想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

本人現年23歲,甘多年來月經都不準,照了幾次超聲波,都一切正常,直至去了驗血,得知蒙爾蒙出了問題,FSH與LH比例不正常,得知有多囊性卵巢症!但bmi正常,沒有過胖也沒有多毛,臉也沒有多粒粒現象。

我Period準而自然來的時候大約個半月來一次,唔準就半年都不會來,要看西醫開荷爾蒙藥才會來!一年只係準3-4次!有些人說看中醫能使period來,但我唔肯定係咪真。

我看過了二個婦科醫生,一個說如果二個月都不來就要食一次荷爾蒙藥來period,因為唔食會令子宮壁厚增加患癌機會,但另一醫生卻叫我唔好成日食藥,等佢自然來,佢話我甘後生子宮壁厚都唔會好似患癌程度甘厚,佢話4個月都未來才吃藥,現在我很苦惱,應該聽那一個醫生說的好?我害怕西藥長食有副作用,中醫又未必有用!

有冇人可以分亨一下心得同見解?thanks!!

大宅

引用:本人現年23歲,甘多年來月經都不準,照了幾

原帖由 Mandy1985 於 13-05-26 發表
本人現年23歲,甘多年來月經都不準,照了幾次超聲波,都一切正常,直至去了驗血,得知蒙爾蒙出了問題,FSH ...
去hku chinese clinic 見孟韋醫生,佢可以幫到你,但佢wait list 好長

大宅

Alienz 發表於 13-5-26 03:11
去hku chinese clinic 見孟韋醫生,佢可以幫到你,但佢wait list 好長
我可以點樣預約孟醫生,可否比d資料我..麻煩晒

別墅

Alienz 發表於 13-5-26 03:11
佢係出名睇多囊性卵巢症?貴唔貴?

大宅

引用:Quote:Alienz+發表於+13-5-26+03:11+去hku+

原帖由 Mandy1985 於 13-05-26 發表
佢係出名睇多囊性卵巢症?貴唔貴?
她是很好的婦科中醫,你可以google吓佢。我自己以前M好痛, much better after seeing her.

大宅

引用:Quote:原帖由+Mandy1985+於+13-05-26+發表

原帖由 Alienz 於 13-05-26 發表
她是很好的婦科中醫,你可以google吓佢。我自己以前M好痛, much better after seeing her.

...
have to let u know... she might look unfriendly, but she is very nice... u will know.

首頁

尾頁

跳至