit D造鈣質)/uva,b燈,無濾水就要勤換隔夜水,避免皮膚病 。

水晶宮

引用:Quote:原帖由+shannnb+於+13-05-05+發表一

睇你餵咩,樓上話龜糧10條,其實要睇返佢自己本身食量,放天台可以,不過要有蓋遮太陽,間唔時放出來爬下, ...
我羅埋佢食緊既龜糧回家,係粒狀,好似大粒魚糧咁。我天台好吉,無地方藏身,可以建龜屋,但唔知夏天30幾度,會唔會熱死? 因為水俾幾多都不是流動,可能水會曬好熱,唔知龜耐唔耐熱

水晶宮

引用:幾大個箱就視乎你屋企幾大,同可以比幾多地

原帖由 pinkiesalbe 於 13-05-05 發表
幾大個箱就視乎你屋企幾大,同可以比幾多地方,有手板咁大應該係亞成體,豪宅又唔會有人嫌棄嘅,其實一般大 ...
佢有20cm長了,十幾歲,仲會大嗎? 本身我見佢好似浸水浸到個身好潺咁,舊屎溝左水好似飲屎水咁。係咪應該俾水兜而唔係浸水呢?

子爵府

好媽媽勳章

回覆:shannnb 的帖子

一般公20-25cm,母25-30,有時要用刷下個龜殼,刷走D潺乾淨D,
除龜糧,魚仔蝦肉都有時喂下,多方面吸收都健康D,
如果無大龜缸,你有天台可以放養嘅,但要安排有水沉有姐陰地方,只係有水游會開心D!
天氣凍都要比個隐蔽D地方保温,龜都會傷風感冒,會打黑痴流鼻水!
如果安排冬眠仲要預先成個月開始5喂,清腸胃。

子爵府

好媽媽勳章

夏天好熱時,必須有水有姐陰,否則會中暑。
有時D龜友带出去曬都要带水,太晒佢地(水/陸龜)都會避陰!

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

巴西係水龜,所以係水便便會容易D。
大約初春眠完

首頁

尾頁

跳至