懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如果居海外港人,想返香港私家開刀生可以點做。產檢都係外國做,香港D私家會接嗎,要提早幾耐返香港?仲有收費同手續係點?

侯爵府

回覆:kaykay16 的帖子

正常你個胎穩定約三個月度,你就需要回港檢查,根住要留港唔可以離開,你有冇香港身份證架,間間私家醫院可能收費唔同!
首先係你諗定/決定會點做先?

bosch  點會唔可以離港呀... 同產檢冇關喎.mouth:  發表於 13-5-29 18:16

複式洋房

回覆:想返香港私家開刀生可以點做

居民當然有HKID la. 無可能長期留港,有人有經驗嗎?

子爵府

回覆 kaykay16 的帖子

我第一胎有左的時候,頭 18 weeks 係美國做產檢!
返尼香港前,去醫院拎齊晒所有產檢記錄,帶返晒返香港!

不過我返到尼香港選擇左係政府醫院生 (朋友話私家應該都爆晒,有左5個月先去 book 太遲了)!
我將所有美國產檢記錄比晒香港的醫生做 reference,不過有些項目要再做檢查 (因為標準唔同)!

珍珠宮

畀面勳章

回覆 kaykay16 的帖子

會接, 你最遲23W 之前要上機, 因為有D AIR LINE 過左24W就唔准上機,

最好帶埋你之前D產檢報告, 未上機之前請香港的家人幫你BOOK左醫生產檢先

(係怕飛完BB有事, SO 我係飛完馬上CHECK 一次, 安心D)

其實之後都係正常香港媽咪程序, 記得帶結婚証書同你老公D証件護照COPY

(唔帶都得, 我果時直接說我單親費事煩, 因為跟本冇影響.....)

收費都係香港人價錢 (不論私家定政府)

BUT BB出世, 爸爸係要親身來香港同你一起去拿出世紙 (BB唔洗去)

BB其他証件你自己一個去幫BB弄就OK

P>S.放心..唔洗留港,

大宅

我今年4月頭,29w返香港,坐長榮,如果你坐大韓可以32w前先走都ok, 拎晒啲驗血報告返黎,一返黎就搵私家產檢,是關宜家冇晒雙非,我上星期,即35w book仁安,法國,浸會都仲有位,所以其實你唔洗咁早返黎,除非你驚個肚太大坐得辛苦

複式洋房

唔該晒你地!
而家香港book 私家生係咪易D攞床位呢?要早幾耐book 定?大概幾錢?

複式洋房

仲想請教下你地,生完幾時可以帶bb離港返海外生活呢憺心

子爵府

kaykay16 發表於 13-5-29 19:56

要睇返 BB 本身的身體狀況,加上航空公司都有規定的!
你仲要諗埋 BB 的疫苗接種時間,有些疫苗二、四、六個月都要打,如果中間返去外國,個邊的疫苗又一唔一樣,會唔會有問題?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

你睇返 airline 網頁. 最終你睇bb 同埋你既情況. 計你拎特區護照, 甚至外國護照既話, 你預個零月就走得.

生仔價錢果d 睇醫院網頁, 或者叫家人打去醫院度問. 同埋你要預多一半至一陪既錢做後備, 萬一有咩問題, 住私院乜都係計錢.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

carolpuiyee 發表於 13-5-29 20:01
要睇返 BB 本身的身體狀況,加上航空公司都有規定的!
你仲要諗埋 BB 的疫苗接種時間,有些疫苗二、四、六 ...

如果帶得bb 去外國定居, 外國d 姑娘會計番, d 針通常可以遲d 打, 但唔可以早打.

大宅

其實BB出生後可以7日後就搭飛機,我就生完之後3個月會返美國?打針嗰到,我會喺香港打晒美國需要頭2個月要打嘅針,之後嗰啲就返美國先打,至於有啲針喺香港要自費,美國免費,我都會喺香港自費打左頭1針先,因為唔想MISS,樓主喺邊到返黎呀??

首頁

尾頁

跳至