母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

明明儲夠人奶供足BB一日8餐,99見BB下午食極都唔肯瞓眼光光,叫我俾奶粉BB食令BB飽肚D好瞓D!
我心諗BB唔通要24小時都要瞓咩! 又話BB食我D人奶食到唔生肉,一個月只重了1.5磅!
我已經忙過返工地泵奶,滴滴皆辛苦! 自己休息時間又唔夠! 阿B又抗拒埋身啜! 點知99晌度話我D奶營養不足! BB重得少! 又話佢以前都冇餵人奶,自己個仔靠食奶粉都咁健康大隻,叫我不如唔好餵人奶! 叫我試下每日餵少一餐人奶,由奶粉代之!

聽到火都嚟埋! X...y...z...

訴苦完畢!

大宅

你叫佢煲多啲湯水比你好過啦! 諗吓煮多奶,唔好比錯啲收奶野你食仲好啦! 人奶先長肉呀得嚟唔怕痴肥同便秘呀,佢哋嗰輩係唔輕餵人奶啫,嗰陣個個都餵奶粉㗎啦~ 都唔同年代…

phylliz    發表於 13-6-8 08:33

大宅

上一代D人以為俾個仔食奶粉好似好威! 佢地根本都唔知人奶既好處!
我之前坐月病了成個禮拜,咩補品都唔食得! 又話我D奶冇營養! 我心諗我D奶不知幾多抗體!
喉嚨痛時又迫我食薑醋;D餸及湯又落多薑,攪到我遲遲未好返!

叫佢整黑豆槳,又遲遲先整;又話我唔啱飲木瓜魚湯!

大宅

引用:上一代D人以為俾個仔食奶粉好似好威!+佢地

原帖由 dando2003 於 13-06-08 發表
上一代D人以為俾個仔食奶粉好似好威! 佢地根本都唔知人奶既好處!
我之前坐月病了成個禮拜,咩補品都唔食得! ...
哼,同我奶奶一樣,佢竟然說佢鄉下唔食得木瓜,頂,呢度是香港不是鄉下囉,你老母,最xx既係說不可以食魚,我真係激到死,餐餐食雞食豬肉

大宅

引用:明明儲夠人奶供足BB一日8餐,99見BB下午食

原帖由 dando2003 於 13-06-08 發表
明明儲夠人奶供足BB一日8餐,99見BB下午食極都唔肯瞓眼光光,叫我俾奶粉BB食令BB飽肚D好瞓D!
我心諗BB唔通 ...
又係同我奶奶一樣,成日說食奶粉好,搞到我當時成日喊,好傷心

大宅

認識瑞士牛牛第一回

我奶奶反而話人奶好d,由生大仔開始就叫我餵但我選擇奶粉~而家細仔係人奶,係超開心話對小朋友好,我仲以為老一輩會認為人奶好..

大宅

我之前果胎BB面上出了一些濕疹,醫生話係汗耳蒙影響。62 99 又講到我D人奶有毒咁! 攪到我就嚟抑鬱!

大宅

還個食人奶唔長肉?我都係全泵媽,我仔而家10個月大,有成25磅重,

大宅

大家努力呀!!!~~~~~~~~~~~~~~~

我99都係咁!!!
不過我b寧餓都唔食奶粉佢先吹我唔漲

別墅

回覆:本來全人奶 (泵),99話人奶BB唔夠飽,叫我俾奶粉BB食

努力呀吾好理人點講,要堅信媽媽奶點都會比日日食咁多化學物落肚好。

我bb都係食人奶,3個月16磅生長線由出世時25到宜家90,磅數都吾重要,最緊要係bb吾係肥到泡,而係好實肉硬淨果隻。同埋我bb都有濕疹,醫生話多數吾関d奶事,係因為遺傳同埋致敏原,反而如果吾食人奶會仲嚴重呢 :)

我地呢代都係食奶粉大,都健健康康,所以我都有懷疑過人奶係咪真係好d,但有研究顯示,食人奶大骨質密度較高,外表未必睇得出呢。(因為人奶裡面的棕櫚脂肪酸sn-2的獨特排列,illuma都係模仿人奶呢樣野但人奶成效多一倍,我同屋企人講笑話一罐人奶豈不是值成千蚊

侯爵府

回覆:dando2003 的帖子

99永遠係咁,當佢發up瘋。

大宅

引用:+本帖最後由+phylliz+於+13-6-8+08:36+編輯

原帖由 phylliz 於 13-06-08 發表

大家努力呀!!!~~~~~~~~~~~~~~~
我個B都係,寧願餓都唔食粉:;pppp:

複式洋房

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:本來全人奶 (泵),99話人奶BB唔夠飽,叫我俾奶粉BB食

我坐月期間, 人奶(埋身餵)加奶粉(晚上十二點1餐,如果太累),bb(男)1個月零1星期共重4磅。

支持人奶!奶粉好惹痰,bb食完her her聲,但人奶唔會。而且,人奶抵抗力好,人奶有百幾種營養,奶粉只是複製度人奶約20種,稍為有智慧人都知要邊樣吧!

大宅

回覆:dando2003 的帖子

個個奶奶都係咁㗎,不可理喻!我奶奶都一樣,話人奶冇營養喎,要飲多啲魚湯(佢自己賣魚但我未食過佢啲魚囉………),咁以前啲人冇奶粉,又咪係人奶唔通唔洗生存咩………,所以我左耳入右耳出,可以不理!自己咁辛苦都係想自己BB健康啲啫,一定要堅持到底就成功!加油!
我囡囡全人奶5個半月喇,一滴奶粉都未食過!

男爵府

各位唔好理, 堅持自己信念。 佢地無本事餵就係想你都唔好餵。 我都無飲魚湯, 都夠餵奶。 現在餵左快一年。 最緊要媽媽們有決心。 佢地再講咪自己長期將亞b收係房。 連抱都唔俾佢抱。 對呢啲被奶粉洗腦的老人最好方法就係見你唔到聽你唔見。 透明化左佢。

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

dando2003 發表於 13-6-8 00:35
我心諗BB唔通 ...
不如你試下餐餐煮糯米飯比佢食,話驚佢唔夠飽
七個月成功從全奶粉轉為全人奶,nothing is impossible!
get rid of formula, normalize breastfeeding

子爵府

引用:Quote:dando2003+發表於+13-6-8+00:35+明明

原帖由 usakumya 於 13-06-09 發表
不如你試下餐餐煮糯米飯比佢食,話驚佢唔夠飽
又或者叫99餐餐都只可以食罐頭豆豉鯪魚

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊